Місто

Рафтинг, скелелазіння, дитячий майданчик: на Соколовій горі у Житомирі планують створити рекреаційний парк

9 September 2021, 17:06

Очистити територію, створити умови для рафтингу, скелелазіння та дитячого відпочинку. Такий проєкт планують втілити у Житомирі на Соколовій горі.

«Саме тут у нас мета створити парк рекреаційного призначення, зону відпочинку, туризму та проведення спортивних змагань, там є всі умови для цього. Зробити на воді, наприклад, створити умови для рафтингу, на скелях зробити скалодром. І все ж таки залишити природу в такому вигляді, яка вона є. По-перше, там потрібно почистити цю ділянку від чагарників, від якихось випадкових низьких кущів, мова не йде про дерева, треба робити обстеження, чистити це і впорядковувати. Там мають бути схеми, стежки, ще якісь точки притягання. Найголовніша точка притягання — це природа, але все ж таки, щоб мамам і будь-якій родині, яка вийде на місце, було зручно гуляти з дітьми. Можна ще якийсь невеликий дитячий майданчик передбачити, але це також має бути в екостилі, з використанням природних кольорів та матеріалів. Освітлення там взагалі немає, обов’язково має вся зона підсвічуватись. Якщо там є аварійні дерева, то їх треба прибирати, щоб далі вони не принесли погані наслідки», — розповідає головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

За її словами, розпочати реалізацію проєкту сподіваються вже в наступному році, але все залежить від фінансування.

«Є вже рішення проєкту землеустрою щодо відведення цієї ділянки, а це майже 4,5 га землі під зону рекреації, проєкт рішення готується, буде виноситися на найближчу сесію для затвердження. Приблизна вартість для міста – ми будемо стартувати від 30 тис грн, ми ще точно не знаємо, свої пропозиції мають надати проєктувальники, але коштуватиме сам проєкт землеустрою має від 30 тис грн. Я не думаю, що це буде в цьому році, було б добре завершити проєкт землеустрою і закласти кошти в програму на проєктно-кошторисну документацію. Все залежить від фінансування, ми будемо намагатися максимально закладати кошти до програми, але ми не знаємо точних термінів, я сподіваюся, що це буде найближчим часом, тобто щоб на наступний рік було можливо розпочати реалізацію цього парку», — каже Ольга Бронштейн.

Нагадаємо, наприкінці січня 2020 року мер Житомира своїм розпорядженням створив робочу групу для проведення обстеження Соколової гори, яка, зокрема, мала вивчити законність «приватизації земельних ділянок в межах вказаної території».

У липні 2020 року з’явився проєкт рішення сесії міської ради щодо намірів влади розробити проєкт землеустрою стосовно встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальної одиниці м. Житомир за рахунок приєднання двох масивів – «Соколова Гора» та «Павлівська Гора».

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2019 року жителі мікрорайону приходили на сесію Житомирської міської ради і вимагали навести лад на Соколовій горі: демонтувати сходи, прибрати будівельне сміття, розібратися з питанням приватизації землі та не допустити забудови зеленої зони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Соколова гора Бронштейн рекреаційний парк рафтинг скелелазіння  
Матеріали по темі