Місто

​Як впроваджують інклюзивну освіту в житомирських школах

18 November 2019, 18:29

З 2015 року в українських школах створювали рівний доступ до освіти. Сьогодні школярі, які мають особливі освітні потреби, навчаються разом зі своїми однолітками.

Журналісти Житомир.info дізнались, як впроваджують інклюзивну освіту у нашому місті та наскільки є доступними житомирські школи.

У ‎школі №14 на інклюзивному навчанні 16 дітей. При вході є пандус, а в середині школи просторі коридори, широкі двері та відсутні пороги. За словами соціального педагога Юлії Подорожньої, у навчальному закладі працюють над поліпшенням умов. Зокрема за її словами, заклад своїми силами облаштував пандус між поверхами.


«‎На інклюзивній формі навчання у нас навчається 16 діток, безпосередньо в інклюзивних класах. Забезпечують їх навчальні процеси 12 асистентів вчителя. Також у нас є один спец клас, на сьогоднішній час це вже 2 клас де навчається 7 дітей з особливими освітніми потребами, отримують освіту спеціальну. Хочеться зазначити, що потрібно багато чого допрацьовувати. Тому що, з 16 дітей на інклюзивному навчанні одна дитина пересувається на візочку і той пандус, який ви могли бачити був підлаштований під його особливий візок, під його особливі потреби. Якщо брати до уваги, що кількість дітей на візочку будуть збільшуватися, то звичайно архітектурне пристосування має бути на багато краще, ми у цьому напрямку працюємо»,–‎ розповідає соціальний педагог школи № 14 Юлія Подорожня.

У школі зауважили, що крім матеріального забезпечення, важливим є адаптація у колективі.

«‎Наш хлопчик, який першопочатківець, він зараз у 7 класі. Він захворів і ситуація така, що він почав втрачати слух і йому потрібно отримувати допомогу, операцію та вставляти слуховий апарат і настільки їх клас показав, що вони готові допомогти й сприймають, й співпереживають за нього. Кошти були зібрані, діти і листівки писали, і відвідували його у лікарні. Дійсно була колосальна підтримка і він міг побачити, що його не було два тижні, але за ним сумували», – ділиться Юлія Подорожня.

Також соціальний педагог розповіла, що протягом 10 днів переймала досвід впровадження інклюзії у Сполучених Штатах Америки, наразі свій досвід впроваджує у школі№14.

«‎Маючи досвід перебування всього 10 днів у Сполучених Штатах Америки, саме у штаті Юта, вивчали, дивилися, як впроваджується інклюзивна форма навчання саме у Штатах. Хочеться зазначити, що у Сполучених Штатах вже 40 років впроваджується інклюзія, а у нас нещодавно. У чому особливість – архітектурне пристосування там дійсно якісніше тому, що вони прийшли до цього не одразу, час пройшов і вони бачать, що необхідно до цього пристосовуватися. Там туалети повністю забезпечені, пандуси. Для дітей, які мають порушення зору у них є тактильні доріжки, звукова візуалізація. Що було схоже – це нова українська школа, що у нас називається, що наразі впроваджується. Це багато техніки: мультимедійні дошки, акустичні системи, принтери, сканери, те що вчитель може використовувати», – говорить соціальний педагог школи № 14.

Як вчаться діти з особливими освітніми потребами ми побачили й у школі №5. Тут відсутні пороги є пандус та облаштовані санвузли.

«‎На сьогодні у нас у школі навчається 18 дітей з особливими освітніми процесами. Для них організоване навчання в 15 класах. Якщо не говорити про такі проблемні діагнози, у нас немає дітей які не можуть самі рухатися, то в принципі школа облаштована. Тому що у нас немає порогів, діти можуть спокійно ходити, на жаль, якщо говорити про дітей, які пересуваються на допоміжних засобах, наприклад на візочку, у нас прилаштований тільки лише перший поверх. Обладнана туалетна кімната та є пандус», – ‎ розповідає директорка школи № 5 Жанна Кононенко.

Директорка школи зауважила, що заклад потребує реконструкції для того аби відповідати будівельним нормам та бути доступним.

«На сьогодні є нові будівельні норми. Хотілось би зробити так, аби школа дійсно відповідала цим будівельним нормам для дітей з особливими процесами, але на жаль, тут потрібно робити повну реконструкцію навчального закладу щоб це зробити», – говорить директорка школи № 5 Жанна Кононенко.

Нагадаємо, у Житомирі функціонує 31 загальноосвітній навчальний заклад (23 школи, 4 ліцеї, 3 гімназії та 1 колегіум) та 1 вечірня школа на 7 класів. Станом на 26 травня 2017 року за індивідуальною формою навчалися 286 учнів, або 1 % від загальної кількості учнів. З осені в Житомирі почали створювати інклюзивно-ресурсні центри, - прототип колишніх психолого-медико-педагогічних комісій, які є окремими юридичними особами і працюють з дітьми з особливими потребами. У листопаді комісія обрала директорів двох міських ІРЦ.

Як повідомляв Житомир.info 14 лютого 2019 року, у житомирських школах налічувалось 141 класів з інклюзією, де навчаються 211 учнів з особливими освітніми потребами.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інклюзія школи освіта Житомир  
Матеріали по темі