Суспільство

На волю чи за грати: ситуація в психінтернаті Житомирської області, який перевіряла прокуратура

3 October 2018, 18:34

Після прокурорської перевірки у 9-му корпусі Довбиського психоневрологічного інтернату вже не видно металевих ґрат ані на вікнах, ані на дверях. Впродовж років 6 палат тут були постійно заґратовані і сюди відправляли підопічних інтернату, у яких загострювалась хвороба. За словами прокурорів, хворі фактично перебувають у нелюдських умовах і незаконно позбавлені волі. Тепер, жодних ґрат тут немає, але саме це викликає обурення, ба навіть більше, страх в місцевих жителів.

«Ці люди, які там утримуються, вони неадекватні. Він може тут ходити, йому щось може стукнути в голову і він може накинутись на будь-яку людину. Ви думаєте, що тут всі психічно хворі? Тут більше в’язнів, які утримуються в цьому ж корпусі. Вони симулянти, щоб не сидіти «на зоні» вони вдають з себе психічно хворих», - каже місцевий житель Анатолій Хоменко.


Люди розповідають: бояться навіть не за себе, а за дітей, які можуть затриматись на гуртках і ввечері повертатись додому.

«Я не вимагаю, я просто прошу забрати їх звідси, або закрити. Тому, що вони не повинні ходити по нашим вулицям. Вони лякають нас, лякають наших дітей. Чому повинні страждати мирні жителі? Я не розумію чому так сталося, чому їх випустили. Це кримінальні елементи, які калічили, вбивали, вони зараз ходять по нашим вулицям, так не повинно бути. На даний момент я з дитиною сама, чоловік за кордоном. Що я маю зробити, якщо він влізе в хату, поріже мене, дитину? І що я зроблю? Ніхто мене не врятує», - каже місцева жителька Тетяна Андрієнко.

Працівники інтернату обурюються разом із місцевими. Кажуть: відколи підопічні почали вільно виходити за межі інтернату, почувають себе неспокійно.

«Ми вранці ідемо на роботу і я не знаю, що на мене чекає. Ми боїмося кожного шурхоту, тому що о 6 годині ранку їдеш коли - темно, холодно. Як щось зашурхотіло, то не знаєш чи то собака, чи то кіт, чи що. Коли була дисципліна, ми знали, що вони закриті, а зараз це шок для всіх. Селище Довбиш піднялося на ноги через таких людей», - розповідає Олена Весельська, яка працює кухаром в інтернаті.

«Випустили їх, вони пішли до будинку пристарілих. Пішов до бабці ліг в ліжко, каже: «я хочу любові». А завтра буде дитина. І він дитину питати не буде, він прямо піде на дитину. Вчора купався повністю оголений, по Довбишу ходив, змушені були «швидку» викликати і поліція привозила, а ніч він нам дебоширив», - каже молодша медична сестра Надія Корнійчук.

Директор психоневрологічного інтернату пояснює: до корпусу №9 потрапляли лише ті підопічні закладу, в яких загострювалася хвороба. Щойно пацієнт отримував необхідне лікування, його одразу ж переводили на загальні умови утримання.

«В період агресії вони були обмежені. Просто, щоб повести лікування. Зараз змінилось і вони кажуть: а я не буду приймати ліки. І як його вивести із цієї агресії? Колізія вийшла в законодавчій базі», - розповідає директор КУ «Довбиський психоневрологічний інтернат» Віктор Карпінський.

Ізолювати людину від суспільства можна лише за рішенням суду. Так на брифінгу пояснює заступник прокурора Житомирської області Віталій Мякішев. Порадити щось місцевим у прокуратурі не можуть, лише вкотре наголошують: про ситуацію в Довбиському інтернаті повідомляли в обласну раду і не можуть ігнорувати порушення закону.

«Є Закон «Про психіатричну допомогу» і є Конституція України, є Європейські норми. Ми не можемо не реагувати на вказані порушення. Ми діємо згідно закону. І про дані випадки ми інформували обласну раду в квітні, але якою є їх реакція ми не знаємо», - каже заступник прокурора Житомирської області Віталій Мякішев.

Ну, а поки в високих кабінетах будуть вирішувати як діяти, місцеві мешканці налаштовані і далі постійно озиратись, йдучи додому з роботи, та не відпускати дітей самих, особливо ввечері.

Нагадаємо, у психінтернаті в Житомирській області хворих тримають за ґратами, поліція розслідує факт незаконного позбавлення волі.

Як повідомляв Житомир.info , 19 вересня 2018 року поліція заявила про затримання та взяття під домашній арешт керівника спецінтернату та його зятя, які експлуатували дорослих вихованців. Експлуатував підопічних керівник Тетерівського інтернату, про що Житомирська облрада 20 вересня повідомила в офіційному коментарі. Розпорядженням за підписом першого заступника голови облради Сергія Крамаренка директора інтернату відсторонили від посади.

У вересні 2015 року на сайті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини з’явилося повідомлення про умови перебування підопічних у Ходорківському психоневрологічному інтернаті Попільнянського району: психічнохворих ізолюють в кімнатах замість того, аби лікувати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура Мякішев психінтернат Довбиш  
Матеріали по темі