Влада

Для відкриття лабораторій з ПЛР-діагностики у Коростені та Новограді-Волинському треба 2,5 млн грн, в ОДА вивчають питання

6 October 2020, 12:56

У містах Коростень і Новоград-Волинський Житомирської області можуть з’явитися лабораторії з діагностики COVID-19 методом ПЛР.

Про це 6 жовтня під час брифінгу повідомив керівник ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я Зіновій Парамонов.

Керівник лабораторного центру зазначив, що це питання він уже обговорював з керівництвом області. З його слів, ймовірно, кошти на створення лабораторій виділять на черговій 32-ій сесії Житомирської обласної ради 8 жовтня. Мова йде про 2,5 млн грн.

Голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма у коментарі Житомир.info зазначив, що це питання ще вивчається, тож наразі не відомо, чи вноситиметься воно у порядок денний сесії обласної ради 8 жовтня.

«Зіновій Михайлович (Парамонов) був у мене, звертався з відповідними листом. Це питання, звичайно, актуальне. Обласна державна адміністрація, зокрема управління охорони здоров’я і департамент фінансів, вивчають усі документи, сертифікати тощо. Вчора на президії це питання підняв директор Коростенського діагностичного центру, і ми озвучили таку позицію: сьогодні-завтра, до сесії обласної ради, названі управління і департамент будуть опрацьовувати це питання. Я думаю, що завтра (7 жовтня) ми вже зрозуміємо, який там буде результат – буде воно вноситись на сесію чи не буде», – зазначив Володимир Ширма.

Нагадаємо, 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити ПЛР-тести на коронавірус на базі дитячої поліклініки на вулиці Святослава Ріхтера, 23. Станом на 29 липня лабораторія працювала у тестовому режимі. Станом на 1 вересня лабораторія вже працювала на повну потужність. За день там могли тестувати до 35 осіб.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях. 26 червня Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info говорила, що лабораторію планували відкрити в перших числах липня.

12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

7 липня заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова анонсувала, що лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яку мали відкрити в середині червня в приміщенні дитячої поліклініки в Житомирі, може запрацювати з 13 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія коронавірус ПЛР тест Парамонов ОЛЦ  
Матеріали по темі