Економіка

У Житомирській області 13 лісогосподарських підприємств мають рентабельність менше 1%, - Держлісагентство

6 March 2020, 11:47

За результатами діяльності в 2019 році 13 лісогосподарських підприємств Житомирської області отримали рентабельність менше 1 %.

Про це 5 березня розповів голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький під час звіту відомства за 2019 рік, - інформує пресслужба Кабміну.

Андрій Заблоцький звернув увагу на фінансово-економічну складову та ефективність роботи держпідприємств. За його словами, у минулому році рентабельність підприємств галузі зменшилась у порівняння з 2018 роком з 2,8% до 1,9%, а це найнижчий показник за останні п’ять років.

«132 підприємства мають рентабельність менше 1%, серед яких 33 підприємств південно-східного регіону, 13 підприємств Житомирської області, 12 підприємств Волинської, 10 підприємств Чернігівської та 9 підприємств Рівненської. Окрім того, 5 підприємств отримали збиток у загальній сумі 1,9 млн гривень. Щодо керівників цих підприємств ми прийняли відповідні кадрові рішення», - повідомив голова Держлісагентства.

Як зазначив голова відомства, ріст дебіторської заборгованості у 2019 році відбувся у 70% підприємств. Найбільше її зростання відбулося в І кварталі звітного року – на 42% і викликане воно було значним падінням ринку деревини в Україні, що знизило платоспроможність вітчизняних деревообробних підприємств, які є основними покупцями деревини у лісогосподарських підприємств.

Ріст дебіторської заборгованості протягом трьох останніх кварталів 2019 року, який не супроводжувався зростанням обсягів реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) підприємств, допустили два державні лісогосподарські підприємства Житомирщини, п’ять лісгоспів Закарпаття, один лісгосп Київщини, три лісгоспи Львівщини, три лісгоспи Харківської області.

«Цього року вже звільнено скандально відомих директорів державних лісогосподарських підприємств Харківської, Житомирської та Закарпатської областей», - повідомив Андрій Заблоцький.

В оприлюдненому звіті Держлісагентства також зазначено, що Житомирська область знаходиться на третьому місці в Україні (після Херсонської та Харківської областей) за обсягами незаконних рубок, а це 2962 куб.м лісу. Значних збитків лісовому господарству спричиняють лісові пожежі. Так, у 2019 році Житомирська область стала «лідером» за площею таких пожеж – вогнем було пройдено 175 га лісу. Найбільші з них:

  • ДП «Білокоровицький лісгосп» - дві пожежі загальною площею 24,9 га;
  • ДП «Овруцький спецлісгосп» - 15 га;
  • ДП «Овруцький лісгосп» - 11,5 га;
  • ДП «Попільнянський лісгосп» - 15,5 га;
  • ДП «Радомишльське ЛМГ» - 27 га.

Як повідомляв Житомир.info, 12 серпня 2019 року на нараді в Олевську президент Володимир Зеленський заявив, що Андрій Курінський, очолює Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства з червня 2014 року, – у схемі щодо незаконного видобутку бурштину, і він має звільнитися. 13 серпня у Facebook Курінський оприлюднив свою заяву на звільнення, написану 12.08.2019 р., та відкритий лист президенту Зеленському.

Головний лісівник Житомирської області Андрій Курінський був звільнений за угодою сторін з 4 вересня 2019 року.

Станом на 19 вересня 2019 в Єдиному державному реєстрі декларацій були оприлюднені три декларації кандидатів на посаду начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства: Юрія Радченка, Валерія Міцкевича та Сергія Коваленка.

Станом на 6 березня 2020 на сайт Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства відсутні дані про начальника управління.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖОУЛМГ ліс лісгосп Держлісагентство  
Матеріали по темі