Економіка

​Китайська компанія, яка зірвала терміни при будівництві об’їзної Житомира, оскаржила ініційоване Укравтодором розірвання договору

30 March 2021, 09:48

Китайська компанія «SINOHYDRO», яка не виконала взятих на себе зобов’язань, оскаржила рішення про розірвання з нею контракту Укравтодором.

Про це 29 березня повідомила пресслужба Укравтодору.

«Нагадаємо, торік у жовтні Укравтодор розірвав контракт на будівництво обходу міста Житомир на М-06 Київ – Чоп з підрядником «SINOHYDRO». Об’єкт фінансувався за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком. Будівельні роботи мали бути виконані протягом 2 років, однак за цей період та відведений подовжений строк підрядник виконав 50 % робіт, які були передбачені контрактом. Зазначимо, що значна частина робіт виконана із суттєвими порушеннями технології будівництва, роботи визнані дефектними та підлягають повторному виконанню», - йдеться в повідомленні.

В Укравтодорі зазначають, що китайський підрядник подав скаргу до Ради з врегулювання спорів – цей орган призначений у межах контракту.

«Рішенням пана Махадева Гопіната, арбітра Міжнародної асоціації інженерів-консультантів (FIDIC), розірвання контракту Укравтодором визнано неправомірним. Відповідно до цього рішення, 10,3 млн євро, інкасованих Укравтодором за банківськими гарантіями, які китайська компанія «SINOHYDRO» надала відповідно до умов контракту, мають бути повернені підряднику. Фактично, з даним рішенням вина підрядника щодо неспроможності виконати контрактні зобов’язання повністю перекладається на замовника, яким є Укравтодор. Держагентство автомобільних доріг готує офіційну незгоду з рішенням та повідомлення про намір розпочати арбітраж», - повідомили в Укравтодорі.

Ради з врегулювання спорів - це органи медіації конфліктів, що мають місце між підрядником та замовником. Діяльність Рад з врегулювання суперечок передбачено проформами FIDIC, які тривалий час використовуються Укравтодором під час впровадження міжнародних проєктів.

«Контрактом передбачено, що представник Ради з врегулювання спорів систематично має відвідувати будівельний майданчик та особисто знайомитись зі станом справ. Натомість пан Махадева Гопіната проживає у Південно-Африканській Республіці - і в Україні, а тим паче на будівельному майданчику, він жодного разу не був. Цей факт дозволяє поставити під сумнів об’єктивність та неупередженість рішень пана Гопіната, про що свідчить аргументація та зміст таких рішень», - йдеться у повідомлення Укравтодору.

Враховуючи суспільний резонанс цієї історії, а також з метою уникнення будь-яких хибних тлумачень, в Укравтодорі запевняють, що мають намір оприлюднити зміст вказаного рішення Ради з врегулювання спору після його перекладу українською.

Нагадаємо, у жовтні минулого 2020 року Укравтодор заявив про ініціювання розірвання контракту з китайською компанією Sinohydro Corporation Limited, яка будувала північну об’їзну Житомира.

На якому етапі призупинили роботи на північній об’їзній Житомира та який вигляд має недобудована транспортна розв’язка, дивіться у відео від 19 жовтня 2020.

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2017 року Держагентство автодоріг підписало контракт з китайською компанією Sinohydro Corporation Limited (КНР) – Mr. Xu Fei щодо реконструкції житомирської об’їзної по трасі М-06 Київ – Чоп. Контракт уклали в рамках проєкту «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва (Пан’європейські коридори)».

У червні 2018 року компанія почала реконструювати північну об'їзну.

Через два роки, 14 травня 2020 голова, Державного агентства автомобільних доріг України Олександр Кубраков відвідав ділянку автомобільної дороги М-06 поблизу Житомира. Під час робочого візиту він висловив своє незадоволення темпами реконструкції північної об’їзної Житомира та зазначив, що контракт передбачає накладення штрафних санкцій на китайську компанію у випадку несвоєчасного виконання робіт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Укравтодор північна об'їзна північний обхід будівництво китайська компанія розірвання договору  
Матеріали по темі