Місто

​Яловичина для дитсадків Житомира за рік подорожчала на 17%, яйця - на третину, молоко зберегло ціну

3 February 2021, 11:03

У новому році постачати харчі до дитсадків Житомира будуть фірми, що мали досвід таких поставок і в 2020 році. Але вже за новими цінами, на деякі продукти подорожчання є вищим показників Держкомстату.

Про це свідчать дані угод, що опубліковані в Prozorro.

У Житомирі налічується 47 дошкільних навчальних закладів (ДНЗ), з них 6 центрів розвитку дитини. Кожен дошкільний навчальний заклад самостійно закуповує продукти харчування, зазвичай великими партіями, яких має вистачити на рік.

Якщо промоніторити закупівлі дитячих закладів, помітно, що найбільш затребуваними постачальниками дитячих продуктів є лише декілька фірм, серед них і фірми родичів колишніх депутатів.

Молочні продукти

Молоко, сир, кисломолочні продукти - обов’язковий компонент дитячого харчування, який має входити до щоденного раціону дитини. На 2021 рік молоко, кисломолочний сир та масло дошкільні навчальні заклади закуповують у ТОВ “Акріс Логістик”. 42 комунальні дитячі садочки уже замовили молочні продукти саме в цієї фірми на загальну вартість 14,5 млн грн.

Ціни, в порівнянні з минулим роком, зросли: молоко коров'яче пастеризоване жирністю 2,6% коштує 19,86 грн за літр, у минулому році літр молока коштував 19,14 грн; кілограм вершкового масла 73% жирності коштує 158,40 грн, минулорічна ціна - 144 грн; сир кисломолочний 9% жирності коштує 91,44 грн, минулорічна ціна - 83,04 грн. У порівнянні з іншими постачальниками, ціна на молочні продукти є середньостатистичною по Житомирській області.

За даними Держстату, ціни на коров'яче пастеризоване молоко жирністю 2,6% в Житомирській області за рік зросли на 0,6%, сир на 8%, а от вершкове масло впало в ціні на 2,2%.

ТОВ “Акріс Логістик” зареєстроване в Житомирській області в Станишівці. Спеціалізується фірма у неспеціалізованій оптовій торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, статутний капітал - 500 тис. грн. Власниками фірми є Оксана Петрівна Вівсик та Сергій Ананійович Вівсик. Оксана Вівсик - це дочка колишнього депутата Житомирської міської ради, нині - депутата Житомирської облради (“Європейська Солідарність”) Рудя Петра Володимировича. ТОВ “Акріс Логістик” постачає молочну продукцію виготовлену АТ “Житомирський маслозавод” (ТМ “Рудь), власниками якого є Оксана Вівсик та Петро Рудь.

39 дошкільних навчальних закладів Житомира замовили твердий сир “Дитячий” 45% у ТОВ ТК “Лідер” на 1,3 млн грн. Вартість 1 кг сиру коштує 212,58 грн, минулого року кілограм цього сиру коштував 202,92 грн.

ТОВ ТК “Лідер” зареєстроване в Житомирі по вулиці Князів Острозьких,112. Спеціалізується фірма на неспеціалізованій оптовій торгівлі, статутний капітал - 20,5 тис. грн. Бенефіціарним власником фірми є Любай Юрій Іванович. Водночас він є контактною особою ТОВ “Акріс Логістик”.

М'ясна продукція

М’ясо яловичини для житомирських садочків на 2021 рік постачатиме ФОП Якімець Віктор Іванович. 14 ДНЗ цьогоріч уже закупили м'ясну продукцію у Віктора Якімця на загальну суму 941,4 тис. грн, ще 27 дитячих садочків мають намір підписати договір з цим ФОПом - ще на 10,7 млн грн. Крім яловичини, Якімець буде постачати частині дитсадків сало та яловичу печінку.

Ціна на м'ясо ФОПа Якімця зросла в порівнянні з минулим роком: кілограм яловичини цьогоріч коштує 169,86 грн, минулого року кілограм коштував 143,94 грн, ціна на яловичу печінку залишилась минулорічною – 66,60 грн, а сало коштує 69 грн за кг, минулого року його ціна була на 3 грн дешевшою.

Цікаво, що за даними Держстату, ціни на яловичину в Житомирській області за рік зросли на 6%.

Пропозиції Віктора Якімця не були найдешевшими. Так ТОВ “ТД “Українські харчові технології” пропонувало частині ДНЗ яловиче м'ясо по 156 грн за кг, печінка яловича - 43, 68 грн за кг та сало - 55,9 грн за кг. Однак садочки відхилили пропозиції цієї фірми.

Зауважимо, що ціни ФОПа Якімця для різних закладів різняться. Наприклад, Станишівській сільраді цей ФОП постачатиме м'ясну продукцію за нижчою ціною: м'ясо яловичини по 150 грн за кг, а печінку яловичу по 60 грн за кг.

По Житомирській області м'ясна продукція підприємця є дорожчою в порівнянні з іншими постачальниками. Для порівняння, КП "Новоборівський центр розвитку дитини "Казка" замовило м'ясо яловичини по 146,46 грн за кг, відділ освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради замовило яловичину по 126 грн за кг, Коростишівська гуманітарна гімназія № 5 імені Т.Г.Шевченка замовила м'ясо по 122 грн за кг, а відділ освіти виконавчого комітету Коростенської міської ради замовив м'ясо по 109,99 грн за кг.

Віктор Якімець - батько колишнього депутата Житомирської районної ради від ВО «Батьківщина» Андрія Якімця. Сам Віктор Якімець у 2015 році теж балотувався до Житомирської райради, але від ВО «Свобода».

Яйця

20 ДНЗ Житомира закупили яйця у ТОВ "Юлтис" на майже 1 млн грн. Вартість одного яйця коливається від 2,7 грн до 3 грн. Минулого року одне яйце коштувало дешевше - 2 грн. Таке ж зростання відмічає і Держстат.

ТОВ "Юлтис" зареєстроване в Житомирі на майдані Смолянський, 3. Спеціалізується фірма на неспеціалізованій оптовій торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, статутний капітал - 23,7 тис. грн. Власниками фірми є Лясковський Геннадій Болеславович, Яковець Вадим Іванович, Ткач Юрій Юрійович.

Нагадаємо, Житомир.info вже писав про те, як батько депутата Житомирської райради та його дилери виграють мільйонні тендери на поставки м’яса.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДНЗ дитсадок харчування продукт тендер закупівля яловичина м'ясо молоко сир яйця  
Матеріали по темі