Здоров'я

​У Житомирській ОДА розповіли про хід вакцинації проти COVID-19: першу партію майже використали, вакцину CoronaVac отримали лише 78 людей

16 April 2021, 13:34

У Житомирській області використали майже всі дози вакцини проти коронавірусу AsrtaZeneca, які надійшли з першої партії наприкінці лютого. З 15 квітня розпочався другий етап вакцинації і зараз щеплення проводять китайською вакциною CoronaVac, однак охочих небагато. Найближчим часом очікують третю партію вакцини Pfizer.

Про це 16 квітня під час брифінгу в Житомирській ОДА розповів начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань Житомирської ОДА Сергій Березовський.

«У нас продовжується кампанія вакцинації населення від коронавірусної інфекції. 24 лютого ми отримали першу партію вакцини AsrtaZeneca, виробництва Індії під торговою назвою CoviShield. Цієї вакцину було 17 300 доз, на сьогоднішній день ми щепили 16 205 мешканців нашої області. Можемо констатувати, що ця вакцина закінчується, чекаємо найближчим часом аналогічну вакцину з Міністерства охорони здоров’я. Також ми отримали 5 320 доз вакцини CoronaVac виробництва кампанії Sinovac, Китайська народна республіка. Цільове призначення вакцини – вакцинування маломобільних груп населення, а також вчителів, працівників освіти, які будуть брати участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Вже можна констатувати, що розпочалась вакцинація», – зазначив Сергій Березовський.


Також він зазначив, що поки що невелика кількість людей щеплені вакциною CoronaVac, але це пов’язано з особливостями категорії людей.

«Неможливо зібрати велику кількість людей, неможливо відкрити пункти щеплень, все робиться індивідуально: мобільні бригади виїжджають до осіб, які самі не можуть дістатись до пункту щеплень і проводять вакцинацію. Ми в неділю (18 квітня. — ред.) очікуємо отримання третьої вакцини Pfizer у кількості 4 620 доз, це цільова вакцина для першого етапу вакцинації працівників і мешканців будинків-інтернатів, психоневрологічних інтернатів та геріатричних пансіонатів, тобто закладів соціального захисту. Ми проведемо вакцинацію за допомогою спеціально навчених мобільних бригад, яких у нас дві в області, це достатньо для того, щоб всіх у області щепити і цією ж вакциною через 28 днів плануємо щепити повторно», – додав Березовський.

За словами Сергія Березовського, в планах – отримати достатню кількість вакцини AsrtaZeneca і вакцини Pfizer.

«Перші люди, які отримали щеплення, десь в другій половині травня будуть підлягати другому щепленню, як запевняє нас МОЗ, буде аналогічна вакцина AsrtaZeneca, може бути іншого виробника», – зауважив Сергій Березовський.

За два дні, 15 та 16 квітня, вакциною CoronaVac вакцинували 78 осіб. Станом на 16 квітня Житомирська область – на 11 місці по кількості виконаних щеплень серед всіх областей.

16 квітня на Урядовому порталі повідомили, що в Україну доставили перші вакцини в рамках механізму COVAX - безпрецедентної ініціативи світової солідарності щодо забезпечення глобального доступу до вакцин від COVID-19. Це перша поставка в межах ініціативи COVAX в Україну. 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech Україна отримує безоплатно.

«Постачання вакцин різних виробників в рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України. У рамках механізму COVAX ЮНІСЕФ закуповує і постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ. 117 000 доз вакцини Pfizer/BioNTech, в першу чергу, використають для щеплення персоналу і мешканців будинків для літніх людей. Потім - працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників», – йдеться у повідомленні

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року в Україну з Індії доставили вакцину від коронавірусу. У Житомирській області вакцинацію почали з житомирської міської лікарні №2 ім.Павлусенка: першу дозу отримав лікар-анестезіолог Василь Шутенко, який розповів про своє рішення зробити щеплення, реакцію організму на вакцину та самопочуття через два тижні.

Як відбувається вакцинація публічних осіб з непріоритетної групи, на собі перевірили журналісти Житомир.info, детальніше – у сюжеті. Згодом, через три доби після отримання щеплення, журналіст Житомир.info розповів про своє самопочуття та реакцію організму на вакцинацію.

Як повідомляв Житомир.info, з13 квітня 2021 року в Україні розпочали щеплення вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech проти COVID-19. В Житомирській області виділили 5,32 тис. доз і з 15 квітня у Житомирі почали робити щеплення проти COVID-19 китайською вакциною CoronaVac.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вакцина вакцинація щеплення  
Матеріали по темі