Влада

Депутати Житомирської облради будуть з’ясовувати, хто хоче знищити комунальне підприємство «Обласний центр крові»

25 June 2020, 18:28

На черговій сесії Житомирської обласної ради 25 червня депутати бурхливо обговорювали питання «Про затвердження Переліків першого та другого типу об’єктів оренди комунальної власності». Каменем спотикання став додаток 1 до проєкту рішення з переліком першого типу об’єктів оренди, які підлягають передачі в оренду на аукціоні, а саме – пункт, який стосувався комунального некомерційного підприємства «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради, що знаходиться на вулиці Кибальчича, 16.

На цей пункт увагу колег-депутатів звернув голова фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін, який повідомив про намір приватної фірми «Біофарма» взяти в оренду приміщення КНП «Обласний центр крові».

«У переліку є питання про майно нашої комунальної установи «Обласний центр крові». Згідно з листом, підписаним керівником цієї установи, йому не потрібне власне нерухоме майно площею 3900 метрів квадратних. І приблизно у той же час приходить лист приватної компанії «Біофарма», яка висловлює бажання взяти в оренду це комунальне приміщення. Якщо ми зараз проголосуємо за затвердження переліку, то, фактично, Центр крові позбудеться майна і це майно перейде до приватної компанії. Таким чином, це – ліквідація Центру крові, нашої комунальної установи, прихована (ліквідація). Прошу виключити це питання з переліку», – сказав Сидір Кізін.

Скріншот з додатка до проєкту рішення сесії

Начальник управління майном виконавчого апарату Житомирської обласної ради Володимир Казьмірик підтвердив, що ТОВ «Біофарма» має намір взяти в оренду все нерухоме майно на вул.Кибальчича, 16.

«Так, дійсно, було звернення «Біофарма», воно було адресоване голові обласної державної адміністрації, голові обласної ради, там була інвестиційна пропозиція взяти в оренду все нерухоме майно, яке знаходиться у місті Житомирі на вулиці Кибальчича і перебуває на балансі Центру крові. Якщо ми його вносимо у перелік першого типу, це означає, що буде аукціон. Тобто, воно буде передано в оренду за наслідками аукціону. Що стосується нерухомого майна, то оренда зараз буде відбуватися за балансовою вартістю. Коли відбувалось перетворення Центру крові з установи у комунальне некомерційне підприємство, була проведена переоцінка основних засобів, в тому числі будівлі, яка має передаватися в оренду. Так що там буде забезпечена ринкова орендна плата, стартова принаймні», – зазначив Володимир Казьмірик.

Голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма звернувся до начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Миколи Суслика, аби він пояснив ситуацію. Начальник УОЗ зупинився на фінансових проблемах Центру крові та навів приклад успішної роботи подібних установ в інших областях. Він також озвучив ще одну проблему комунального некомерційного підприємства – воно не бере участі в тендерах.

«Ми знаємо, скільки проблем у нас було по Центру крові, і на сьогоднішній день ці проблеми ще додалися, тому що практично з державної субвенції фінансується тільки 48% (потреб) Центру крові. Обладнання, яке є, воно застаріло. На жаль, рівень тих медичних препаратів, які сьогодні повинні поступати в наші медичні заклади, якісно вони не того світового стандарту, які повинні бути. Крім того, ми вже стикнулися з тією проблемою, що наш Цент крові не бере участі в тендерних закупівлях для наших обласних комунальних некомерційних підприємств, тобто тих закладів, які сьогодні надають медичну допомогу і повинні шукати препарати крові в іншому місці. Ми відвідали сумський Центр крові, на базі якого «Біофармою» створене сучасне підприємство, там є співвласність обласної ради і «Біофарми». У Черкасах на сьогоднішній день пішли іншим шляхом – віддали в оренду приміщення Центру крові, поставили на 40 млн грн сучасного обладнання, яке дозволяє тестувати кров на високому рівні і надавати для наших пацієнтів якісну продукцію, всі компоненти крові», – розповів Микола Суслик та зазначив, що Центр крові у Черкасах продає кров для закладів охорони здоров’я регіону.

Володимир Ширма зауважив, що вперше чує про намір підприємства «Біофарма» взяти в оренду приміщення КНП «Обласний центр крові».

Директор Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, депутат облради Юрій Довгополий (група «Рідна Житомирщина», куди увійшли депутати БПП) відмітив, що дивною є ситуація, коли комунальне підприємство перебуває у скрутному фінансовому становищі, однак ігнорує тендери.

