Місто

Сквер із пам’ятником Івану Сльоті в Житомирі буде нескоро: у 2020 році розроблятимуть кошторис

11 June 2019, 12:38

У 2020 році на проектно-кошторисну документацію щодо благоустрою скверу на розі вулиць Київська та Князів Острозьких у Житомирі передбачено 75 тисяч гривень.

Про це йдеться у відповіді на петицію до міської ради житомирянки Валентини Бартош, вдови композитора, поета і диригента Івана Сльоти, у якій вона просить передбачити кошти на облаштування скверу з розміщенням пам’ятника митцеві.

«Прошу владу міста Житомира виділити кошти на облаштування скверу на розі вулиць Київської та Князів Острозьких, де стоятиме погруддя Народного артиста України, поета, композитора, диригента Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок», автора музики пісні «А льон цвіте…» Івана Михайловича Сльоти. Вона щогодини лунає з центральної міської ратуші вже близько 40 років (…). Звертаюся до влади з проханням передбачити в бюджеті кошти на облаштування та ландшафтний дизайн скверу з погруддям Івана Михайловича Сльоти. Закликаю підтримати мою петицію всіх житомирян і всіх, хто знайомий з його творчістю і цінує його багатогранний талант, та узаконити назву скверу імені І.Сльоти», - йдеться в петиції, яка більш як за місяць набрала 250 необхідних голосів.

У відповіді заступниці Житомирського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Світлани Ольшанської зазначається, що на документацію з капремонту та благоустрою скверу у 2020 році передбачено 75 тисяч гривень, однак встановлення пам’ятника слід погоджувати з архітектурно-містобудівною радою.

«Повідомляємо, що, відповідно до п. 1.2.5 рішення Житомирської міської ради від 07.02.2019 № 1349 «Про внесення змін та доповнень в Програму із створення, розроблення містобудівної, проектної та землевпорядної документації на період 2019 — 2021 рр.», на 2020 рік передбачено виділення коштів в сумі 75 тис. грн (виделіно редакцію) на виготовлення проектно-кошторисної документації капітального ремонту благоустрою території з організацією скверу та громадського простору на розі вулиць Київської та Князів Острозьких. Питання встановлення пам'ятника Івану Михайловичу Сльоті на розі вулиць Київської та Князів Острозьких в м. Житомирі буде повторно включено до порядку денного засідання архітектурно-містобудівної ради при департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради, для чого Вам необхідно звернутись до центру надання адміністративних послуг з заявою відповідного зразка та надати:
- обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам'ятника Івану Сльоті на розі вулиць Київської та Князів Острозьких в м. Житомирі з відповідними висновками управління культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації;
- проектну пропозицію пам'ятника з розкриттям композиційних прийомів місця розміщення в пропорційному співвідношенні з існуючим середовищем
», - йдеться у відповіді на петицію.

Про місце, дату та час проведення засідання містобудівної ради авторці прохання повідомлять додатково.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року тодішній головний архітектор Житомира Юрій Безбородов виклав у соцмережі «ескіз пам'ятника пісеннику Івану Сльоті на вулиці Київській», на місці колишнього пам’ятника Григорію Шелушкову. Тоді він говорив, що є наміри влади встановити пам’ятник Сльоті саме в цьому місці, бо він великий митець і заслужив це своєю працею. Він додав, що пам’ятник готовий на 90%, його автором є коростишівський скульптор Андрій Лукашевич. Виготовлення погруддя оплачує дружина покійного композитора Валентина Бартош, а на той час влада «приміряла» скульптуру до нового місця, шукала правильні пропорції та визначала оптимальну висоту п’єдесталу.

Також Юрій Безбородов називав терміном встановлення погруддя кінець 2018 року, а впорядкування скверу - 2019-й.

Нагадаємо, у травні 2019 головний архітектор Житомира Юрій Безбородов написав заяву на звільнення.

Як повідомляв Житомир.info, Іван Сльота відійшов у вічність в липні 2014 року на 77-у році життя. Навесні 2018 на могилі Івана Сльоти у Житомирі встановили пам’ятник зі світло-сірого граніту.

Гранітний бюст Шелушкову на розі вулиць Київської та Князів Острозьких демонтували 13 липня 2016 року. У 2018-му громадянин Білорусі просив владу Житомира віддати демонтований пам’ятник йому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник Сльота петиція Бартош сквер  
Матеріали по темі