Місто

Чи варто зараз вистоювати черги за довідкою про реєстрацію дитини та що робити батькам, які не прописані в Житомирі, але тут працюють

14 January 2020, 16:07

У Житомирі з січня 2020 року діти молодших класів та вихованці садочків, які не прописані в міській ОТГ, не отримуватимуть доплату за харчування у школах та дитсадках. Аби взяти довідку чи зареєструвати дитину, люди масово почали звертатися до управління ведення реєстру територіальної громади і тепер кожного дня тут катастрофічні черги. 14 січня – не виключення.

«Вчора була (у черзі) 130-та, а сьогодні 48-ма. Ми прописані в Житомирі і дитина прописана, й житло на двох з дитиною приватизоване, але потрібна довідка», - каже Валентина.


Ще одна жінка каже, що з 7-ї години ранку вона вже були 87, станом на 11:30 пройшло лише 20.

Також йдуть за довідками й ті, хто проживав у Житомирі без прописки.

«Про писані ми у Глибочиці, проживаємо у Житомирі, дитина ходить у садочок в Житомирі. Зараз поставити питання: якщо ви не житомирські, то будете платити за тисячу на харчування, і зараз всі люди, з районів, беруть довідки, а туди (в управління реєстру – ред.) добитися не можливо. Ми ходимо з 28-го грудня й не можемо до цього часу потрапити, щоб прописати дитину з мамою в Житомирі», - розповідає Людмила.

В мерії запевняють: якби батьки вчасно зареєстрували дітей, то таких черг би не було.

«Є правило, що дитина повинна бути зареєстрована, вона повинна мати довідку про реєстрацію. Але, на жаль, ми не завжди виконуємо те, що потрібно, тому і складається така ситуація. Багато батьків це вже зробили. Якщо у них є довідка, то вони можуть зробити копію і її надати в заклад», - коментує заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Також роз'яснюють, якщо батько та мати офіційно живуть і працюють в обласному центрі, але не зареєстровані в Житомирі, то вони все одно не матимуть часткової плати за дитяче харчування.

«Якщо батьки зареєстровані в іншому місті, то мають звертатися до ОТГ, до голів ОТГ за компенсацією, або за матеріальною допомогою, або за компенсацією на харчування дітей », - зауважує Марія Місюрова.

Заступниця міського голови додає: наразі вдалося домовитися про співпрацю тільки з Оліївською ОТГ, яка готова компенсувати кошти.

У садочках розповідають: зараз приймають копії паспортів батьків, а довідку просять принести пізніше.

«Проблеми у моєму закладі немає серед батьків. На сьогодні закінчилися канікули, діти повернулися після відпочинку, і ми отримуємо копії паспортів двох батьків, а протягом лютого-березня копії обмінюються на реєстраційні довідки», - запевняє директорка ЖНВК № 38 Лідія Постернак.

«Копії паспортів потрібно, якщо навіть немає довідки, принести у найближчий термін. Фактично, до 1 вересня (2020 року) усі довідки повинні бути», - додає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Нагадаємо, 13 січня у міськраді запевнили, що погодили з департаментом освіти надання копії паспортів обох батьків як тимчасовий захід, а у разі виникнення проблем з прийняттям копій паспортів заступниця мера Марія Місюрова радила батькам звертатися безпосередньо до департаменту освіти або до неї особисто.

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2019 року міськвиконком ухвалив рішення про збільшення вартості харчування у школах та дитсадках: з 1 січня 2020 року з міського бюджету доплачуватимуть лише за місцевих дітей (70% - батьківська плата, 30% компенсація з міського бюджету), немісцевим же доведеться оплачувати 100% вартості харчування дитини у навчальному закладі. 9 січня у міськраді пояснили, що житомирянам достатньо принести в дитсадок чи школу копії паспортів обох батьків, а вже згодом потрібно буде пройти процедуру реєстрації місця проживання дитини і отримати відповідну довідку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: довідка зарчування діти школа дитсадок Місюрова реєстрація  
Матеріали по темі