Місто

На сесії міської ради говорили про загибель риби внаслідок аварії на житомирському водоканалі

9 August 2021, 15:07

На початку позачергової сесії Житомирської міської ради 9 серпня заступник міського голови Сергій Кондратюк розповів про наслідки аварії на головній каналізаційній насосній станції, яка сталася 7 серпня.

«Затопило чотири насоси з електродвигунами. Ця станція працює з шістдесятих років. Один електродвигун згорів, а три вийшли з ладу. До ранку, силами водоканалу та надзвичайників було відкачано каналізаційні стоки з електростанції та почали розбирати електродвигуни насосів», - сказав Сергій Кондратюк.

Через аварію до річки потратили нечистоти, через що почала гинути риба. Депутати попросили надати інформацію, щодо екологічних наслідків та як будуть їх вирішувати.

«Коли відбувся викид, після відбувся активний мор риби. Частина округу, там, де Паперова фабрика, гребля, всі ці процеси там відбуваються. Хотів би почути, як буде вирішуватися екологічна проблематика», - говорить депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук.

«З нашою комісією з надзвичайних ситуацій три рази на день збираємо якісні показники води з нашої річки. Основний показник – розчинений кисень в річці Тетерів. На скиді трохи вище показник також був не дуже гарний, але він дозволив, щоб мору риби не було. Вчора він знизився до 3,8, а нижній показник у нас 4. Наші спеціалісти, які цілий день курсували по річці, майже 7-8 кг риби забрали», - відповів Сергій Кондратюк.

За словами міського голови, екологічну проблему будуть вирішувати пізніше.

«Спочатку нам треба виправити ситуацію, а потім будемо розв'язувати питання зариблення та всі інші питання», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Депутат Віктор Євдокимов звернувся до колег з проханням підтримати звернення від фракції «Слуга народу» щодо притягнення до кримінальної відповідальності посадовців КП «Житомирводоканал» та звільнення директора підприємства Андрія Нікітіна.

«Після аварії на каналізаційному колекторі КП «Житомирводоканал» в річку Тетерів потрапило 7 тисяч тонн нечистот, це лише за одну ніч. Кожного дня, поки не запущені насоси на головній каналізаційній насосній станції, у водну артерію через аварійний скид потрапляє мінімум від 20 до 30 тисяч метрів кубічних неочищених стоків. Вже 7-8 серпня спостерігалося катастрофічне зменшення кисню у воді, що призвело до масової загибелі біоресурсів в річці Тетерів. Ті цифри, які озвучували, екологічна інспекція має інші заміри. Прошу внести до порядку денного та проголосувати, щоб депутатський корпус дав доручення наглядовій раді КП «Житомирводоканал» провести розслідування та надати вам, як міському голові, рекомендації щодо перебування на посаді та звільнення керівника КП«Житомирводоканал», - сказав Віктор Євдокимов.

Депутати підтримали звернення.

У державній екологічній інспекції Поліського округу повідомили, що зранку 9 серпня вміст розчинного кисню у воді становить 2,8 мг на метр куб при нормі не менше 4 мг на метр кубічний.

«Станом на 10 годину 09.08.2021 року вміст розчиненого кисню у воді становить 2,8 мг на метр куб (при нормі не менше 4 мг на метр кубічний). На даний час державні інспектори спільно з Житомирським рибоохоронним патрулем проводить обстеження водного дзеркала та берегової лінії річки Тетерів з метою підрахунку загиблої риби по видах. Державною екологічною інспекцією Поліського округу вже найближчим часом буде розпочато позапланову перевірку КП «Житомирводоканал» з метою встановлення причини аварійного скиду, визначення об’єму скинутих стічних вод задля розрахунку шкоди завданої навколишньому природному», - повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Нагадаємо, вранці 7 серпня у Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, директор водоканалу просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії міської ради 17 грудня 2020 року директор КП «Житомирводоканал» представив депутатам нової каденції план модернізації комунального підприємства та пояснив, навіщо місту новий напірний каналізаційний колектор, зокрема, розповідав про грант від словенського уряду на 2, 9 млн євро на реконструкцію головної каналізаційної насосної станції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал аварія риба Тетерів сесія екоінспекція депутати  
Матеріали по темі