Здоров'я

​Робітники, які будують житомирську об’їзну разом з китайцями, занепокоєні можливістю поширення коронавірусу

14 February 2020, 11:51

Реконструкцією житомирської об’їзної по трасі М-06 Київ – Чоп займаються робітники китайської фірми та українці. На початку лютого до Житомира після зимової відпустки з Китаю повернулись декілька працівників, щоб продовжити роботи. Колеги по роботі занепокоєні небезпекою поширення коронавірусу.

Про це Житомир.info 14 лютого розповів читач, який працює на будівництві житомирської об’їзної дороги.

«Основна маса працівників, десь відсотків 70, на період зимової відпустки поїхали додому, в Китай, і ось вони повертаються, тому що їм потрібно далі працювати. 1 лютого прилетіли перші 5, сьогодні мають ще 5 прилетіти, і десь скоро, на днях, ще 8. Роботи не були призупинені взагалі. Декілька чоловік зі сторони Китаю залишилися тут і так само працювали в такому режимі заготівельному, майже дорожніх робіт не було. Але через те, що прямих рейсів немає, то не знали, як добратися, і ось два дні тому, 1 лютого, привезли їх. Десь через Східні країни вони до нас летять. Ми хвилюємося. З ними всі контактують. Я не хочу додому принести якусь цю болячку», – розповів співробітник.

У пресслужбі Служби автомобільних доріг у Житомирській області Житомир.info підтвердили, що на зимовий період деякі працівники китайської компанії їдуть до себе додому і повернутись до роботи мають весною.

«На сьогоднішній день в нашій службі немає інформації, скільки працівників китайської компанії перебуває на Житомирщині зараз і коли частина з них повернеться з батьківщини. Частина представників фірми тут знаходиться постійно. А інші працівники на період зими їдуть додому. Вони будуть приїжджати, коли почнеться будівельний сезон. Коли вже буде тепло і буде можливість працювати повним ходом. Всі занепокоєні цією ситуацією. Але ми не є замовниками робіт з реконструкції обходу Житомира. Контракт укладено між Укравтодором і представником китайської компанії, це загальнодержавний рівень. Ми не впливаємо, не контролюємо і не можемо їм заборонити в’їзд або відстрочити роботи, які вони проводять відповідно до укладеного контракту. Офіційна інформація від Укравтодору буде найближчим часом», – розповіла прессекретар САД у Житомирській області Світлана Чернях-Кондрацька.

Про ситуацію у Житомирській ОДА знають і запевняють, що в області виконані всі умови, щоб запобігати коронавірусу.

«Ми виясняли цю ситуацію, і нам сказали тільки через Укравтодор. Бо по факту це персональні дані працівників, і ми їх видавати не можемо. По цьому об’єкту роботи не відтермінували, всі працюють в штатному режимі. Загалом, я знаю, що відбувається перевірка їх стану, як я зрозумів, у них там найнято в штат окремого медичного працівника, який спостерігає за їх станом. Плюс – в області зроблені всі умови, щоб як мінімум запобігати короновірусу, створено дві госпітальні бази, і в разі, якщо буде виявлено випадок коронавірусу, то одразу буде відведено людину в ці госпітальні бази. Ми хотіли дізнатися, чи виїжджали вони (представники китайської фірми, - ред.) за межі України, але нам сказали, що це виключно повинна давати сама компанія», – зазначив прессекретар голови ОДА Юрій Мельник.

У пресслужбі Укравтодору Житомир.info сказали, що найближчим часом нададуть коментар.

Також журналісти Житомир.info намагалися зв’язатися з представниками китайської фірми, однак на дзвінки вони не відповідали.

Нагадаємо, 28 листопада 2017 року керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак та представник компанії Sinohydro Corporation Limited (КНР) – Mr. Xu Fei підписали контракт на реконструкцію Північної об’їзної дороги м. Житомир по трасі М-06 Київ – Чоп. 3 березня 2018 року тодішній голова Житомирської ОДА Ігор Гундич зустрічався із представниками китайської компанії Sinohydro, які виграли тендер на суму 42 млн євро на будівництво Північного обходу. 22 травня керівник Укравтодору подивився, як китайська компанія робить житомирську об’їзну, і зажадав більше людей і техніки.

Як повідомляв Житомир.info3лютого, у Житомирі в дитини, яка повернулась з відпочинку в Китаї, запідозрили коронавірус.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус китайці обїзна будівництво  
Матеріали по темі