Влада

Мер Житомира обіцяє покарати лікарів, які беруть з пацієнтів «благодійні внески» за експрес-тести на коронавірус

27 March 2020, 17:45

Мер Житомира Сергій Сухомлин отримав підтвердження того, що в міській лікарні №1 з пацієнтів вимагають «благодійні внески» за експрес-тести на коронавірус, покарання за таку ініціативу отримає директор КП «Лікарні №1» Володимир Мордюк та завідуюча інфекційним відділенням Оксана Волкова.

Про це мер 27 березня розповів Житомир.info.

«Від житомирян почала надходити інформація про те, що в лікарні з них вимагали кошти за експрес-тести на коронавірус – 500 гривень в якості «благодійного внеску». Зокрема, мені передали такий чек з оплатою благодійного внеску в лікарні №1. Вчора ввечері я зібрав головних лікарів та начмедів і ще раз уточнив, чи є якісь нагальні потреби у лікарень. З’ясувалося, що зараз лікарні забезпечені всім необхідним й на деякий час цього вистачить. Тоді я показав документи про оплату за проходження тестів та медикаменти. З медикаментами зараз ситуація дійсно непроста, бо «Таміфлю», який використовується для лікування пневмоній, зараз в Україні практично неможливо купити. В нашій лікарні він є, але в невеликій кількості, тому хворому дають на кілька днів цей або подібний препарат, а потім просять докупити для подальшого лікування. А ось щодо експрес-тестів, то брати гроші навіть в якості благодійних внесків у такий час неприпустимо», - наголосив Сергій Сухомлин.

Мер повідомив, що за його дорученням в лікарні №1 мали з’ясувати, хто винен у ситуації щодо оплати пацієнтами тестів на коронавірус.

«Сьогодні вранці я отримав пояснювальні від головного лікаря лікарні №1 та завідуючої інфекційним відділенням. За їх результатами їм обом буде оголошена догана, а гроші мають бути повернуті пацієнтам. У випадку повторення подібних ситуацій будемо вживати більш жорсткі заходи», - сказав Сергій Сухомлин.

Зазначимо, на брифінгу в Житомирській ОДА 23 березня мера Житомира запитали, чому пацієнт в лікарні №1, у якого підтвердили наявність коронавірусної інфекції COVIR-19, купляв тест за власні кошти й зараз купує медикаменти. Тоді Сергій Сухомлин запевнив, що чоловік тест не купляв. Цю заяву мера підтримав й начальник управління охорони здоров’я ОДА Микола Суслик.

«Він не купляв тест, я це можу стверджувати на сто відсотків. В нас вже більше 50 тестів використано за цей час й ні з одного пацієнта наша первинна ланка медицини чи лікарня не взяли кошти за ці тести. Ці тести були куплені за рахунок міста (міського бюджету – ред.), тому вони безкоштовні. Крапка», - сказав мер Житомира.

«І лабораторні тести, які у нас поступили централізовано з Міністерства охорони здоров’я, проводяться абсолютно безкоштовно», - додав Микола Суслик.

Нагадаємо, перший лабораторно підтверджений випадок зараження коронавірусом у Житомирі зафіксували 19 березня: 49-річний чоловік нещодавно повернувся з відпочинку в Австрії. Хворий на коронавірус житомирянин розповів, як повертався в Україну з Австрії, з ким контактував і в яких нині умовах перебуває в інфекційному відділенні міської лікарні. Згодом мер Сергій Сухомлин заявив, що житомирянин працює в турфірмі, возив закордон групу туристів, але цю інформацію приховав. 21 березня поліція повідомила про відкрите кримінальне провадження за ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) КК України: Житомирянин продовжував стверджувати, що їздив за кордон лише з товаришем та його сином, а заяви мера – це помста.

Це єдиний підтверджений випадок у Житомирі. Загалом в області станом на 17:00 год. 27 березня є п’ять підтверджених випадків захворювання на СОVID-19: Радомишль – 2 (1 летальний), Житомир – 1, Бердичів – 1, Малин – 1.

Як повідомляв Житомир.info, вночі 24 березня 2020 року до Житомирської області надійшли тести на коронавірус, а також засоби індивідуального захисту, які доставили з КНР: 5000 експрес-тестів, 1800 лабораторних тестів, 6000 масок, 500 захисних костюмів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус тест Сухомлин лікарня благодійний внесок догана  
Матеріали по темі