Політика

У Верховній раді зареєстрували доповнений проєкт закону про ринок землі

11 October 2019, 17:45

У Верховній Раді зареєстрували доповнений проєкт закону на основі урядового законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського значення, який враховує всі зауваження та побажання суспільства.

Про це 11 жовтня повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

Зазначається, що парламентарі та Уряд знайшли компроміс із суспільством щодо найбільш проблемних та болючих моментів реформи – можливості купувати землю для іноземців та питання концентрації земель в одні руки.

«Після того як Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт про ринок землі, ми почали велику дискусію з усіма зацікавленими сторонами. Провели декілька десятків зустрічей і консультацій, завдяки яким зафіксували всі зауваження і пропозиції, а також страхи та побоювання всіх – аграріїв, фермерів, пайовиків та селян. Земельна реформа відбудеться, а її модель буде враховувати інтереси і власників паїв, і фермерів, і агрокомпаній», – сказав Тарас Висоцький, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства під час брифінгу «Законодавчі ініціативи щодо земельної реформи» за участі народних депутатів та представників Уряду.

У ході брифінгу представили сам проєкт доповненого документа. Ним пропонують зменшити обмеження по концентрації земель в межах області з 15% до 8%; ввести обмеження по концентрації земель в межах ОТГ у розмірі 35%.

«Що стосується найбільш дискусійного питання, щодо можливості купувати землі сільськогосподарського призначення іноземцями, парламентарі запропонували ввести перехідний період до 01.01.2024 року. В цей період компанії, бенефіціарними власниками яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, не зможуть купувати землі с/г призначення державної, комунальної власності, а також пайові землі. Виняток – землі, які на момент набрання чинності законом вже є в оренді», - йдеться у повідомленні.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин України планує обговорити положення цього інтегрованого проєкту, а також альтернативні проєкти, зареєстровані у Верховній Раді, та ухвалити рішення щодо внесення законопроєктів із земельної реформи для першого читання.

Представлений на брифінгу законопроєкт зареєстрований у парламенті 10 жовтня під № 2178-10. Крім нього зареєстровані ще дев’ять альтернативних законопроєктів.

Нагадаємо, 11 жовтня через відсутність кворуму не відбулася позачергова сесія Житомирської міської ради, яка мала розглянути звернення депутатів до президента, Верховної ради, Кабінету міністрів щодо продовження до 2025 року мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Натомість 8 жовтня аналогічне звернення на позачерговій сесії ухвалили депутати обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, на позачерговій сесії Житомирської обласної ради 9 липня 2019 року депутати сперечалися щодо звернення до президента та Верховної Ради стосовно продовження дії та недопущення зняття мораторію на продаж землі: за мораторій виступали представники Радикальної партії Ляшка, Опозиційного блоку та Народної партії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кабмін ВР земля законопроект  
Матеріали по темі