Місто

​У Житомирі з 10 січня починають діяти нові тарифи на проїзд, валідатори в маршрутках уже встановили

9 January 2020, 17:49

З 10 січня вартість проїзду в громадському транспорті подорожчає - в дію вступить відповідне рішення виконкому Житомирської міської ради. Тепер за одну поїздку потрібно буде викласти на одну, або навіть і на дві гривні більше. В муніципалітеті уточнили, як саме можна заощадити, як вигідніше розраховуватись за проїзд та як їздити пільговикам.

«В нашому комунальному транспорті, говоримо спочатку про електротранспорт, подорожчання проїзду відбудеться з 3 гривень до 4 (за умови безготівкової форми оплати) та до 5 гривень (готівкова форма оплати). Безготівкова форма оплати має на увазі те, що ми можемо розраховуватись карткою житомирянина, якщо вона поповнена, банківською карткою, або транспортною карткою. Якщо ми говоримо про автобусні перевезення, про автобусні маршрути, яких у нас в місті 23, то там проїзд подорожчає до 6 гривень (безготівкова форма оплати) та до 7 гривень (готівкова форма оплати). Учні їздять по 3 гривні, при наявності учнівського квитка. Поки рішення виконкому було із обмеженням по часу, але в подальшому, я думаю, ми будемо розглядати питання, щоб або обмеження по часу збільшити, або взагалі його прибрати. Для пенсіонерів за віком на сьогодні проїзд в електротранспорті не змінюється, він є безкоштовним. У приватного перевізника - 3 гривні з 10:00 по 16:00. При наявності карти житомирянина і безготівковій формі оплати - без обмеження по часу», - каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


Таким чином, стає зрозуміло, що використовувати безготівкову форму оплати в громадському транспорті значно вигідніше, аніж розраховуватись готівкою. Разом із тим, у муніципалітеті переконують: всі категорії, які відповідно до закону мають право на пільговий проїзд, залишаються на безкоштовному перевезенні.

Однією із обов’язкових умов підвищення тарифів на проїзд було встановлення валідаторів у маршрутках приватних перевізників. Журналісти Житомир.info спробували зв’язатись із деякими підприємцями, які надають послуги перевезення пасажирів, втім отримати коментарі стосовно того, чи встановлені пристрої у автобусах, нам не вдалось.

Натомість у муніципалітеті кажуть: валідатори вже встановили і зараз фахівці їх налаштовують. Втім, міська влада готується до можливих проблем та технічних збоїв.

«Що стосується приватного перевізника, на сьогодні на всіх 23 міських маршрутах вже встановлені валідатори. Зараз вони тестуються, запускаються і перевіряється, чи приймають вони всі картки. Я думаю, що на завтра, на ранок ми отримаємо позитивний результат. Якщо валідатор не може прийняти оплату, або є якісь технічні проблеми, я би одразу не нарікав на водія. Бо, можливо, не та карта, можливо, є якісь проблеми з можливістю розрахуватись. В першу чергу, потрібно підійти до водія і отримати пояснення, в чому проблема. Якщо валідатор не працює з технічних причин, або з причин перевізника, або ще щось, то ми домовлялись, що в такому випадку, проїзд в даному випадку, в цьому транспорті буде коштувати 3 гривні без обмежень. Якщо не працює валідатор. В кожного перевізника, на кожному борту, в кожному автобусі від сьогодні висітиме інформаційна довідка, де є телефон підприємства «Житомиртранспорт», до якого можна звернутись з будь-якого питання по валідаторах, так само можна отримати консультацію, яким чином можна розрахуватись і в якому транспорті. Вони теж будуть готові пояснити. Так само в цій інформаційній довідці є список адрес, де можна купити студентський електронний квиток, учнівський електронний квиток, транспортну карту і яким чином її поповнити», - каже заступник мера Олександр Шевчук.

Разом із тим, у муніципалітеті пояснили, що існують певні проблеми із приміським транспортом. 10 приміських маршрутів (№ 104, 106, 110, 121, 121-А, 125, 126, 127, 167, 169) були виведені із приміської транспортної мережі ще в травні 2019 року, але станом на зараз лише виконкоми Тетерівської та Оліївської сільських рад вирішили передати повноваження з організації пасажирських перевезень Житомирській міській раді. Тому валідатори 10 січня з’являться лише у 110-ій та у 126-ій маршрутках, а проїзд по місту у них коштуватиме 6 або 7 гривень (залежно від форми оплати). Але от поза містом перевізник за погодженням із сільською радою самостійно встановлює вже приміський тариф.

У муніципалітеті вважають, що проблему із невизначеним статусом приміських маршрутів із часом вирішить формування єдиної транспортної мережі, яка остаточно врегулює питання перевезення пасажирів міським та приміським громадським транспортом.

Нагадаємо, рішення про підвищення тарифів на проїзд виконавчий комітет Житомирської міської ради ухвалив 5 грудня 2019 на черговому засіданні.

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2017 року пасажири житомирських маршруток почали платити за проїзд 5 грн. У листопаді 2018 в соцмережі ширилися чутки про наміри житомирських перевізників вкотре підвищити вартість проїзду в маршрутках. Тоді начальник управління транспорту та зв’язку міськради Михайло Грищук розповідав, що перевізники міста вже подали обґрунтування підвищення ціни за проїзд, але ці зміни має погодити виконком.

В червні 2019 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про підвищення вартості проїзду: при оплаті готівкою – 7 грн; при оплаті в безготівковій формі (в тому числі «Карткою житомирянина») – 6 грн; у разі відсутності (несправності) валідатора – 3 грн.

6 серпня 2019 року відбулися перші громадські слухання, на яких представники Житомирської міської ради та громади обговорювали підвищення вартості проїзду на міських автобусних маршрутах та в електротранспорті. Після двох годин «вільного мікрофона» присутні все ж вирішили звернутись до виконавчого комітету з листом, в якому громада висловить свої зауваження та пропозиції й вимагатиме не підвищувати проїзд на засіданні, яке було заплановане на 7 серпня. В результаті питання підвищення вартості проїзду з порядку денного виконкому зняли. 4 вересня проводили другі громадські слухання, але люди пішли з зали, тому що у голосуванні щодо спірних питань брали участь перевізники. 17 жовтня 2019 року в Житомирі відбулися треті громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті та умов проведення конкурсів з перевезення пасажирів, але запропоновані проєкти рішень виконкому присутні не підтримали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд тариф перевізник маршрутка транспорт  
Матеріали по темі