Місто

«Муніципальна няня»: як працює послуга у Житомирі та чи вистачає грошової компенсації на її оплату

18 February 2020, 18:51

Соціальна програма «муніципальна няня» діє в Україні з 2019 року. За умов цієї програми, батьки можуть отримувати щомісячну компенсацію за послуги няні, яка доглядає за дитиною віком до 3 років. У 2020 році грошова компенсація складає 1 тис. 779 грн.

Як працює послуга, журналіст Житомир.info дізнавалася у муніципальної няні Ксенії Лавріної. Наразі жінка доглядає за 10-ма дітьми.

«Займаюся офіційно 8 місяців. Для цього потрібно бути ФОПом і щоб у вас були КВЕДИ, за якими ви маєте право займатися з дітьми. Далі підписується договір з батьками, а далі – на довіру, скільки батьків погодяться з вами підписати», – говорить муніципальна няня Ксенія Лавріна.


Ксенія розповідає: за ту суму, що пропонує держава, батькам винаймати няню на повний робочий день нереально.

«У вас є 1700 грн, які повертає держава, то, звичайно, не наймете на повний день няню, яка буде дивитися за дитиною. Але ви можете розрахувати ці гроші таким чином: домовитися, щоб дві години тричі на тиждень няня приходила і проводила з вашою дитиною, а цей час можете використовувати на себе, якість свої справи. Мені здається, що це також зручно. Що важливе: якщо ти муніципальна няня – це не може бути догляд за однією дитиною (аби рівень заробітку був достатній – ред.), має бути догляд хоча б за п'ятьма дітьми, щоб це був дійсно заробіток, щоб можна було за це жити. Але якщо ти мама, то муніципальна няня – це гарний вихід. Спочатку у нас були послуги на пів дня, але багато хто потребує повного дня», – розповідає Ксенія Лавріна.

Виникають труднощі й з паперовими справами, адже отримати виплату онлайн неможливо, батьки мають бути готові до щомісячних візитів в управління соцзахисту, зазначає муніципальна няня.

«Я не знаю, чи для всіх муніципальних нянь це болюча тема. Кожен місяць мама має занести чек, що ви заплатили гроші няні. Там багато нюансів, має бути вказано: кому, за що, яка дитина, вік, вказана сума, яка прописана по договору. І до 20 числа вам повертають ці кошти. Але буває по-різному. У нас була ситуація коли банк дав «глюк» і писалося російською мовою, і неможливо було прийняти чек. Дякую, що дівчата в «совбезі» і батьки знайшли спільну мову, і все було вирішено. Але це дійсно кожного місяця батьки мають заморочитися. Буває, що вони (батьки) скидають мені гроші, а вони не зараховуються, чек неправильний, я мушу повернути їм», – ділиться няня.

Ксенія Лавріна розповідає: встигла натрапила й на шахраїв.

«Є такі моменти, коли мені телефонують та говорять: «Хочемо оформити муніципальну няню, але тільки до садочка ми ходити не будемо». Я кажу, що ні. А вони кажуть: «Чого? Ми ж гроші вам будемо платити». Тобто є багато людей, які і на цьому хочуть заробити», – каже жінка.

В управлінні соціального захисту говорять, що охочі отримати гроші від держави за вказаною програмою у Житомирі є.

«З початку 2020 року звернулося 14 осіб, які отримали 60 тис. грн», - розповідає начальник відділу соцдопомог управління соціального захисту населення Корольовського району Лілія Процюк.

Також вона зазначила, що більш ніж половина від суми компенсації йде на сплату податків, проте є й позитивні моменти – трудовий стаж.

«Якщо бабуся здійснює доглядає за онуками і якщо вона не є ще пенсіонером, це вважають офіційним працевлаштуванням. Єдине – вона має сплачувати свої податки, і, дійсно, розмір допомоги не такий великий, щоб щось залишалося після сплати податків. Вигідно, що цей період зараховується до трудового стажу, коли буде необхідно звертатися за призначенням пенсії, коли вік підійде», – зазначає Лілія Процюк.

Для отримання послуги варто подати необхідні документи до управління соцзахисту.

«Мама, тато або один з опікунів має звернутися до управління соціального захисту населення міста Житомира. При цьому треба мати: копію паспорта, коду, договору, укладеного між особою, яка претендує на компенсацію, та муніципальною нянею, відкрити рахунок, і щомісячно потрібно особі, яка отримує компенсацію, підтверджувати, що вона протягом місяця мала такі витрати та надала зарплату муніципальній няні, тобто це чек», – говорить начальник відділу соцдопомог управління соцзахисту Корольовського району Лілія Процюк.

Як повідомляв Житомир.info, з початку 2019 року в Україні запрацював такий вид соціальної допомоги молодим батькам, як «муніципальна няня».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: муніципальна няня  
Матеріали по темі