Місто

​На пам’ятник воїнам АТО в центрі Житомира потрібно близько 6,5 млн грн, - Сухомлин

5 August 2020, 15:52

На пам’ятник воїнам АТО, який збираються побудувати у сквері на майдані Соборному в Житомирі, потрібно близько 6,5 млн грн.

Про це 5 серпня повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин у дописі про проведену зустріч з ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих військовослужбовців.

«Сьогодні зустрівся з ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих військовослужбовців, щоб проговорити проблемні питання по різних сферах. На зустрічі були присутні житомирські медики і соціальні працівники. Нині у Житомирі діє програма з забезпеченням житлом військових та родин загиблих, ми надаємо 50 % знижки на сплату комуналки сім’ям, які втратили члена родини на війні та відшкодовуємо половину витрат на лікування і медичну реабілітацію. Проте, я розумію, що ніякими пільгами чи виплатами ми не зможемо втамувати біль втрати рідної людини... Принагідно, представили, як виглядатиме пам’ятник героям Житомирщини, який встановимо в сквері на майдані Соборному. Конкурс вже відбувся, приблизна вартість споруди 6,5 млн гривень — нині триває експертиза кошторисного проєкту. Днями плануємо зустрітися знову із сім’ями загиблих та істориками, аби пропрацювати остаточну назву пам’ятника», - написав Сергій Сухомлин.


Нагадаємо, на початку липня 2020 директор департаменту містобудування та земельних відносин міської ради Ігор Блажиєвський розповів Житомир.info, що з міського бюджету нарешті виділили кошти на ПКД пам’ятника загиблим АТОвцям, який мають встановити у центрі Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2019 року на засіданні міськвиконкому затвердили результати конкурсу на кращу композицію пам’ятника АТОвцям, який проводили у 2018 році. Тоді планували встановити такий пам’ятний знак біля Монумента Слави на Корбутівці. Проте доки тривав сам конкурс родичі загиблих учасників АТО та представники громадських активістів забажали змінити локацію пам’ятника і запропонували встановити його у центрі міста. Тож проведений у 2018 році конкурс на кращий ескіз пам’ятника АТОвцям завершили, обрали переможців і виплатять їм грошові премії, згідно з умовами конкурсу, проте сам проєкт-переможець втілювати в життя не будуть. Призовий фонд попереднього конкурсу на пам’ятник АТОвцям становив 50 тис. грн: 30 тис. грн, 15 тис. грн та 5 тис. грн – відповідно зайнятого місця.

27 березня 2019 року був оприлюднений проєкт рішення виконкому про проведення нового конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини – захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України», який планують встановити у центрі Житомира за адресою вулиця Перемоги, 2. У травні проєктантів запрошували до участі в конкурсі. Термін подачі конкурсних документів мав закінчитись 23 травня. 4 вересня на сайті Житомирської міськради з’явилося оголошення, яким громадськість запрошували до участі в оцінюванні конкурсних пропозицій на кращий пам'ятний знак/композицію «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України». А 9 жовтня продовжили термін конкурсу, бо переможця не визначили.

Нарешті 17 грудня 2019 виконком затвердив результати конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на Сході України» і обрав проєкт-переможець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник АТО ООС  
Матеріали по темі