Економіка

Батько депутата Житомирської райради та його дилери виграють мільйонні тендери на поставки м’яса. Розслідування

10 April 2018, 17:50

У навчальних закладах, медичних установах, військових частинах – майже скрізь у щоденне меню входить м’ясо. Як й інші продукти, його переважно закуповують великими партіями, а постачальника визначають на торгах, які проводять через систему електронних закупівель Prozorro.

Житомир.info вже писав про житомирських продавців м’яса та пов’язані з ними компанії. ТОВ «Лукон», яке вигравало у Житомирській області мільйонні тендери на поставку м’яса, фігурує у кримінальному провадженні. Правоохоронці підозрюють, що до житомирських дитсадків постачали «нашпиговане хімією» м’ясо.

Ось так виглядає ТОП-20 постачальників м’яса та м’ясної продукції (крім риби) в Україні. На сьомому місці – житомирський ФОП Віктор Іванович Якімець.


ТОП-20 постачальників м'яса та пов'язаних продуктів в Україні. Вимір – сума виграних пропозиції (у млн. гривень). Вибірка за кодами CPV м’яса та м’ясної продукції (крім риби). *Дані аналітичної системи Prozorro фіксуються з квітня 2016 року

Якщо звузити вибірку до Житомирської області, то Віктор Якімець опиниться на першому місці з великим відривом від конкурентів.


ТОП-20 постачальників м'яса та пов'язаних продуктів. Вимір – сума виграних пропозиції (у млн. гривень). Вибірка за кодами CPV м’яса та м’ясної продукції (крім риби), регіон організатора торгів – Житомирська область. *Дані аналітичної системи Prozorro фіксуються з квітня 2016 року

Радимо переглянути цей список постачальників м’яса ще раз після прочитання матеріалу: знайомих прізвищ у ньому значно побільшає. З Віктором Якімцем пов’язана низка ФОПів, які продають його м’ясо за бюджетні гроші не тільки у рідній Житомирській області, а також у Вінницькій та Київській областях. Про них – далі у статті.

За даними сайту Zакупівлі, Віктор Якімець постачає держустановам продукти близько 10 років і вже підписав угод на понад 100 мільйонів гривень. Через Prozorro з квітня 2016 року «пройшло» майже 52 мільйони гривень. Переважна більшість поставок – м’ясо та м’ясна продукція.


Скріншот модулю аналітики Prozorro

Віктор Якімець разом із сином – Якімцем Андрієм Вікторовичем володіє фермерським господарством «Лука-Агро». Компанія розташована в селі Лука Житомирського району. На сайті Zакупівлі вказано, що з 2009 року «Лука-Агро» підписала з держустановами угод на 23 мільйони гривень. Останній договір у «Віснику державних закупівель» опублікований 4 квітня 2016 року. Виграних тендерів через систему Prozorro, яка стала обов’язковою з 1 серпня 2016 року, знайти не вдалося.

Андрій Якімець – дилер Віктора Якімця. У тендерній документації, яку він подавав 13 грудня 2017 року на закупівлю для Житомирського НВК №25, вказано, що Андрій Якімець орендує у Віктора Якімця приміщення, холодильні камери, автомобіль і не має власних працівників, бо є лише дилером. За два останніх роки з ним уклали угод на 5,3 млн гривень. За даними сайту Zaкупівлі, з 2014 року сума виграних тендерів складає 9,4 млн гривень.


Скріншот з матеріалів тендерної документації Андрія Якімця, поданаї на закупівлю НВК №25 у грудні 2017 року

Андрій Якімець – депутат Житомирської районної ради від ВО «Батьківщина» і є членом цієї партії. Його батько у 2015 році теж балотувався до Житомирської райради, але від ВО «Свобода».

За однією адресою з Андрієм та Віктором Якімцями прописана і Віта Вікторівна Рудь (у дівоцтві – Якімець). Вона – дружина начальника управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Нацполіції України Дмитра Рудя. У декларації правоохоронця за 2017 рік вказано, що Віта Рудь від зайняття підприємницькою діяльністю минулого року заробила майже півтора мільйони гривень.

