Місто

На громадських слуханнях щодо вартості проїзду люди пішли з зали через те, що у голосуванні брали участь перевізники

5 September 2019, 12:26

4 вересня у Житомирі відбулися другі громадські слухання, на яких представники міської ради та громади обговорювали умови конкурсу з перевезення пасажирів, вартість проїзду та встановлення видів і вартості проїзних квитків у міському громадському транспорті. Висловити свою думку з приводу «транспортних» питань до сесійної зали прийшло кілька десятків людей.

Спочатку начальник управління транспорту Костянтин Підпокровний роз`яснив людям, які обов'язки будуть у перевізників за умовами конкурсу. Після чого люди висловили думку, що перевізники не будуть виконувати їх та почали пропонувати додати кілька пунктів в умови конкурсу.

«Ці перевізники, які працюють зараз, також працюють на якихось умовах. Як вони виконуються, ми бачимо. Щодо валідаторів: ‎два роки тому, коли поставили валідатори у маршрутках, вони лежали під килимком у водія. І тоді був флешмоб «Вимагай у водія квиток»‎. Тобто, окрім умов має бути пункт про гарантії їх виконання»‎, – говорить представниця громади.


Перевізники запевняли, що готові виконувати всі умови конкурсу.

«Ми погоджуємося на усі умови. Тут є мова конкретно про конкурс, який давно не проводили. Перевізники не бачать перспективи: буде завтра тариф 7 грн чи 5 грн, чи буде відшкодування. А ці умови будуть надруковані у газеті. А до умов ще додають валідатор, реєстратор та GPS. Ми не проти, ми за»‎, – запевнив приватний перевізник Аркадій Савицький.

Обговорення першого питання порядку денного затягнулося на годину, після чого люди проголосували за дві пропозиції. Більшістю присутні підтримали рішення за те, щоб дати тиждень на формування додаткових пропозицій від громади міста. За другу пропозицію «Підтримати без зауважень проєктне рішення виконавчого комітету, щодо затвердження умов конкурсу для перевізників та винести його на розгляд виконкому»‎ «за» проголосували 29, проти – 10 осіб. Ті, хто голосував проти, почали обурюватися та запевняти, що перевізники не мають приходити на громадські слухання.

«Для чого були створені громадські слухання, для того, аби влада стала на наш бік та підтримала громаду. Мені дуже приємно, що у перевізників є стільки вільного часу, аби сидіти тут і голосувати. Ми прийшли сюди, аби зробити свій внесок у транспорт нашого міста, бо це турбує кожного з нас. Те, що ви тут сидите, нехай увесь Житомир побачить, хто тут сидить, і як ви голосуєте»‎, – обурюється представник громади Богдан Задорожний.

Після цього частина присутніх покинула сесійну залу, а ті що, залишилися, одноголосно підтримали два останніх питання:

про встановлення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування;
про встановлення видів та вартості проїзних квитків (пакетів) в міському громадському транспорті.

Нагадаємо, на черговому виконкомі Житомирської міської ради 7 серпня 2019 року з порядку денного зняли три питання, які стосувалися міського громадського транспорту, в тому числі й питання щодо підвищення вартості проїзду. Журналістам Житомир.info заступник міського голови Дмитро Ткачук тоді пояснив, що влада чекає лист з пропозиціями від громади міста. За його словами, на громадських слуханнях, що відбулися 6 серпня, не вдалося дійти до спільного бачення, саме тому і вирішили відкласти питання.

10 серпня в інтерв’ю для Житомир.info начальник управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний казав, що для комунальних автобусів економічно обґрунтований тариф нині становить 8,50 грн, для тролейбусів та трамваїв – 5,20 грн. На засідання міськвиконкому 4 вересня він повідомив: якщо вартість проїзду не підвищать у вересні, то до кінця 2019 року на фінансування ТТУ потрібно буде виділити з міського бюджету 50 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до проєкту рішення виконкому міської ради від 14 червня 2019 року, вартість проїзду в громадському транспорті Житомира планують підвищити: у трамваях і тролейбусах проїзд коштуватиме 5 грн, у маршрутках – 7 грн, але при безготівковому розрахунку діятимуть знижки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: громадські слухання громадські обговорення слухання проїзд перевізник  
Матеріали по темі