Місто

​ Засідання Житомирського виконкому: тарифи на проїзд підвищують, а перевізники обурюються через пільговиків та валідатори

5 December 2019, 14:24

З 10 січня 2020 року в Житомирі підвищать вартість проїзду в громадському транспорті. Таке рішення прийняли 5 грудня на черговому виконкомі.

Зокрема пасажири платитимуть готівкою на 2 грн більше, а безготівково на 1 грн.

«Проєктом рішення пропонується: встановити вартість проїзду з 10 січня 2020 року на автобусних маршрутах при умові оплати готівкою - 7 грн, безготівково чи «Карткою житомирянина» - 6 грн. Щодо пільгових категорій, є умовно дві частини пільгових категорій: це ті категорії, які мають право відповідно до чинного законодавства, або у законі про соціальний захист та ті, які встановлені іншими правовими актами. Третій блок - безкоштовно, тобто всі категорії, які мають відповідно закону право на пільговий проїзд залишаються на безкоштовному перевезенні. До цього переліку не входять інваліди 3 групи та пенсіонери за віком», -‎ говорить начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міськради Костянтин Підпокровний.


На засіданні були присутні перевізники. Вони заявили, що влада міста спочатку має вирішити їх питання, а потім говорити про перевезення пільговиків, зокрема інвалідів 2 групи.

«Вирішіть наші питання, якщо ви максимально швидко їх вирішите, ми готові возити. Ми надали пропозицію - сплачуйте за пасажиро-кілометр. Я за 2016-2017 рік до кредиту доплачую 4 млн грн. Собівартість на сьогодні 7,50 грн, а ми просимо 7 грн. Ви знаєте, що коли я пригнав 10 автобусів, вони мені обійшлися в 1 млн доларів, на сьогодні це 4 млн грн. І я замовив ще 40 автобусів, і я по сьогоднішній день чекаю. Ви говорите, коли ми вирішимо питання, вирішіть наші питання», -‎ каже співвласник ПП «Шеріфф» Сергій Пономаренко.

За словами міського голови, тариф має вступити у дію лише після того, як в маршрутках з'являться валідатори.

«Шановні перевізники, я почув незрозумілу для себе річ: валідатори будемо ставити, чи ні? Якщо не буде працювати валідатор, тоді, вибачте, буде 3 грн. У тролейбусах, де іноді немає опалення, валідатори працюють. Давайте не казати з нашої вини, чи не з нашої. Бо ми потім будемо пів року ходити по судах. Прийняли тариф, встановили валідатори, тариф вступив у дію», -‎ говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Також на засіданні презентували таблицю, як може піднятися вартість проїзду з червня 2020 року, але виконком її не затверджував.

Нагадаємо, шість перевізників, які обслуговують міські та приміські маршрути Житомира, 26 листопада направили лист меру з попередженням про обмеження випуску автобусів з 4 грудня 2019 року. 29 листопада Сергій Сухомлин прокоментував вимоги та погрози перевізників. Вранці 4 грудня перевізники розмістили в маршрутках оголошення про те, що вони «більше не в змозі вести господарську діяльність в таких умовах» і з 5 грудня 2019 року суттєво обмежать кількість автобусів на міських та приміських маршрутах.

Програму «Тема дня» з мером Житомира щодо підвищення вартості проїзду дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2017 року пасажири житомирських маршруток почали платити за проїзд 5 грн. У листопаді 2018 в соцмережі ширилися чутки про наміри житомирських перевізників вкотре підвищити вартість проїзду в маршрутках. Тоді начальник управління транспорту та зв’язку міськради Михайло Грищук розповідав, що перевізники міста вже подали обґрунтування підвищення ціни за проїзд, але ці зміни має погодити виконком.

В червні 2019 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про підвищення вартості проїзду: при оплаті готівкою – 7 грн; при оплаті в безготівковій формі (в тому числі «Карткою житомирянина») – 6 грн; у разі відсутності (несправності) валідатора – 3 грн.

6 серпня 2019 року відбулися перші громадські слухання, на яких представники Житомирської міської ради та громади обговорювали підвищення вартості проїзду на міських автобусних маршрутах та в електротранспорті. Після двох годин «вільного мікрофона» присутні все ж вирішили звернутись до виконавчого комітету з листом, в якому громада висловить свої зауваження та пропозиції й вимагатиме не підвищувати проїзд на засіданні, яке заплановане на 7 серпня. В результаті питання підвищення вартості проїзду з порядку денного виконкому зняли. 4 вересня проводили другі громадські слухання, але люди пішли з зали, тому що у голосуванні щодо спірних питань брали участь перевізники. 17 жовтня 2019 року в Житомирі відбулися треті громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті та умов проведення конкурсів з перевезення пасажирів, але запропоновані проєкти рішень виконкому присутні не підтримали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд тариф перевізник маршрутка транспорт  
Матеріали по темі