Політика

В яких одномандатних округах Житомирської області найбільше кандидатів-«парашутистів»

27 June 2019, 12:11

Центральна виборча комісія 25 червня завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради, які відбудуться 21 липня 2019 року.

У Житомирській області в шести одномандатних виборчих округах зареєстровано 76 кандидатів, більшість з яких (44) – самовисуванці. Вже традиційно у боротьбу за депутатський мандат вступають люди, які вже тривалий час не проживають в області, або й взагалі ніколи тут не жили, їх називають «парашутистами». Також є кандидати «заслані» в сусідні округи, не за місцем проживання.

Житомир.info проаналізував офіційну інформацію кандидатів з сайту ЦВК та виявив, де найбільше «парашутистів».

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 62 (центр – Житомир, межі – Корольовський район та частина Богунського району)

По округу зареєстровано 18 кандидатів: 12 самовисуванців та 6 – від партій.

Класичний «парашутист» - кандидат-самовисуванець Анатолій Пешко, який народився в Коростишеві (округ №66) і проживає у Києві. Він зараз веде активну агітаційну кампанію, яку теж можна назвати «класичною»: у поштові скриньки вкидають газети та листівки, які розписують життєвий шлях кандидата, його обіцянки та насичені фотопортретами Пешка.

Всі ознаки «парашутиста» є в офіційних даних кандидата від ВО «Свобода»: Сидор Кізін народився у Львові, проживає у Києві, але він є депутатом Житомирської обласної ради, очолює обласну організацію ВО «Свобода» та в 2014 році чотири місяці був головою Житомирської облдержадміністрації.

Висуванець ВО «Батьківщина» Богдан Купчинський народився в Житомирі, але зараз проживає в селі Левків Житомирського району, яке відноситься до округу №67. В цьому ж виборчому окрузі проживає й самовисуванка Любов Цимбалюк – смт Гуйва Житомирського району, що не заважало їй балотуватися в мери Житомира та бути депутатом Житомирської міської ради вже другу каденцію. На сесії міської ради 6 червня цього року Цимбалюк заявила про розпуск фракції ВО «Батьківщина» та створення депутатської групи «Житомир – для житомирян», яку вона очолює.

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 63 (центр – Бердичів, межі – місто Бердичів, Андрушівський, Бердичівський, Попільнянський, Ружинський райони)

По округу зареєстровано 12 кандидатів: 7 самовисуванців та 5 – від партій.

«Парашутист»-самовисуванець Віктор Вишньов народився в місті Іллічівськ Одеської області, проживає у Києві, а самовисуванець Микола Міщук, який проживає у Києві, згадав про свою «малу батьківщину» - він народився в селі Верхівня Ружинського району. Кандидат від ВО «Батьківщина» Анатолій Шаповал теж проживає у Києві, але народився в смт Гришківці Бердичівського району.

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 64 (центр – Коростень, межі – місто Коростень, Коростенський, Лугинський, Овруцький, Олевський райони)

По округу зареєстровано 9 кандидатів: 6 самовисуванців та 3 – від партій.

У цьому окрузі є кілька класичних «парашутистів»-самовисуванців: Анатолій Арешков, який народився в Луцьку й проживає в селі Прилуцьке Ківерцівського району Волинської області; Віктор Симоненко, який народився в селі Усівка Баришівського району Київської області й проживає в Києві. Нардеп-самовисуванець Сергій Пашинський, який до листопада 2013 року очолював Житомирську обласну організацію ВО «Батьківщина», а зараз в Житомирі знаходиться його іменний благодійний фонд, теж проживає у Києві, офіційне місце народження – село Зірне Березнівського району Рівненської області. Балотується по округу «малої батьківщини» висуванець «Батьківщини» Ігор Рибінський, який народився в селі Малий Кобилин Овруцького району й проживає у Житомирі.

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 65 (центр – Новоград-Волинський, межі – місто Новоград-Волинський, Баранівський, Ємільчинський, Новоград-Волинський, Пулинський райони)

По округу зареєстровано 11 кандидатів: 5 самовисуванців та 6 – від партій.

По цьому округу «парашутистів» запустили партії: Андрій Дяченко від «Опозиційного блоку» народився у Житомирі й проживає в селі Оліївка Житомирського району (округ №67); Олександр Навроцький від партії «Разом сила» народився в селі Садки Бердичівського району й проживає в селі Великі Низгірці Бердичівського району (округ №63); Олександр Оніщук від ВО «Батьківщина» народився та проживає у Житомирі (округ №62); Олександр Чорноморець від партії «Опозиційна платформа – За життя» народився в селі Ворсівка Малинського району й проживає в смт Черняхів (округ №66). Є й самовисуванці, які згадали про «малу батьківщину»: Олександр Гонгальський народився в Новограді-Волинському й проживає у Житомирі; Віталій Коваленко народився в смт Ємільчине й проживає у Києві. Вкотре балотується по «рідному округу» й уродженець села Слобода-Романівська Новоград-Волинського району, нардеп Володимир Литвин, який вже давно проживає у Києві.

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 66 (центр – Малин, межі – місто Малин, Брусилівський, Коростишівський, Малинський, Народицький, Радомишльський, Хорошівський, Черняхівський райони)

По округу зареєстровано 19 кандидатів: 12 самовисуванців та 7 – від партій.

Цей округ – найближче до Києва і тому тут вже традиційно багато «парашутистів»-самовисуванців: Андрій Білицький народився в Запоріжжі й проживає в Києві; Владислав Білоцький народився й проживає у Києві; Віталій Журавський, який народився в місті Володарськ-Волинський (зараз Хорошів) і вже перемагав на цьому окрузі, проживає у Києві; уродженець міста Малин Сергій Недашківський зараз проживає у Києві; Богдан Ходаківський народився в смт Чоповичі Малинського району й проживає у Києві; голова правління «Житомиргаз» Віктор Ющенко народився в місті Пирятин Полтавської області й проживає в селі Вереси Житомирського району. Не місцевий й висуванець партії «Голос» Антон Соболівський, який народився в Полтаві, проживає у Києві, але є депутатом Коростишівської міської ради.

Балотуються по Малинському округу й житомиряни: самовисуванець Олексій Данілов народився й проживає у Житомирі; Леонід Корейба від ВО «Батьківщина» народився й проживає у Житомирі; самовисуванець Віталій Петренко народився в селі Мала Зубовщина Коростенського району й проживає у Житомирі; самовисуванець Михайло Пухтаєвич народився й проживає у Житомирі.

ОДНОМАНДАТНИЙ ВИБОРЧИЙ ОКРУГ № 67 (центр – Чуднів, межі – частина Богунського району міста Житомира, Житомирський, Любарський, Романівський, Чуднівський райони)

По округу зареєстровано 7 кандидатів: 2 самовисуванця та 5– від партій.

Не місцевий у цьому окрузі лише один – кандидат від партії «Європейська Солідарність» Сергій Адам’як, який народився в місті Хоростків Гусятинського району Тернопільської області й зараз проживає в Бердичеві. Також вже давно проживає у Києві й уродженець села Дзержинськ Романівського району, чинний нардеп, який неодноразово перемагав на виборах по цьому округу, Віктор Развадовський.

Як повідомляв Житомир.info, для кандидата в депутати в одномандатному окрузі розмір грошової застави становив 41 тис. 730 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ВР округ кандидат  
Матеріали по темі