Здоров'я

У Житомирській області зберігається майже 400 тонн непридатних пестицидів, а склади в незадовільному стані

22 May 2019, 16:19

17 травня в місті Олевськ Житомирської області закінчили перезатарення непридатних отрутохімікатів та пестицидів з бочки, що горіла.

Про це повідомляв сайт Олевської ОТГ.

«В ході робіт було заповнено близько 400 спеціальних полімерних барабанів ємкістю 50 літрів. Їх було герметично закрито та розміщено у металевих контейнерах з посиленим дном. Пусту бочку, де знаходились отрутохімікати, заварять», - поінформував сайт ОТГ і процитував Олевського міського голову Олега Омельчука, який сказав, що «вирішувати дане питання потрібно не лише в Олевську, а в усій громаді, де ще з часів Союзу зберігаються такі бочки з отрутохімікатами».

Щоб дізнатися, скільки непридатних отрутохімікатів та пестицидів зберігається на території Житомирської області, Житомир.info відправив запит і 22 травня отримав відповідь від управління екології та природних ресурсів Житомирської облдержадміністрації.

За даними управління, станом на 11 травня 2019 року на території Житомирської області зберігається 392,18 тонни непридатних пестицидів (виділено редакцією). Найбільше – 67 тонн – у Пулинському районі, де нараховується 8 складів, всі у незадовільному стані, а також в Овруцькому, Коростенському, Олевському, Лугинському, Народицькому, Новоград-Волинському та Бердичівському районах. Найменше – 1,2 тонни – накопичено в Чуднівському районі (там один єдиний склад у незадовільному стані). Загалом стан 90 зі 137 складів з отрутохімікатами в Житомирській області оцінений як незадовільний:

Таблиця з відповіді управління екології ОДА на запит

«На даний час повністю очищено від непридатних пестицидів та агрохімікатів територію Баранівського, Брусилівського, Любарського, Малинського, Романівського, Ружинського та Коростишівського районів (7 районів з 23, ред.)», - йдеться у відповіді на запит.

За повідомленням управління екології, за останнє десятиліття на території Житомирської області було кілька перезатарень та вивезень непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин: у 2014 році - 33,7 тонн непридатних агрохімікатів колишніх колгоспів по 11 сільрадах Коростенського району та 37 тонн – з території 4 сільрад Овруцького району. У травні 2017-го Попільнянською ОТГ за власний кошт перезатарено в морські контейнери 5,5 тонн хімікатів.

«Умови зберігання більшості вказаних хімічних засобів захисту рослин не відповідають діючим екологічним та санітарним нормам. Згідно зі ст.41 Закону України «Про відходи», фінансування заходів у сфері поводження з відходами здійснюється за рахунок коштів виробників відходів та їх власників. Для фінансування цих заходів можуть залучатися кошти місцевих бюджетів, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільні внески підприємств, установ, організацій, громадян та їх об’єднань, а також кошти Державного бюджету України», - відповідає управління екології і зауважує: на утилізацію всіх небезпечних відходів у Житомирській області необхідно 20 мільйонів гривень, а річні надходження до Житомирського обласного фонду охорони навколишнього природного середовища становлять 5-6 млн грн.

«Тому управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної державної адміністрації неодноразово направляло запити до Мінприроди України про виділення коштів для здійснення природоохоронних заходів за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища, але фінансування не отримало», - зазначається у відповіді на запит Житомир.info.

Нагадаємо, у 2018 році Житомирський обласний лабораторний центр зазначав, що «реорганізація агропромислового комплексу в Житомирській області призвела до того, що понад 560 тонн заборонених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин залишилися безгоспними. Умови зберігання більшості цих хімічних речовин є незадовільними, складські приміщення знаходяться в аварійному стані».

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2019 року в місті Олевськ Житомирської області горіла бочка, в якій знаходилося 6 тонн отрутохімікатів. Загоряння трапилося на території колишнього ВАТ «Олевський райагрохім». Експрес-аналіз 11 травня не встановив наявності в ґрунті та повітрі небезпечних хімічних речовин та загрози для населення. Для перезатарення хімічно-небезпечних речовин в Олевську першочергово придбали 100 бочок по 50 літрів, затим дозамовили ще 300 діжок та продовжили вимушені канікули в школі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: отрутохімікати пестициди перезатарення екологія запит  
Матеріали по темі