Місто

​На медовому ярмарку в Житомирі пасічники розповіли, як вибрати натуральний і свіжий мед

13 August 2021, 15:59

У Житомирі на вулиці Михайлівській проходить ярмарок меду, на якому можна купити мед, настоянки, продукти бджільництва, воскові свічки та медову косметику. Ціни різні, вартість пів літри меду стартує від 80 до 100 грн, літр коштуватиме — 200-350 грн, все залежить від сорту.

«Мед є з акації, липовий мед, різнотрав’я, квітковий, настоянки бджолиного підмору, горішки, залиті медом, наче медовий «снікерс», медовий еліксир. Найдешевший мед — це квітковий — 80 грн за 0,5 л, найдорожчий з акації — 350 грн за 1 л. Є медовий квас власного виробництва, він із закваски, там мед замість цукру. Маленький стаканчик коштує 7 грн, великий — 14 грн», — розповідає пасічник з Житомира В’ячеслав.

Крім того, пасічники пропонують придбати натуральне мило на основі меду.

«Медове натуральне мило, сюди входить мед і обліпихова олія, коштує 80 грн», — розповідає пасічник з Радомишля Леонід.


Як обрати натуральний і свіжий мед, розповів пасічник з 50-річним досвідом роботи.

«В першу чергу, дивитеся на колір та запах, має пахнути медом. Далі перевіряєте паличкою чи ложкою, мед стікає суцільною струйкою, не перериваючись, і складається горбочком, це означає що це натуральний мед. Можна ще перевернути і подивитися, чи він свіжий. Якщо «гулька» йде повільно до дна, це означає, що це зрілий мед, а якщо швидко, він рідкий, значить мед незрілий», — розповідає пасічник з Андрушівського району Віктор.

Окрім меду, на медовому ярмарку пропонують придбати козячий сир, вироби з дерева та приладдя для бджільництва.

Ярмарок триватиме два дні, 13 та 14 серпня з 09.00 год. до 20.00 год.

За інформацією пресслужби Житомирської облради, за останніми статистичними даними (на 1 січня 2021 року), всіма категоріями господарств області було вироблено 7073 т меду, що на 359 т або на 4,8% менше ніж у попередньому році. Враховуючи значну зайнятість господарств населення у галузі бджільництва та роль бджіл у підвищенні продуктивності та врожайності сільськогосподарських культур, урядом у 2020 році було прийнято рішення підтримати галузь державними дотаціями. За результатами 2020 року дотацію за наявні бджолосім’ї отримали 636 фізичних осіб та 7 суб’єктів господарювання Житомирської області за 25968 бджолосімей. Загальна сума виплаченої дотації 5,194 млн грн. Станом на 01 серпня у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Житомирській області зареєстровано 332 пасіки, з яких переважна більшість внесена до реєстру потужностей операторів ринку.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2018 року на майданчику біля кінотеатру «Жовтень» у Житомирі проходив обласний ярмарок меду. Організаторами були Житомирська ОДА та ГО «Бджологради Житомирщини». 9 серпня 2019 року ГО «Бджологради Житомирщини» проводили ярмарок вже на пішохідній Михайлівській.

У 2020 році зазначеній ГО погодили проведення ярмарку меду на Михайлівській 14 серпня з 7:00 до 20:00.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мед ярмарок пасіка бджільництво пасічник  
Матеріали по темі