Здоров'я

У Житомирській області збільшили кількість аптек, де безкоштовно видають інсулін, НСЗУ підготувала інструкцію щодо отримання ліків

14 October 2021, 16:24

З 1 жовтня інсуліни додали до програми «Доступні ліки». За два тижні понад 600 жителів Житомирської області отримали необхідні їм інсуліни за електронним рецептом.

Про це 13 жовтня Житомир.info повідомили у пресслужбі НСЗУ.

Так, зазначається, що на початку жовтня препарати інсуліну увійшли у програму реімбурсації. За перші два тижні у Житомирській області 661 пацієнт із цукровим діабетом отримав необхідні препарати безоплатно або з невеликою доплатою в аптеках. Загалом за два тижні аптеки погасили 998 рецептів на інсуліни.

«З 1 жовтня 2021 року 167 аптек Житомирської області почали відпускати інсуліни за електронним рецептом. До 1 жовтня таких аптек було лише 59 на всю область. Такий стрімкий ріст кількості аптек, які почали відпускати інсуліни, став можливий з додаванням препаратів до програми реімбурсації “Доступні ліки”», — розповідає директорка Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Алла Горбатюк.

У програму включено 76 препаратів інсуліну та їх аналоги швидкої, середньої, тривалої дії та комбіновані. З них 47 — повністю безоплатні.

Як отримати інсулін за електронним рецептом: інструкція НСЗУ

1. Зверніться до ендокринолога, який складе ваш індивідуальний план лікування і внесе його в Електронну систему охорони здоров’я. В плані лікування ендокринолог зазначає тип інсуліну, який потрібен саме вам, дозування тощо. На основі цієї інформації генерується електронний рецепт.

2. Перший електронний рецепт на інсулін виписує ендокринолог. З 1 жовтня паперові рецепти ендокринологи не виписують. Якщо ви маєте на руках паперовий рецепт, виписаний до 30 вересня, ви можете отримати за ним ліки до 31 жовтня. З 1 листопада отримати інсулін можна буде лише за електронним рецептом.

3. Сімейний лікар також може виписувати рецепти на інсулін на основі плану лікування, який створив ендокринолог. Однак сімейний лікар не може змінювати план лікування. Тому якщо потрібно змінити дозування чи тип інсуліну — зверніться до ендокринолога.

4. Коли лікар випише електронний рецепт — ви отримаєте повідомлення на ваш мобільний телефон з номером рецепту та кодом підтвердження.

5. Виберіть зручну для вас аптеку, яка має договір з НСЗУ на видачу інсулінів.

Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ — “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів”. В лівому крайньому стовпчику виберіть потрібну вам область, населений пункт та у вікні “Тип договору” — інсулін безоплатно або з доплатою. Карта покаже вам перелік аптек, де можна отримати інсуліни.

Або шукайте аптеку з наліпкою “+Інсуліни”.

Також про найближчу аптеку можна запитати у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

6. Завітайте до обраної аптеки. Назвіть аптекарю номер електронного рецепту та код підтвердження. Отримуйте інсулін безоплатно або з невеликою доплатою.

7. У випадку, якщо у вас немає телефону. Лікар, який виписує вам електронний рецепт, може роздрукувати рецепт на папері. Саме його і показуйте аптекарю.

8. Якщо в аптеці немає потрібного типу інсуліну, то його можна замовити. Це безоплатно. Аптека не має права відмовити вам у цій послузі, оскільки вона підписала договір з НСЗУ. Якщо вам відмовили, зверніться до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці січня 2021 року Кабінет міністрів розподілив субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Відповідно до постанови, Житомирській області виділили 28 млн грн для лікування хворих на цукровий діабет.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НСЗУ інсулін цукровий діабет  
Матеріали по темі