Місто

Три роки тому депутати підтримали впровадження «Картки житомирянина»: скільки містян користуються нею та чи розширюватимуть її функціонал

12 April 2021, 18:28

Три роки тому, 12 квітня 2018 року, під час сесії міської ради депутати проголосували за впровадження «Картки житомирянина». Тоді анонсували, що її власники зможуть не тільки розраховуватися у транспорті, а й з часом отримувати знижки, медичне обслуговування, освітні послуги та оплачувати комуналку. Почали видавати картки у 2019 році, поки користуватися неї можливо лише у транспорті.

Скільки містян оформили «Картку житомирянина», чи користуються нею пільговики й чи планується розширення її можливості – далі у сюжеті.


Нагадаємо, з вересня 2020 року пенсіонерам та інвалідам ІІІ-ї групи право на пільговий проїзд надається лише за наявності «Картки житомирянина», тобто у комунальному електротранспорті – безоплатно, а в маршрутках – 3 грн. Під час карантину пільговий проїзд у міському громадському транспорті доступний лише з 10:00 до 16:00.

«Я користуюся безкоштовно, вона (кондуктор) мені дала талончик, зручно. Чекала місяців три, як записалася тільки. Важко було отримати, адже велика черга була, і вони не встигали», – каже пенсіонерка Людмила.

«Але чомусь інвалідам не активують, там інваліди другої групи, учасник бойових дій, інваліди війни у них є пільга, але їм же не активують», – додає Мая.

«Як їжджу, так і користуюсь. Звичайно, зручно. Зранку, то не зручно, тому що я плачу за це кошти, а так, може, закінчиться цей карантин у нас, і будемо їздити, як потрібно. Не було неполадок, все нормально», – ділиться пенсіонерка Валентина.

Станом на першу декаду квітня 2021 року 50 тисяч містян отримали «Картку житомирянина», а щоденно нею користуються в середньому 15 тисяч людей.

«Основна маса – це пенсіонери за віком, 40 тисяч. Інші – це у нас звичайні громадянські «Картки житомирянина», і 7,5 тисяч – це пільгові категорії, які мають право, відповідно до законодавчих актів, на безкоштовний проїзд, зокрема, це інваліди 1, 2, груп, ветерани, чорнобильці й так далі. Всього 24 категорії. Якщо ми кажемо про звичайних громадян, їх небагато – 2,7 тис. Отримала десята частина майже, отримали хто бажав, і вони мають таку ж перевагу майже, як і власники звичайної транспортної картки. В середньому за минулий рік було таких проїздів близько 300 тисяч у всьому транспорті, це стосується і електротранспорту, і автобусів, і маршруток. Найбільша активність – це пенсіонери: близько 2,5 млн зробили за 2020 рік. Пільгові категорії, які мають безкоштовний проїзд відповідно до законодавчих актів, закону України про соціальний захист тієї чи іншої категорії, їх менше, ніж пенсіонерів, але зараз у них немає такої необхідності отримувати «Картку житомирянина», тому що всі вони перевозяться, як і по картці, хто отримав, всі інші по пред'явленню посвідчення у розгорнутому вигляді, як це передбачається правилами користування транспортом. Поки такої задачі немає, можливо, це задача на наступний рік – впорядкувати інші категорії», – розповідає начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.

Завдяки обліку у міській раді прорахували орієнтовну суму, яку мають компенсувати за перевезення пенсіонерів у приватному транспорті. Це питання мають окремо розглядати на найближчих профільних комісіях.

«За минулий рік це близько 2 млн грн. Це факт, те, що проїхали на автобусах приватних перевізників, але ми розуміємо, що більша частина – це люди, які платили по 3 грн і без «Картки житомирянина», тому сума буде більша», – каже начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.

Зараз до Ощадбанку надходить лише декілька заяв за місяць щодо оформлення «Картки житомирянина». Коли саме запрацюють інші функції картки, поки невідомо.

«На даному етапі ми кажемо тільки про транспорт. Це функціонал, який є першим, потім будуть долучатися й інші послуги, як це і планувалося: аптеки, знижки, реєстрація в медичних закладах. Тобто можливості цієї картки на базі «Картки житомирянина» безмежні щодо реєстрації, тому далі буде», – додає Костянтин Підпокровний.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 серпня вступили в дію зміни щодо вартості проїзду в громадському транспорті Житомира при розрахунку банківською карткою чи безготівково. Згідно з даними змінами, пенсіонери матимуть право на пільговий проїзд лише за наявності «Картки житомирянина». Тоді ж заступник мера Олександр Шевчук розповів, за яким принципом відбуватиметься диференціація тарифу на проїзд у громадському транспорті Житомира.

Разом з тим, жителі Житомира скаржились на проблеми з оформленням «Картки житомирянина». Коментар міської ради з даного приводу дивіться у відеосюжеті. Згодом і в Ощадбанку пояснили, чому просять отримувачів «Картки житомирянина» стати клієнтами їх установи та перевести пенсію саме до них.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: картка житомирянина транспорт пільга пільговик пенсіонер Підпокровний  
Матеріали по темі