Місто

У День захисників та захисниць України в Житомирі відкриють пам'ятник героям АТО, запросять всіх причетних та родини загиблих

13 September 2021, 15:29

У центрі Житомира 13 вересня продовжуються роботи зі спорудження пам’ятника «Захисникам України у війні з російським агресором».

Наразі тут облаштували сходи, на яких написані назви місць, де відбувалися ключові події, на вертикалі розташували сонце з картою України, а також встановили три бронзові фігури. Четверту фігуру - медсестри, мають привезти до кінця тижня.

«Проєкт пам'ятника передбачає встановлення чотирьох фігур. Наразі є три – це фігура воїнам ЗСУ, добровольцям, які пішли на фронт, і зараз там перебувають, і фігура волонтерам, які з 2014 року допомагають нашій армії», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Також тут залишилось зробити благоустрій навколо пам'ятного знаку. За словами міського голови, всі роботи мають завершити до 14 жовтня, коли відзначають День захисника України.

«У нас немає виходу, на Покрову ми його відкриваємо. Теж не вірили, що ми зробимо флагшток. Все встигнемо зробити вчасно», - каже Сергій Сухомлин.

На відкриття пам'ятного знаку запросять рідних загиблих Героїв, каже міський голова.

«Це сім'ї загиблих у першу чергу, ми запрошуємо усіх. На відкриття потрібно, щоб прийшли і діти, і студенти, бо це такий момент, який має об'єднати місто і ще раз нагадати про подвиг героїв», - сказав Сергій Сухомлин.

Обговорення щодо вигляду пам'ятника «Захисникам України у війні з російським агресором» тривало не один місяць. До створення концепції долучилося чимало людей. Всі дотичні будуть запрошені на відкриття, зазначив міський голова.

«Люди, які дуже багато часу витратили і енергії на цей пам'ятник. Це не лише скульптори, а й громадські організації Житомира, які допомогли знайти ось цей консенсус і щоб нічого не забути. Дуже було багато моментів, кожен вклав своє у цей пам'ятник. Особисто я запропонував встановлення прожектору, який буде запалюватися у день загибелі одного з житомирян – це буде ще одним нагадуванням. Кожен щось вклав у цей пам'ятник. Думаю, нікого не треба запрошувати і так всі будуть», - розповідає Сергій Сухомлин.

До Дня захисника України у школах міста проведуть уроки пам’яті.

«У цей день плануємо, провести уроки пам'яті у всіх школах. Щоб не просто вчитель розказував, а прийшли самі учасники АТО до дітей. Щоб розказав якусь цікаву історію і вони побачили живого Героя. Також буде вшанування загиблих біля меморіальних дошок біля шкіл та інших закладах нашого міста», - каже міський голова.

Який вигляд матимуть бронзові фігури пам’ятника героям АТО в Житомирі можна переглянути тут.

Нагадаємо, 27 серпня у центр Житомира привезли дві бронзові стели до пам’ятника «Захисникам України у війні з російським агресором».

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2019 затвердили результати конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на сході України». Перемогу отримав ескіз Дарини Євпак «Шлях до перемоги» з фігурами воїна, медсестри, волонтера та добровольця. Ескіз пам’ятника, на який потрібно близько 6,5 млн грн, мер Житомира Сергій Сухомлин презентував ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих військовослужбовців 5 серпня 2020 року.

31 серпня УКБ оголосило тендер на спорудження пам’ятника АТОвцям та благоустрій скверу навколо нього.

20 листопада УКБ скасувало своє попереднє рішення про визнання ТОВ «АртХаус» переможцем торгів зі спорудження пам’ятника АТОвцям і повідомило про намір укласти договір з ДП «Фаворит ОПТ» ЗАТ «Фаворит». Договір підписали 2 грудня 2020 року, термін виконання робіт – до 31 грудня 2020 року, вартість – 5 млн 385 тис. 950,08 грн.

14 грудня 2020 року у центрі Житомира розпочали роботи зі спорудження пам’ятника АТОвцям, підрядник працював за власні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник захисник вулиця Перемоги АТО відкриття День захисника  
Матеріали по темі