За даними модулю аналітики Prozorro, з 2016 року з Вітою Рудь підписали угод на понад 3 мільйони гривень. 2 січня 2018 року вона подавала документи на закупівлю сосисок для Житомирського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей і у тендерній документації надавала висновки СЕС на вироби Віктора Якімця. 13 вересня 2017 року у тендерній документації на закупівлю для Київської дитячої клінічної лікарні №2 прямо вказувала, що не має працівників, бо постачає чужу продукцію.


Скріншот з документів Віти Рудь, поданих на закупівлю у вересні 2017 року

Крім родичів, на тендери подаються і працівники Віктора Якімця. Відповідно до переліку працюючих, який підприємець надавав 14 січня 2018 року у складі тендерної документації на закупівлю для Житомирського спеццентру розвитку дитини №41, бухгалтером у нього працює Дацик Ірина Іванівна.

За даними аналітики Prozorro, за два останніх роки з Іриною Дацик підписали угод на 3,3 мільйони гривень. У тендерній документації, яку вона подавала на останні виграні торги для Вінницького госпіталю ветеранів війни у вересні 2017 року, підприємниця вказала, що є дилером Віктора Якімця та орендує в нього склад, холодильники і цех з переробки м’яса.


Скріншот з матеріалів тендерної документації

Ще один постачальник – Юрій Іванович Шапран. Раніше людина з таким ім’ям працювала обвалювальником м’яса у Віктора Якімця. Про це вказано у тендерній документації, яку ФОП Віктор Якімець подавав на закупівлю для Служби зовнішньої розвідки в серпні 2017 року.

За даними аналітики Prozorro, Юрій Шапран за два останніх роки продав держустановам продуктів на майже 1,8 млн гривень. Подаючись рік тому на півторамільйонний тендер від Броварської ЦМЛ, підприємець вказав, що послуги перевезення, склади та холодильники йому надає Віктор Якімець, який також продає йому м’ясо.


Скріншот з матеріалів тендерної документації, поданої Шапраном на закупівлю в квітні 2017 року

Серед інших дилерів Віктора Якімця – Сергій Леонідович Баженов, який за даними Prozorro за два останніх роки продав м’яса на майже 2,5 мільйони гривень, а за даними сайту Zакупівлі всього з 2014 року він продав держустановам продуктів на 5,2 мільйони. На одній з останніх закупівель, у грудні 2017 року для Бердичівського геріатричного пансіонату, Сергій Баженов змагався з іншим дилером Якімця – Юрієм Шапраном, який навіть не подав усі документи.


Скріншот з матеріалів тендерної документації

Юля Олександрівна Стернійчук стала ФОПом лише 9 місяців тому і, за даними Prozorro, вже підписала угод на поставку м’яса на суму понад 2,7 мільйони гривень. Вона теж дилер Віктора Якімця, про що вказала на закупівлі для Коростишівської спецшколи-інтернату в січні 2018 року.


Скріншот з документів, поданих Юлею Стернійчук на закупівлю Коростишіської спецшколи-інтернату

Олена Юріївна Турос у січні 2018 року виграла у Сергія Баженова тендер на майже 163 тисячі гривень від Служби зовнішньої розвідки України. Вона теж дилер Віктор Якімця. За даними Prozorro, за два останніх роки з нею підписали угод на 2,74 млн гривень. А з 2014 року, за даними порталу Zакупівлі, загальна сума угод становить 4,1 млн гривень.


Скріншот з документів, поданих Оленою Турос на закупівлю у січні 2018 року

В один день, 2 грудня 2016 року, ФОПами стали Заєць Тетяна Михайлівна та Заєць Борис Миколайович. Прописані вони за однією адресою і на двох виграли тендерів на 3,2 млн гривень. У тендерній документації до закупівлі на 1,2 млн для обласного протитуберкульозного санаторію «Лісовий берег» Борис Заєць вказує, що є дилером Віктора Якімця. Тетяна Заєць не брала участі у відкритих торгах, тому тендерної документації у відкритому доступі немає. Але зважаючи на те, що 31 серпня 2017 року, підписуючи угоду на постачання м’яса для Коростишівського НВК «Школа-ліцей», вона вказала номер телефону фермерського господарства «Лука-Агро» Андрія та Віктора Якімців, малоймовірно, що виробник її продукції інший.


