Інтерв'ю

Новий начальник ГУНП в Житомирській області розповів про свої пріоритети в роботі та власні критерії оцінки її ефективності

7 November 2019, 15:21

З вересня 2019 року головне управління Нацполіції Житомирської області очолив Сергій Крупєй, який вже більше 20 років працює в правоохоронних органах та має досвід оперативної роботи у підрозділах карного розшуку органів внутрішніх справ Харківської, Київської та Луганської областей: від оперативника – до заступника начальника обласного управління, начальника відділу Міністерства внутрішніх справ. До призначення керівником поліції Житомирщини Сергій Крупєй два роки працював заступником начальника ГУНП – начальником кримінальної поліції області.

- Ви очолили колектив, який достатньо добре знали, й відразу розпочали певні кадрові перестановки. Які вимоги ставите до організації роботи, що для вас є пріоритетом?

- У нашій роботі дрібниць не буває, про щоб не йшлося: про чистоту в службовому автомобілі, про джгут в аптечці, чи про покинутий недопалок на місці злочину. Тому вимоги, на мій погляд, прості й зрозумілі: відповідальність, дисциплінованість, професійність та постійне самовдосконалення, бо без постійного руху уперед успіху не буде. Звісно, що найбільше навантаження на керівників. Кожен з них вирішує для себе, чи готовий він жити у режимі 24/7, якщо ні – є посади з меншим обсягом роботи. До речі, зараз розробляємо систему рейтингового оцінювання ефективності діяльності відділів та відділень поліції та їх керівників, аби ні у кого не виникало підстав говорити про упередженість чи необ’єктивність. Узагальнюємо пропозиції по усім напрямам діяльності та працюємо над чітким і зрозумілим кожному алгоритмом.

- Щодо професійності, то є багато нарікань саме на її недостатність у діях нинішніх поліцейських.

- У нас зараз із п’яти працівників кожен третій працює менше 5 років. Тобто склад поліції значно омолодився і оновився. У цьому є свої переваги: енергійність, завзяття, бажання змінюватися і розвиватися разом із системою, але й недоліків теж вистачає. У першу чергу – недостатність специфічних знань та досвіду, невідпрацьованість певних навичок. Тому ми розпочали кілька паралельних проєктів із професійного зростання працівників, у першу чергу – кримінальної поліції. Оперативниками не народжуються, ними стають: чим більше праці, тим більше досвіду. І щоб його передати від старших колег молодшим, відновлюємо роботу так званих «шкіл професійної майстерності» по напрямах поліцейської діяльності. Інший проєкт – удосконалення вже сформованих навичок, необхідних у роботі, наприклад – водійських. Не секрет, що маневровість і швидкість, й при цьому безпека для керманича та оточуючих – не набутий досвід. Плануємо вже найближчим часом залучили компанію, яка допоможе нашим поліцейським з різних підрозділів вдосконалювати зазначені навички та отримати такий досвід.

- Зараз багато говорять про оцінку роботи поліції через довіру людей, але мало хто розуміє, як цього досягти.

- Довіра формується щоденною сумлінною та відповідальною роботою. Буде дієве реагування на звернення людини – буде довіра. А допоки ми не маємо повноважень або механізмів ізолювати нетверезого дебошира від родини, яку він тероризує, або забезпечити тримання під вартою серійного злодія, говорити про довіру складно. Зміни необхідні на законодавчому рівні. І звісно, нам самим теж ще є над чим працювати і що удосконалювати у своїй роботі. Дуже важливо мати зворотний зв’язок з громадою, знати і реагувати на її правові потреби. Наприклад, нещодавно зустрічався з представниками громадської ради при Житомирській ОДА, які звернулись щодо розслідування проваджень по наругах над могилами наших захисників. За кілька днів ми разом з ними розібрались у кожному з цих фактів, запросивши тих, хто їх безпосередньо розслідує. Тобто конструктивний діалог завжди дасть позитивний результат, тому й вимагаю від керівників поліції у районах працювати з лідерами громад, з органами місцевого самоврядування та влади у питаннях забезпечення безпеки та правопорядку. Хочу проанонсувати, що 8 листопада ми відкриваємо 14 поліцейську станцію на території Житомирщини – у селі Паволоч Попільнянського району. Це один з кращих прикладів співпраці з об’єднаними територіальними громадами в Україні.

- Які законодавчі зміни, на вашу думку, нагально потрібні?

- Кардинально не згоден з тим, що права підозрюваних, у нас захищені більше, ніж потерпілих. Сьогодні у суспільстві, як ніколи, назріла вимога забезпечити верховенство права та справедливості. Злочинець має бути притягнутим до відповідальності. І пояснити мамі 21-річного студента із Новограда-Волинського, якому нанесли смертельне ножове поранення під час раптового конфлікту у барі (30 квітня 2018), чому підозрюваний, встановлений і затриманий поліцією того ж дня, через місяць знову опинився на волі, я не можу. Правоохоронна система має працювати злагоджено і як один механізм правосуддя. На жаль, прикладів, коли обвинувачені (навіть не підозрювані, а уже обвинувачені!) в особливо тяжких злочинах опиняються знову на волі, поряд зі своїми жертвами або родинами убитих ними людей, у нас ціла низка. Про численні групи гастролерів-домушників чи етнічних угрупувань, які внісши заставу, продовжують займатись тим же, я навіть й говорити не буду.

- Наскільки нині поліцейські соціально захищені та матеріально забезпечені?

- Заробітна плата у поліцейського, який лише розпочинає свою службу, стартує з 9-10 тисяч гривень, а далі все залежить від його роботи. Буде результат – будуть і заохочення у вигляді преміювання. З кожним роком служби грошове забезпечення зростає. Також позитивно оцінюю запроваджену нещодавно програму пільгового фінансового лізингу по забезпеченню житлом поліцейських. Це одночасно і стимул до роботи, і соціальний захист. Загалом близько 300 поліцейських Житомирщини виявили бажання скористатися можливостями цього проєкту, вже підготували та подали необхідні документи й стали на чергу 134 з них. Дев’ять квартир державною іпотечною установою КМУ уже придбано для наших колег, до кінця року планується ще 16. А загалом зміни у Нацполіції відбуваються буквально щодня. Не все відразу і не все ідеально, але процес незворотній.

- Що для вас особисто є неприпустиме у роботі і чого б не пробачили в стосунках?

- Не терплю фальші, лицемірства і брехні у всьому, в роботі й в особистих відносинах. Тому якщо виникають ситуації, де хтось з оточуючих, м’яко кажучи, лукавить, намагаюсь звести спілкування нанівець. Усім раджу: спробуйте говорити правду і побачите зміни у своєму житті.

- Є у вас особисті критерії оцінки ефективності свої роботи та роботи підлеглих?

- Наші діти, наші рідні, близькі, друзі ходять вулицями цього міста чи селі і якщо вони почуваються безпечно, ми не боїмося, що з ними щось трапиться, коли поліцейський зможе впевнено сказати, що «так, тут безпечно», - це успіх. А взагалі вважаю, що кожен має займатися своєю справою. І тоді у нашій країні врешті буде лад і добро.

- Які цілі ставите для себе на посаді керівника поліції області?

- Хочу, щоб у поліцейському люди бачили захисника, захисника їхніх прав, майна, безпеки, захисника Закону і порядку. Якщо людина телефонує на «102», значить у неї біда, а поліцейський, який приїздить на виклик, має реально допомогти. Хочу, щоб це зрозумів кожен наш працівник і так і діяв – «Служив і захищав!».

Житомир.info спільно з пресслужбою ГУНП

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Крупєй ГУНП  
Матеріали по темі