Місто

Житомирян запрошують оцінити проєкти пам’ятного знака захисникам, загиблим у збройному конфлікті на Сході України

4 September 2019, 17:27

Запрошуємо громадськість взяти участь в оцінюванні конкурсних пропозицій на кращий пам'ятний знак/композицію «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України».

Таке оголошення 4 вересня опублікували на сайті міської ради.

«У відповідності до рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 08.05.2019 № 421 «Про організацію відкритого конкурсу на кращий пам'ятний знак/композицію “Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України”» відбулося 28.08.2019 засідання журі з проведення 1 етапу зазначеного Конкурсу та визначено, за умовами Конкурсу, п'ять кращих пропозицій для оприлюднення та онлайн-опитування (графічні матеріали під відповідними девізами додаються)», - йдеться у публікації.

Місце розміщення пам'ятного знаку/композиціїсквер, вул. Перемоги, 2 (між майданами Соборний та Перемоги).

Влада запрошує громадськість взяти участь в оцінюванні конкурсних пропозицій до 24.09.2019. Свої відгуки просять залишати за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYMMT_HpK4Jgvcj04OZWbICJf_kKpMuLvJL8SG2t6AnhOYlw/viewform

1. Композиція під девізом 2505201976:

композиція заглиблена на 2 м від рівня землі і підіймається на 2 м над рівнем землі. Символізує рубець на тілі держави, міста. В заглибленні на стіні викарбовуються імена загиблих, що спонукає до концентрації думок на подіях, що призвели до втрат. Навпроти стіни місце для відпочинку, спілкування, вшанування загиблих.



2. Композиція під девізом 8888807:

виконана у вигляді лодії. Образи на лодії символізують воїнів всіх поколінь, які боролись за незалежність нашої держави. Лодія — це наша історія, наше минуле. Шануючи його ми переміщуємось у сучасність. Те, що композиція має бути розміщена біля фонтану є символічним, бо вода - це життя. Воїни захищають наше життя.

В давнину з піснею «Пливе кача» воїни відходили в небуття. І ця композиція, як продовження цієї сумної традиції. Скульптура лодії із загиблим побратимом розташована зліва. Справа — мати, донька в горі.

3. Композиція під девізом 8857778

обеліск з зображенням воїнів-захисників України на Сході України. Характерно, що наші земляки-десантники одними із першими пішли на захист Вітчизни. І символічно, що в композиції відображено знак десантних військ. Площини відкрито для інформаційних текстів.


4. Композиція під девізом 5121957:

скульптурно-пластична композиція є оглядовою з усіх сторін, але акцентовано увагу на двох домінантних рішеннях. З фасадної сторони - огляд на воїнів - захисників Вітчизни на Сході України, з іншої - герої України, які віддали своє життя у всі віки боротьби за незалежність нашої держави.


5. Композиція під девізом 145777:

композиція символізує образ молодого сина України, що віддає своє життя у битві з ворогом. Зображено момент апогею, коли молода людина-воїн гине, згораючи в горнилі війни.



Нагадаємо, повторний конкурс був оголошений 24 травня, пропозиції приймалися до 23 серпня.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2019 року на засіданні міськвиконкому затвердили результати конкурсу на кращу композицію пам’ятника АТОвцям, який проводили у 2018 році. Тоді планували встановити такий пам’ятний знак біля Монумента Слави на Корбутівці. Проте доки тривав сам конкурс родичі загиблих учасників АТО та представники громадських активістів забажали змінити локацію пам’ятника і запропонували встановити його у центрі міста. Тож проведений у 2018 році конкурс на кращий ескіз пам’ятника АТОвцям завершили, обрали переможців і виплатять їм грошові премії, згідно з умовами конкурсу, проте сам проект-переможець втілювати в життя не будуть. Призовий фонд попереднього конкурсу на пам’ятник АТОвцям становив 50 тис. грн: 30 тис. грн, 15 тис. грн та 5 тис. грн – відповідно зайнятого місця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник конкурс АТО  
Матеріали по темі