Фоторепортаж

​Який вигляд має вулиця в центрі Житомира, реконструкцію якої проводили 12 років тому

13 May 2020, 15:19

Вулиця Небесної Сотні в Житомирі, яка до 18 червня 2014 року мала назву «Московська», розташована в центрі Житомира і простягається вздовж Житнього ринку. Тож на початку 2000-х років тут велась метушлива торгівля, на тротуарах стояли ряди металевих кіосків, а проїжджа частина була заставлена припаркованими автівками.

У 2007 влада міста вирішила навести лад на цій вулиці і у жовтні того ж року розпочалась реконструкція Московської. Проте звільнити від торгівлі вдалося лише невеличку ділянку вулиці – від площі Житній ринок і до вулиці Київської. За рік тут звільнили тротуари від кіосків, зрізали дерева, розширили проїжджу частину, облаштували по центру тротуару клумби. Відтепер метушливі базарні ряди перемістилися на територію ринку, а тут вклали тротуарну плитку, встановили нові лавки, провели освітлення і висадили квіти, молоді кущі та дерева. Реконструкцію цієї ділянки завершили восени 2008 року.

Фото зроблене 11 вересня 2008 року, коли реконструкція Московської була за завершальному етапі

Проте привести до ладу решту вулиці Московської тоді не вдалося: на заваді стали продавці квітів, які були проти «переїзду». Тодішнє рішення міської влади - до червня 2010 року звільнити вулицю від квіткарів по сьогодні лишається нереалізованим.

Про неприпустимість торгівлі квітами та розсадою на цій вулиці у такому вигляді, як це відбувається зараз, неодноразово говорив і нинішній мер Житомира Сергій Сухомлин. Проте «віз і нині там»: за ці роки квіткарі трохи змінили зовнішній вигляд своїх торгових місць, проте реконструкція вулиці в єдиній концепції лишається незавершеною. Перемовини про будівництво на цьому місці сучасного павільйону для торгівлі квітами ведуться вже кілька років: у лютому 2020 року влада міста зазначила, що облаштування таких місць стане можливе лише після проведення реконструкції вулиці.

Фото намету з квіткарями, зроблене у лютому 2020 року

Натомість змін зазнала протилежна сторона вулиці – у 2018 році розпочалась реконструкція скверу на розі Небесної сотні та Лятошинського. І хоча з деякою затримкою, але завершити роботи вдалося до літа 2019 року. Нині цей сквер з декоративним фонтаном «Лотос Небесної сотні», зручними лавками, столиками для гри в шахи та деревом з сонячними батареями став гарним місцем відпочинку, яке радо облюбували житомиряни. Роботи по благоустрою продовжились і новеньку плитку вже вклали й на тротуарі до перетину з Київською.

Фото нового скверу на розі Небесної сотні та Лятошинського, зроблене 31 травня 2019 року

Який вигляд нині має одна з найметушливіших вулиць в центрі Житомира, яка за останні 12 років встигла не лише змінити свій зовнішній вигляд, а й назву, дивіться у новому фоторепортажі від Житомир.info.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вулиця Небесної сотні реконструкція  
Матеріали по темі