Місто

​На Польовій у Житомирі в тестовому режимі запрацював «Прозорий офіс»

16 March 2021, 16:32

У Житомирі в тестовому режимі запрацював «Прозорий офіс» по наданню адміністративних та соціальних послуг, який облаштували в приміщенні колишньої Корольовської районної ради на площі Польовій.

Реконструкція «Прозорого офісу» розпочалася ще у листопаді 2018 року. Відкрити його планували до кінця 2019, проте це не вдалося через відсутність меблів та комп’ютерної техніки, які мало централізовано закупити та передати Міністерство соціальної політики.

Закупівлю міністерство погодило лише в березні 2020 року. У січні 2021 «Прозорий офіс» нарешті отримав від держави обіцяну оргтехніку та програмне забезпечення.

Наразі «Прозорий офіс» не може повноцінно запрацювати, адже в Житомирській області діють обмеження червоної зони.

«Наша служба соціального захисту, люди працюють в таких, скажемо, жахливих умовах в цьому приміщенні, й нам треба було переходити в нове відремонтоване приміщення. Для того, щоб після зняття червоної зони у Житомирі нормально приймати людей, треба деякий час, щоб люди навчилися, в тестовому режимі попрацювали. Для людей, які будуть в цей час відвідувати цей «Прозорий офіс», це набагато краще, ніж вони приходили у маленьке приміщення, незручне, яке не відповідає ніяким вимогам. Тут набагато зручніше і більш відповідає санітарним вимогам. Ми приймаємо людей, але в обмеженій кількості, тільки з термінових питань», - пояснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Сьогодні, 16 березня, тут працює близько 50 спеціалістів управління соціального захисту населення Корольовського району. При вході людей записують в онлайн чергу, після чого до них підходить фахівець. Спеціалісти пильно слідкують, аби прийом здійснювався з дотриманням дистанції, а відвідувачі були у масках. Загалом більшість послуг надаються в режимі онлайн.

Згодом в ЦНАПі можна буде отримати понад 200 видів соціальних та адміністративних послуг.

«Там будуть працювати фактично всі служби - це і Пенсійний фонд, соціальний захист, спеціалісти нашого ЦНАПу, навіть поліцейський пост буде там знаходитися для того, щоб офіцер громади зміг там приймати людей. Понад 200 послуг лише ЦНАП там буде надавати. Державна програма «Дія», ми вчора з ними спілкувалися, мають наміри у Житомирі в цьому приміщенні відкрити додатковий офіс для допомоги бізнесу. Такий офіс відкритий в Харкові й Дніпрі, ми будемо фактично третім містом», - розповів міський голова.

«Прозорий офіс» є доступним для людей з інвалідністю, зокрема він оснащений пандусами, тактильною плиткою, інформаційними табличками з шрифтом Брайля. Для дітей тут є пеленальний столик та дитяча кімната. Для кожного спеціаліста обладнані окремі місця, а дизайн приміщення виконаний у сучасному стилі.

За словами міського голови, у місті поки не планують створювати подібні ЦНАПи, але в майбутньому можлива реконструкція приміщення Богунської райради, де хочуть створити цифровий простір для надання адмінпослуг.

«Ми зараз розробляємо проєкт для того, щоб на місці Богунського виконкому зробити ситуаційний центр, як зробили в Дніпрі, по програмі «Безпечне місто». Зробити там велику серверну для всіх установ та комунальних підприємств Житомира, зібрати там все. Тоді там буде реєстр громади, виборців, дітей, база всіх комунальних підприємств. Це дасть змогу після проведення сертифікації по КСЗІ отримати доступ через електронний кабінет будь-якому мешканцю Житомира до послуги - це набагато зручніше і швидше. Я думаю, що саме розвантаження ЦНАПів завдяки цьому проєкту відбудеться. Це набагато менше коштів і набагато зручніше вкладати в цифровізацію», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Загалом на реконструкцію та обладнання ЦНАПу на Польовій з міського бюджету пішло близько 30 мільйонів гривень.

Нагадаємо, 24 січня 2021 стало відомо, що в «Прозорому офісі» встановлюють отриману від держави техніку, завантажують програми та йде підготовка до відкриття, що заплановано на лютий.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 року в Житомирі почали будувати «Прозорий офіс» на Польовій в адмінбудівлі Корольовської райради. Тендер на 35 млн грн на реконструкцію будівлі виграло ТОВ «Зодчество ЛТД». Наприкінці жовтня 2019 з підрядником ТОВ «Зодчество ЛТД» уклали договір ще на 34 млн грн, аби завершити реконструкцію «Прозорого офісу». У лютому 2020 стало відомо, що посадовців управління капітального будівництва Житомирської міськради підозрюють у зловживанні владою під час реконструкції приміщень для «Прозорого офісу».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Прозорий офіс ЦНАП Польова адмінпослуга  
Матеріали по темі