Місто

Без COVID-сертифікату чи тесту – штраф. Як у Житомирі поліція перевіряла ринок «Хлібний» та ТРЦ «Глобал»

2 November 2021, 17:39

У Житомирі з 30 жовтня рейдові групи перевіряють наявність зелених COVID-сертифікатів чи ПЛР-тесту у персоналу та відвідувачів закладів харчування, непродовольчих ринків та магазинів.

2 листопада працівники поліції та Держпродспоживслужби перевірили ТРЦ «Глобал» та речовий ринок «Хлібний».

Спочатку йдемо у ТРЦ «Глобал». Заходимо до одного з магазинів одягу й одразу працівники поліції фіксують порушника.

Чоловік без COVID-документів зайшов всередину магазину. Він переконував працівників поліції, що вакцинувався, але сертифікат не взяв із собою.

«У нас один вхід, клієнти заходять через цей вхід і пред'являють сертифікати. Була ситуація, що клієнти проходили через інший вхід, хоча у нас там перемотано. У нас стоїть охоронець на вході, який перевіряє наявність сертифікатів. У мене тоді питання, як клієнт потрапив до магазину, якщо у нього немає сертифіката», - говорить керуюча магазином Вікторія.

Працівники поліції відібрали пояснення у чоловіка та керуючої магазином, аби скласти протокол. Відповідальність за порушення надалі понесе керівництво магазину. Протокол мають направити до суду, де вирішуватимуть, чи сплачуватиме магазин штраф.

«Щоб працювати, даним магазинам (з продовольчими товарами) потрібно, щоб персонал в межах червоної зони був 100% вакцинований двома дозами, тобто мав зелений COVID-сертифікат. Також всі відвідувачі допускаються, якщо мають повний курс вакцинації, тобто також зелений сертифікат», - пояснює працівник поліції Володимир Кутина.

Якщо ж немає сертифіката, працівники та відвідувачі повинні робити тест на коронавірус, який дійсний 72 години. Такі ж правила і для закладів громадського харчування.

У першому кафе і відвідувачі, і працівники показали поліцейським сертифікати про щеплення двома дозами.

Однак у наступному закладі харчування, який перевіряла рейдова група, склали протокол на працівницю з однією дозою вакцини.

На ринку «Хлібний» частина працівників з однією дозою, проте на них протоколи не складали.

«На даний час у нас превентивні заходи, ми попереджаємо поки що. Якщо вони не відреагують і не зроблять другу дозу, будемо складати адміністративний протокол за дане правопорушення», - коментує працівник поліції Ярослав Муляр.

«Люди законослухняні, щоб прийти до праці, вони щеплення зробили. Це означає, що люди законослухняні й далі будуть робити, не можна «напрягать» малий бізнес, який вже помирає», - додає заступник директора фірми «Рада» Сергій Прокопович.

Заступник директора ринку переконує, працівників без сертифікатів чи тесту не допускають до роботи.

«Все, що в нас закрито - це люди пішли робити вакцинацію, вони не відкриваються, поки не зроблять вакцинацію, залишилось (не вакцинованих) ще 20%», - говорить заступник директора фірми «Рада» Сергій Прокопович.

Працівники поліції зазначають, що у деяких випадках вирішують на власний розсуд - складати протокол чи ні. Це журналісти побачили під час сьогоднішнього рейду, коли у закладі харчування на працівницю, яка була вакциновані однією дозою складали протокол, а на торговців ринку - ні. Натомість поліцейські пояснили, що більш вимогливі до закладів харчування, а ринки знаходяться на відкритій території.

Нагадаємо, у Житомирі за перші дні «червоної» зони поліцейські зафіксували понад 20 порушень встановлених карантинних обмежень.

Загалом у Житомирській області за перші дні «червоної» зони, 30 та 31 жовтня 2021 року, поліцейські склали 224 протоколи за порушення встановлених карантинних обмежень. Більшість стосувалися ігнорування громадянами вимог щодо використання засобів індивідуального захисту.

Як повідомляв Житомир.info, з 30 жовтня Житомирська область перейшла до червоної зони. Таке рішення було прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 27 жовтня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 карантин червона зона обмеження сертифікат рейдова група  
Матеріали по темі