Події

У Житомирі поліція розслідує підробку документів щодо будівництва комплексу «Волна» на повернутій місту земельній ділянці

16 October 2019, 18:01

Слідчі Житомирського районного відділення поліції з 23 травня 2019 року розслідують кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України (Підроблення документів), яке пов’язане із земельною ділянкою, де розташований готельно-ресторанний комплекс «Волна».

В серпні поточного року слідчі райвідділу зверталися до Богунського районного суду м.Житомира щодо надання доступу до документів, необхідних в ході розслідування, всі клопотання суд задовольнив.

В ухвалах суду викладені факти, встановлені під час досудового розслідування.

«В ході досудового розслідування встановлено, що протиправною діяльністю службових осіб Житомирської міської ради, Інспекції ДАБК у Житомирській області, які шляхом зловживання своїм службовим становищем сприяли ФОП ОСОБА_1 , в особі ОСОБА_2 , а останні підробивши офіційні документи шахрайськими діями заволоділи об`єктом нерухомості загальною площею 2 тис. 785 м2 та земельною ділянкою комунальної форми власності площею 2 га, вартістю 8 млн 623 тис. 748 грн», - йдеться в матеріалах суду.

ФОП ОСОБА_1 – це фізична особа-підприємець Волинець Петро Григорович, а земельна ділянка площею 2 га знаходиться за адресою вул. Покровська, 130-а, яка збігається з адресою розважального комплексу «Волна».

Слідство встановило, що Житомирська міська рада на підставі укладеного договору оренди землі від 06.11.2012 року з ФОП Волинець П.Г. передала в оренду земельну ділянку комунальної форми власності загальною площею 2 га, в тому числі під будівлями та спорудами - 0,2251 га, під проїздами, проходами та площадками 1,7749 га, для будівництва та обслуговування будівель торгівлі.

«Однак, відповідно до постанови Рівненського Апеляційного господарського суду від 28.01.2014 року по справі №906/1030/13 та рішення Господарського суду Житомирської області від 31.10.2013 року, рішення 11 сесії 6 скликання Житомирської міської ради від 29.03.2012 року №342 та договір землі від 06.11.2012 року №181010004000374 щодо передачі в оренду земельної ділянки комунальної форми власності загальною площею 2 га визнано недійсними, а також зобов`язано ФОП ОСОБА_1 повернути вказану земельну ділянку, нормативно-грошова оцінка якої складає 8 млн 623 тис. 748 грн», - зазначається в ухвалі.

Постанова Рівненського апеляційного суду стосується позову прокурора м.Житомира в інтересах держави до Житомирської міської ради та фізичної особи-підприємця Волинець П.Г. про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки.

Справу з липня 2013 року розглядав Господарський суд Житомирської області, прокурор аргументував свої вимоги тим, що на час передачі в оренду 2 га землі на вул.Щорса, 130-а (зараз вул.Покровська) були вільні й повинні були надаватися в користування через земельні торги. А будівлі «Волни» знаходилися на інших земельних ділянках.

Врешті рішенням від 31 жовтня 2013 року господарський суд задовольнив позов прокурора. Житомирська міська рада подала апеляцію на це рішення, але постановою від 28 січня 2014 року Рівненський апеляційний суд залишив її без задоволення, а рішення господарського суду – без змін.

Втім, попри судові рішення, начальник управління містобудування, архітектури та дизайну Житомирської міської ради, перевищуючи свої службові повноваження, затвердила ФОП Волинець П.Г. містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки від 06.03.2014 року №09/14 «Нове будівництво комплексу будівель і споруд відпочинку та торгівлі на орендованій земельній ділянці за адресою: м.Житомир, вул. Щорса, 130-а ».

Цікаво, що дата затвердження містобудівних умов припадає на перші дні роботи начальником зазначеного управління Євгенії Черкасової: за інформацією пресслужби міської ради її призначили на цю посаду 4 березня 2014 року, розпорядження щодо призначення на офіційному сайті відсутнє. До призначення Черкасової в.о. начальника майже 1,5 роки була Олена Крижанівська, якій в березні 2015 року тоді ще перший заступник мера Сергій Сухомлин пропонував звільнитися, бо вона вимагала хабар за оренду приміщення.

Після отримання необхідних документів в міській раді ФОП вносить недостовірні відомості щодо наявності земельної ділянки до декларації про початок виконання будівельних робіт і 2 квітня 2014 року Інспекція ДАБК у Житомирській області реєструє декларації про початок виконання будівельних робіт, яку скасували 5 грудня 2014 року. Але до її скасування КП «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації» видало 25 вересня 2014 року довідку про проведення інвентаризації незавершеного будівництва комплексу будівель та споруд відпочинку, торгівлі за зазначеною адресою та про відсоток готовності вказаних об`єктів 20%, а 2 жовтня 2014 року реєстраційна служба Житомирського міського управління юстиції цього ж року зареєструвала об`єкт нерухомого майна.

«Таким чином, ФОП ОСОБА_1 з метою неправомірного отримання земельної ділянки комунальної власності площею 2 га у приватну власність вартістю понад 8 млн 623 тис. 748 грн, а також привласнення вже побудованого об`єкта нерухомості площею 2 тис. 785 м2, підробили декларацію про початок виконання будівельних робіт шляхом внесення до них завідомо неправдивих відомостей, а посадові особи Житомирської міської ради, Інспекції ДАБК у Житомирській області вчинивши службову недбалість сприяли останнім у набутті права власності на вказаний об`єкт нерухомості. Таким чином, сумнівними власниками-спадкоємцями зазначеного об`єкту нерухомості заподіюється шкода Житомирській міській раді шляхом самовільного використання земельної ділянки площею 2 га для обслуговування неправомірно набутого об`єкту нерухомості, а також у вигляді недоотримання орендної плати за фактичне використання земельного масиву», - йдеться в матеріалах розслідування.

Нагадаємо, про готельно-ресторанний комплекс «Волна», який незаконно захопив 2 га землі та риє штучне озеро на Крошні, говорили на засіданні виконавчого комітету Житомирської міськради 15 липня 2015 року: член громадської ради при ОДА Наталія Циганчук просила в.о. мера Житомира Любов Цимбалюк взяти питання на особистий контроль, Цимбалюк запевняла, що земельна ділянка уже передана у власність міста. 17 липня цього ж року прокуратура Житомирської області інформувала, що розслідує справу про незаконну забудову, яку проводять власники готельно-ресторанного комплексу «Волна» на самовільно зайнятій землі в районі Крошні. 2 вересня 2016 року рішенням виконкому Житомирської міської ради скасований дозвіл на забудову орендованої земельної ділянки площею 2 га біля оздоровчого комплексу «Волна» на Крошні

Як повідомляв Житомир.info, в розважальному комплексі «Волна» неодноразово виникали пожежі. Взимку 2013 року пожежу в дерев’яній будівлі ресторану і прибудові гасили 5 годин. У жовтні 2015 року горів дах одного з корпусів комплексу. Тоді власниця закладу Євгенія Волинець накинулася на журналістів Житомир.info з погрозами, вирвала базу й мікрофон і порвала шнур. Богунський райсуд визнав власницю «Волни» винною у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів і оштрафував її на 1700 гривень. В лютому 2018 року в комплексі «Волна» горіла лазня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Волна" земля суд розслідування поліція забудова підробка  
Матеріали по темі