Скріншот реквізитів з підписаної угоди на постачання м’яса для Коростишівського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів ліцей-інформаційних технологій»

Дилери Віктора Якімця користуються одним і тим же транспортом, в них працюють одні й ті ж водії, вони орендують холодильники і склади в одному місці. Віктор Іванович Якімець для своїх дилерів навіть робить знижки.


Скріншот з матеріалів тендерної документації

Продивившись історію торгів, можна знайти щонайменше зо два десятків тендерів, де сам Якімець та його дилери змагалися між собою.

Наприклад, Віктор Якімець у лютому 2017 року виходив на торги «віч на віч» з Борисом Зайцем і виграв. Андрій Якімець у грудні 2017 року обійшов на тендері Сергія Баженова, а у листопаді змагався з Юрієм Шапраном. У Шапрана в тендерній боротьбі один на один у грудні 2017 року виграв Борис Заєць. Раніше, в лютому цього ж року, Борис Заєць програв на тендері Ірині Дацик, яка в тому ж місяці виграла тендер ще й у Віти Рудь. З Борисом Зайцем на тендері зустрічалася і Юля Стернійчук, а Олена Турос у січні цього року виграла тендер у Сергія Баженова.

Фізичні особи-підприємці користуються двома, орендованими у Віктора Якімця, автомобілями Volkswagen та Mercedes-Benz, водії в них ті самі – Микола Кручок та Олександр Слюсар. Дилери орендують приміщення за фактичною адресою місцезнаходження виробничих потужностей Віктора Якімця у Станишівці, подають на тендери майже ідентичні довідки про матеріально-технічну базу – це орендовані холодильні та морозильні камери Teko, Bristol та Electrolux.

Єдина ФОП, котра не змагалася з ними на торгах – Тетяна Заєць. Вона взагалі жодного разу не виходила на відкриті торги, лише допорогові закупівлі за неконкурентними процедурами.


За даними аналітичної системи Prozorro, ці ФОПи уклали по Україні контрактів на постачання продуктів, переважно – м’яса, на понад 76 мільйонів гривень.


Скріншот аналітичної системи Prozorro

Формально те, що ці ФОПи – дилери одного і того ж підприємця не означає, що вони є «пов’язаними особами» з точки зору закону, тобто торги між собою цих підприємців можуть й не суперечити законодавству у сфері закупівель.

«Відповідно до положень Закону про публічні закупівлі Замовник може відхилити пропозицію пов’язаних між собою учасників. Виходячи з визначення поняття «пов’язані особи», яке наведено в ст. 1 Закону про публічні закупівлі, у такій ситуації, коли між собою змагаються дилери одного виробника, у Замовника відсутні підстави для відхилення таких «конкурентів». Вказана поведінка ФОПів, а також ряд таких обставин, як оренда одного і того ж авто, одні і ті ж водії (інші працівники) тощо може мати ознаки так званої «змови» на участь у тендері, або антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Такі дії заборонені Законом про захист економічної конкуренції, а повноваження щодо встановлення таких дій та притягнення до відповідальності має виключно орган Антимонопольного комітету України. Якщо АМКУ притягне до відповідальності вказаних ФОПів за «змову», то на них буде накладено штраф та заборону брати участь у відкритих торгах на три роки», - розповіла у коментарі Житомир.info юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Публікація підготовлена журналістами Житомир.info в межах проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

Як повідомляв Житомир.info, 30 січня прокуратура Житомирської області інформувала про групу осіб, яка організувала придбання суб’єкта господарювання з ознаками фіктивності з метою подальшої участі в тендерних закупівлях на постачання м’ясної продукції, у тому числі до дитсадків». Начальник управління освіти Житомирської міської ради 31 січня 2018 року запевняв, що вони робили відбори зразків м’яса ТОВ «Лукон» і проводили лабораторні експертизи, які підтвердили, що м’ясо відповідало необхідним стандартам. 23 лютого 2018 року міський голова Сергій Сухомлин підписав розпорядження про створення спеціальної комісії, якій, зокрема, доручив провести службову перевірку по факту закупівлі м’яса управлінням освіти та підпорядкованими установами. На брифінгу 7 березня мер повідомив, що комісія не встановила фактів отруєння чи «накачування м’яса», а 15 березня одному з організаторів схеми оголосили про підозру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: м'ясо тендер закупівля розслідування ФОП  
Матеріали по темі