Події

Селяни з Житомирської області заявляють про рейдерське захоплення земель агротовариством, до поліції звернулись і люди, і фірма

9 April 2020, 16:26

У Малинському районі Житомирської області фірма, яка займається вирощуванням зернових культур, самовільно зайняла землі, призначені для випасу худоби. Принаймні про це заявляють жителі кількох сіл району. З листом про рейдерське захоплення земель 8 квітня сільський голова Любовицької сільради та очільник ініціативної групи звернулися до редакції Житомир.info.

«На території Любовицької сільської ради, в межах сіл Ялцівка, Білий берег та Новоселиця, є землі, цільове призначення яких – луки для випасання худоби. Третього квітня приїхав трактор аграрної компанії і почав орати зазначені землі. Тоді ж дільничний офіцер поліції зареєстрував кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки працівниками компанії ТОВ "Корона Сервіс 1"», – йдеться у листі.

Зазначається, що у місцевих жителів взяли свідчення, селищна рада написала звернення до депутатів обласної ради та до Верховної ради.

«Компанія не має документів, які б засвідчували право оренди або власності. Жодних документів, які засвідчують право оренди земельних ділянок компанією ТОВ "Корона Сервіс 1", сільська рада не видавала», – стверджують у Любовицькій сільраді.

За інформацією, наданою у листі, 7 квітня роботи знову почалися. Селяни вийшли на акцію протесту, викликали поліцію, і трактор забрали на штрафмайданчик.

Люди обурені діями агрофірми та ладні перекривати дорогу, боронячи землі.

«Громада вище зазначених сіл, вважає ці дії рейдерським захопленням земель громади. Якщо аграрна компанія і далі буде продовжувати самовільне захоплення земель, селяни налаштовані виходити на акції протесту і перекривати автошлях М07 Київ – Ковель», – зазначають у Любовицькій сільській раді.

Голова ініціативної групи Борис Гончаренко 9 квітня у коментарі Житомир.info розповів, що мова йде про понад 1 тис. га земель.

«На сьогоднішній день передисковано землі площею приблизно 60-80 га. Але наміри у них зробити більше 800 га, це лише у населеному пункті Ялцівка. Окрім цього, у селі, де зараз знаходиться сільська рада, мають намір обробити гектарів 200-300. Тобто, загальна площа – до 1200 га. В одному з населених пунктів вони вже поназначали території людських сінокосів. На них люди мають державні акти. Якщо у нас мова йде про громадську власність, землі для випасу, то там уже люди мають на ділянки державні акти на сінокоси. А вони вже зробили свої межі – оборали трактором», – розповів Борис Гончаренко.

Він також зауважив, що, зі слів сільського голови Любовицької сільради, за вивчення документів Держгеокадастру взялася прокуратура.

У відділі комунікації поліції Житомирської області Житомир.info прокоментували ситуацію, зазначивши, що до поліції надійшли заяви від обох сторін конфлікту.

«До поліції надійшли заяви від обох сторін-учасників конфлікту. Наразі розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1(Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу України. Це попередня кваліфікація події. Вилучено трактор та вирішується питання про накладення на нього арешту на період проведення досудового розслідування. Триває встановлення всіх обставин», – поінформувала речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

Відповідно до даних ресурсу Youcontrol, ТОВ "Корона Сервіс 1" зареєстроване у місті Києві.

Як повідомляв Житомир.info, 18 серпня 2018 року у Черняхівському районі Житомирської області кілька десятків людей вийшли протестувати проти незаконного, на їхню думку, способу будівництва північної об’їзної. Люди обурюються, що спецтехніка вивозить родючі ґрунти.

22 серпня голова Високівської об’єднаної територіальної громади Черняхівського району Микола Бардук повідомив, що мешканцям села Городище Черняхівського району Житомирської області, ґрунт з земельних наділів яких вивозили для будівництва північної об’їзної, виплатили компенсацію.

31 серпня депутати Житомирської облради їздили у Черняхівський район, де незаконно добували пісок для будівництва об’їзної дороги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля рейдерство  
Матеріали по темі