Місто

​В умовах конкурсу з диспетчеризації пасажирських перевезень у Житомирі виявили дискримінацію: АМКУ проводить розслідування

3 January 2021, 10:47

Антимонопольний комітет виявив у діях виконкому Житомирської міськради порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг з диспетчеризації пасажирських перевезень та впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування в м. Житомирі.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби АМКУ від 29 грудня 2020.

«Північним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України здійснено розгляд заяви ФОП Баки О.М. щодо можливого порушення виконавчим комітетом Житомирської міської ради законодавства про захист економічної конкуренції шляхом прийняття рішення від 20.05.2020 № 547 «Про диспетчеризацію пасажирських перевезень в Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді», - йдеться у повідомленні.

За результатами розгляду вказаної заяви відділення АМКУ встановило, що виконавчий комітет Житомирської ради прийняв рішення від 20.05.2020 № 547, яким затверджено Порядок проведення конкурсного відбору суб'єктів господарювання для впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування в м. Житомирі (далі – Порядок), що містить дискримінаційні вимоги до учасників конкурсу.

Так Порядком зазначено, що: система управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування, яка пропонується учасниками конкурсу, повинна мати можливість підключення до систем наявного обладнання Bitrek, Teltonika, Smart Trek та інше (пункт 4.3); учасники конкурсного відбору повинні забезпечити сервісно-технічне обслуговування наявного обладнання Bitrek, Teltonika, Smart Trek та інше (пункт 4.4), мати можливість підключення до систем наявного обладнання Bitrek, Teltonika та Smart Trek (пункт 6.1.12); учасник конкурсного відбору повинен забезпечити можливість підключення до системи наявних табло прогнозування часу прибуття громадського транспорту та забезпечити сервісно-технічне обслуговування наявних табло прогнозування часу прибуття громадського транспорту (пункт 4.5 та пункт 4.6).

У АМКУ зазначають, що включення до Порядку таких дискримінаційних вимог до учасників завідомо звузило коло потенційних учасників конкурсного відбору для впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування в м. Житомирі та призвело до недопущення конкурентної боротьби між суб’єктами господарювання за право здійснювати впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування.

«Таким чином, дії виконавчого комітету Житомирської міської ради щодо затвердження рішенням від 20.05.2020 № 547 Порядку проведення конкурсного відбору для впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування в м. Житомирі, який передбачає дискримінаційні вимоги до учасників конкурсу, зокрема визначені пунктами 4.3, 4.4, 4.5, 4.6 та 6.1.12, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, які призвели до недопущення конкуренції на ринку послуг з диспетчеризації пасажирських перевезень та впровадження єдиної міської системи управління та супутникового моніторингу пасажирського транспорту загального користування в м. Житомирі», - повідомили в Антимонопольному комітеті.

У зв’язку з наведеним, адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 24 грудня 2020 року розпочала розгляд відповідної справи.

«Наразі розгляд справи триває», - додали в пресслужбі АМКУ.

Нагадаємо, 5 серпня 2020 виконком затвердив результати конкурсу з визначення єдиного оператора системи GPS-моніторингу громадського транспорту в Житомирі і доручив КП «Житомиртранспорт» укласти договір з переможцем ТОВ «Дозор Україна».

Як повідомляв Житомир.info, про конкурс з визначення фірми, яка буде офіційно займатися GPS-моніторингом транспорту в Житомирі, почали говорити ще в березні 2020. У травні виконком затвердив положення про конкурс. А 10 червня на сайті Житомирської міськради опублікували оголошення про початок конкурсу та прийом заявок від бажаючих взяти участь.

На конкурс подала заявку лише одна компанія.

Чому більшість маршруток Житомира не відслідковуються на електронному табло, дивіться у відеосюжеті від 3 березня 2020.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: GPS диспетчеризація транспорт маршрутка конкурс АМКУ  
Матеріали по темі