Влада

Про що говорили Володимир Зеленський та Олександр Лукашенко на Форумі регіонів у Житомирі

4 October 2019, 18:20

Президент України Володимир Зеленський та президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко взяли участь у пленарному засіданні Другого Форуму регіонів, яке проходило 4 жовтня в приміщенні Житомирського драмтеатру. Саме засідання розпочалось ще о 9:30 і до обіду, з кількома перервами на каву, свої доповіді зачитували представники різних областей та регіонів двох країн. Однак найбільш очікуваною була участь у форумі президентів України та Білорусі, які прибули до театру після 14-ї години.

У своєму виступі Володимир Зеленський наголосив на тому, що дві країни звернуть особливу увагу на співпрацю в у паливно-енергетичній, інфраструктурній, аграрно-промисловій та інформаційний галузях. Окремо президент України згадав і про війну на Сході України.

«Ми дякуємо Білорусі і особливо пану президенту за те, що в умовах російської агресії проти нашої держави українсько-білоруський кордон залишається кордоном миру та співпраці. Ми дуже високо цінуємо це. Так само, як і надання Республікою Білорусь майданчику для перемовин тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на нашому українському Донбасі. Чудово, що Білорусь залишається для України надійним партнером, який допомагає досягти миру на території нашої країни. Території у кордонах, які визначені і визнані світовим співтовариством, де Крим і Донбас – це є, буде і залишається завжди Україною», - сказав Володимир Зеленський.


Президент Республіки Білорусь у своєму виступі так само наголошував на необхідності більш тісної співпраці у різних галузях. Втім, у якийсь момент Олександр Лукашенко переплутав Україну та Росію.

«Діалоговий майданчик нашого форуму підтвердив свою ефективність. Ми бачимо вагомий внесок областей Білорусі та України у вирішення задач по збільшенню обсягів торгівлі. Колись, як на мене, у 2012 році, був товарообіг аж більше восьми мільярдів. І він упав потім до чотирьох. І я все думав – а як це назад повернутися, як досягти? І ви знаєте, Володимир Олександрович, ось цей майданчик регіонів Росії, безпосередні контакти керівників регіонів – вони якраз допомогли нам швидше підійти до більш як шести мільярдів», - говорив Олександр Лукашенко.

«України, Олександр Григорович», - виправив свого колегу Володимир Зеленський.

«Я злякався. Думав, невже я Володимир Володимирович сказав», - сказав Лукашенко.

«Слава Богу – ні», - зауважив Зеленський.

«Перепрошую, ви, звичайно, розумієте», - сказав президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

На завершення свого виступу Олександр Лукашенко назвав президента України «своєю людиною».

«Ми дуже цінуємо наші відносини і дуже високо цінуємо дружбу між нашими народами. Я дякую вам усім від себе, і думаю, що президент (України) підтримає, за те, що ви прийшли сьогодні, за те, що проявили такий інтерес. Я впевнений, Володимир Олександрович, що перш за все до наших персон. Я вже сказав, що журналісти навколо цього створили не тільки якусь світлу ауру, але й таке напруження, ніби тут зустрічаються якісь чужі люди. Я хочу, щоб ви знали – ми свої. Ми свої і Володимир Олександрович – теж наша людина. Прошу з цього виходити», - сказав Олександр Лукашенко.

Після виступів президентів на сцені театру голови регіонів та представники урядів двох країн підписали білорусько-українські двосторонні документи.

Фоторепортаж про участь президентів двох країн у форумі регіонів дивіться тут

Нагадаємо, біля приміщення житомирського театру, де проходило пленарне засідання в рамках Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь, влаштували акції проти «формули Штайнмаєра» та на захист «свободи слова». Учасники акції протесту проти «формули Штайнмаєра» палили фаєри, які з рук виривали працівники поліції.

Як повідомляв Житомир.info, у перший день Другого Форуму регіонів України та Республіки Білорусь 3 жовтня в міській раді відбулося VIII засідання українсько-білоруської консультативної ради щодо ділової співпраці. Засідання завершилось підписанням ділових контрактів між представники українських та білоруських компаній. Зокрема, Житомирське ТТУ підписало угоду з білоруським виробником тролейбусів «Белкомунмаш» про закупівлю нового транспорту для міста – 49 тролейбусів. В ОДА відбулася зустріч українських голів облдержадміністрацій та білоруських губернаторів. На майдані Соборному відкрили виставку великогабаритної техніки, а на Михайлівські розгорнувся ярмарок продукції та виробів декоративно-прикладного мистецтва України і Білорусі. Ввечері для учасників Форуму організували культурну програму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: форум Зеленський Лукашенко  
Матеріали по темі