Здоров'я

​Житомиряни почали отримувати рецепти на ліки в електронному вигляді

17 April 2019, 18:05

З квітня у житомирських закладах охорони здоров’я запрацювала нова послуга — електронний рецепт. Відтепер пацієнтам, які безкоштовно отримували медичні препарати за програмою «Доступні ліки», виписуватимуть електронні рецепти замість паперових. А отримати його пацієнт може у лікаря, з яким підписав декларацію.

Як працює нова програма та які переваги має, розповідає заступниця керівника КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Людмила Бондаренко.

«Ми знали, що буде впроваджена така система, як виписка електронних рецептів, з 1 квітня 2019 року, тому ми готувалися і проходили навчання. Наші співробітники: і медсестри, і лікарі вчилися правильно виписувати рецепти. Лікар має зайти на сторінку пацієнта, який прийшов до нього на прийом, і виписати електронний рецепт з цієї сторінки. Ця виписка прив’язується до номера телефону пацієнта. Коли рецепт виписано, лікар підписує його електронним підписом, після чого на телефон пацієнта приходить смс з кодом. Пацієнт може прийти з цим смс в аптеки КП «Фармація» чи «Фармавіта», які на сьогодні працюють у цій системі, і отримати препарати. Електронні рецепти ми виписуємо лише тим, хто потребує лікування по урядовій програмі «Доступні ліки». На сьогодні в місті Житомирі виписано 10 тисяч 147 рецептів, з них - 3 тисячі 648 вже отоварені», - розповідає заступниця керівника КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.


Вона також додає, що нова програма дозволить пацієнтам дистанційно отримувати рецепти, а лікарям та працівникам аптек - уникнути помилок у назві чи дозуванні ліків.

«В електронній програмі вже вказані і самі препарати, і їх дозування. Неможливо помилитися та щось не так виписати за такою програмою. Друга перевага полягає в тому, що, якщо пацієнт знаходиться на довготривалому лікування, і препарати, які він приймає, цілком задовольняють і його, і лікаря, і в ситуації, коли потрібно виписати препарат, бо він закінчується, то лікар може виписати препарат на відстані. Ми починаємо з «доступних ліків», саме коло цих ліків буде розширюватись, далі вже будуть інші препарати виписуватись, але тільки тим пацієнтам, у яких підписані декларації», - каже Людмила Бондаренко.

Пані Людмила, яка працює сімейною лікаркою у амбулаторії, розповідає: система зручна, але працівники закладу ще звикають до таких нововведень.

«Зараз, коли вже навчились, думаю, зручно буде. Але спочатку, у перші тижні входили в курс справи. Поки однаково часу витрачаємо, що на письмовий рецепт, який ми писали, що на електронний, бо ще не маємо такої вправності. Поки мало аптек підключилось до цієї програми і є трохи черг. Але з часом це все налагодиться», - зауважує сімейна лікарка Людмила Кан.

Своїми думками на рахунок впровадження такої альтернативи паперовим бланкам ділиться один із пацієнтів, який щойно отримав свій перший електронний рецепт ліків.

«Звичайно зручно, це краще. Без черги я зайшов, показав, які таблетки мені потрібні, лікар мені виписав, смс має прийти через електронну пошту. Показали мені номер аптеки і я там буду отримувати там свої ліки», - говорить пацієнт Відаді Гасанов.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 1 квітня 2017 року почала діяти програма «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування ліків для хворих на діабет 2-го типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. Cтаном на 11 травня 2017 року, в Житомирській області нараховувалося 269 аптек, пунктів та кіосків, де відпускаються лікарські засоби за програмою «Доступні ліки». У червні 2018 року в програмі брали участь 50 аптек Житомира. У 2018 році в аптеках Житомира й області отоварили 730 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки».

Перелік аптек Житомира, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», тут, аптек області – тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електронний рецепт доступні ліки сімейний лікар амбулаторія ліки аптека  
Матеріали по темі