«Ситуація, яка відбувається навколо Центру, на мій погляд, надзвичайно дивна. Ми говоримо, що йому не вистачає фінансування, йому не вистачає коштів, він ці кошти просить у нас, але разом з тим у поточному році двічі виходив я на тендер (як директор КНП, – ред.), двічі виходив Леськів (керівник обласної клінічної лікарні – ред.), виходив Тарас Дмитрович Собко (директор КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради, депутат облради від ВО «Свобода» – ред.) чотири рази. І складається така ситуація: у чоловіка немає грошей на підприємстві, а він – не знаю, яким словом це назвати – не хоче йти на тендер і заробляти гроші. Ми на сьогоднішній день у Житомирі не маємо постачальника, де взяти препарати крові, ми мусимо зараз виходити або на Київ, або на Рівне, або на Вінницю – це нереально. Треба прийняти найближчим часом рішення: або він іде на тендери і забезпечує нас, або я не знаю… Ситуація критична», – зауважив Юрій Довгополий.

Донори в обласному центрі крові 6 березня 2020 року

Микола Суслик зазначив, що йому невідомо, з яких причин КНП «Центр крові» не бере участі в тендерах

«Це треба в Чугрієва (керівника КНП – ред.) запитати, чому він не виходить на тендери», – зауважив Микола Суслик.

Сидір Кізін вказав на те, що у додатку до проєкту рішення приміщення «Центру крові» значиться як «вільне».

«Я відкриваю цей перелік, написано: «Комунальне некомерційне підприємство «Обласний центр крові Житомирської області» 3900 метрів» і примітка: «вільне приміщення». То він, що, вже з’їхав звідти? Виявляється, наше комунальне підприємство вже звідти з’їхало, воно вільне вже, ми вже можемо здати його в оренду? Я дивлюсь, що хтось підтасовує уже документи, бо не може бути приміщення, зайняте комунальною установою, вільним. Хтось збирається продати його як вільне приміщення, фактично ліквідувати підприємство, позбавити повністю його майна в прихованому виді. Жодну комісію питання не пройшло, хто прийняв рішення? Микола Петрович (Суслик), ви прийняли рішення? У нас же є, кінець-кінцем, обласна рада, це наше комунальне підприємство, і нам приймати рішення, що з ним робити, а не ось так приховано фактично знищити і передати у приватну власність», – обурювався Сидір Кізін.

Начальник УОЗ запевнив, що такого рішення він не приймав, а «просто володіє ситуацією», що в «Обласний центр крові» дійсно хочуть внести інвестиції, створити сучасний «Центр крові».

Врешті голова облради Володимир Ширма поставив на голосування пропозицію не затверджувати Переліків першого типу оренди комунальної власності й детально вивчити ситуацію стосовно «Центру крові».

«Затвердити перелік №2, перший перелік не затверджувати, і найближчим часом провести засідання профільної комісії та детально вивчити цю ситуацію і внести тоді на розгляд сесії», – запропонував голова облради.

«За» проголосували 45 депутатів з 55 присутніх – рішення прийняте.

«Щойно на наших очах фактично намагалися позбавити громаду області нашого комунального закладу Центру крові й за це хтось повинен відповісти. Якщо керівник закладу пише, що все його приміщення вільне, це означає що комунальний заклад припинив роботу, або що керівник свідомо ввів в оману обласну раду і вступив у змову з приватною структурою з метою прихованої приватизації і ліквідації нашого комунального закладу. Я думаю, що саме час поставити питання про доцільність подальшого перебування на посаді керівника («Обласного центру крові» - ред.). Вочевидь, «з голосу» ми не можемо розірвати контракт, але прошу доручити комісії профільній розглянути це питання. Я вважаю, що це, як мінімум, дисциплінарний проступок, він поставив на межу існування цей комунальний заклад, а можливо це – кримінально каране діяння. Прошу колег доручити медичній комісії і комісії з питань законності, регламенту та правопорядку вивчити це питання і за наслідками рекомендувати звернення до правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності та питання подальшого перебування на посаді даного керівника», - сказав Сидір Кізін.

Пропозицію Кізіна підтримали 44 депутати.

Крім того, депутат Олександр Чорноморець запропонував провести службове розслідування щодо того, хто готував проєкт рішення з інформацією про вільні приміщення обласного центру крові. Пропозицію про службове розслідування підтримав 41 депутат – рішення прийняте.

Нагадаємо, 7 лютого 2018 року голова обласної ради Володимир Ширма та його заступники Сергій Крамаренко і Максим Вілівчук зустрічалися з представниками фармацевтичної компанії «Біофарма», яка пропонувала інвестувати кошти в Житомирський обласний центр крові.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2015 року представники «Біофарми» вже вели перемовини з тодішньою владою області і заявили про готовність інвестування близько 40 млн грн у житомирсьиій Центр крові. Постійна комісія з питань охорони здоров’я Житомирської обласної ради рекомендувала зняти це питання з розгляду сесії та доопрацювати. На сесії 10 вересня 2015 року говорили доцільність реорганізації Центру крові й тодішній начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас зазначив, що під час війни стратегічне підприємство не можна віддавати у приватну власність.

Сюжет з Центру крові про збільшення в 2020 році виплат донорам дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада сесія Центр крові Кізін Чугрієв Суслик "Біофарма"  
Матеріали по темі