Влада

​«Житомирський бронетанковий завод» на 8 млн грн замовив ремонт приладів фірмі екс-замміністра оборони, яка фігурує у провадженні про завищені ціни

12 November 2021, 11:52

ДП «Житомирський бронетанковий завод» 12 жовтня без тендерів уклав три угоди з ТОВ «ЮА.РПА» на послуги з ремонту 24 приладів вартістю 8,3 млн грн.

Про це йдеться на ресурсі ProZorro.

У першій угоді мова йде про послуги з ремонту (за технічним станом) та модернізації восьми приладів ТВНО-2 до виду ТВНО-2УМ за 2,6 млн грн.

У другій угоді мова йде про послуги з ремонту (за технічним станом) та модернізації восьми приладів ТКН-3Б до виду ТКН-3БУМ за 2,3 млн грн.

У третій угоді мова йде про послуги з ремонту (за технічним станом) та модернізації восьми приладів 1ПН22М2 до виду 1ПН22М2УМ за 3,4 млн грн.

Хоч всі угоди були укладені 12 жовтня, однак на ресурсі ProZorro їх опублікували майже через місяць - 10 листопада. Закупівлі були проведені без використання електронної системи. І в ProZorro було просто оприлюднено угоди, укладене без відкритих торгів.

ТОВ «ЮА.РПА» засноване в серпні 2014 року в Києві. Спеціалізується фірма на виробництві обладнання зв’язку, статутний капітал - 5 млн грн. Компанія «ЮА.РПА» була створена для обслуговування громадської організації «Мережевий кластер високих технологій», яка має координувати взаємодію підприємців і держави в оборонних hi-tech-проектах.

Засновниками фірми є її директор Ігор Кабаненко, Богдан Купич, Даніїл Ситніков і ТОВ «КвазарМікро» бізнесмена Євгена Уткіна.

Адмірал Ігор Кабаненко із квітня по жовтень 2014 року був заступником міністра оборони, доки його не звільнили у відповідності до люстраційного закону «Про очищення влади». Після цього він зайнявся технічними розробками для армії.

За даними bi.prozorro.org, фірма бере участь у державних закупівлях з 2015 року. За цей час ТОВ отримало держзамовлень на 120 млн грн. ДП «Житомирський бронетанковий завод» почав співпрацювати із ТОВ «ЮА.РПА» з лютого 2021 року - з фірмою вже уклали угод на 40 млн грн.

У жовтні 2018 року Миколаївське обласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ЮА.РПА» та ТОВ «Інститут новітніх технологій в освіті» за спотворення торгів місцевої військової частини на закупівлю стрілецьких тренажерів за 380 тис. грн. Після цього обидві фірми потрапили до «чорного списку» АМКУ – переліку підприємств, щодо яких застосовані штрафні санкції. Це означає, що ТОВ «ЮА.РПА» не може перемагати в публічних закупівлях (тендерах) упродовж трьох років.

У зведених списках АМКУ, фірма до 23 жовтня 2021 року перебувала в «чорному списку».

У жовтні 2019 року Територіальне управління Державного бюро розслідувань відкрило провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України: викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем

Досудовим розслідуванням установлено, що впродовж 2016-2019 років Міністерство оборони України за результатами проведених тендерів закупило бойове спорядження за завищеними цінами, яке не відповідало необхідним технічним вимогам, зокрема у ТОВ «ЮА.РПА» за договорами від 20.07.2017 №286/3/17/216, №286/3/17/217, №286/3/17/218, №286/3/17/219 та іншими договорами - Окуляри-маски захисні балістичні, базовий комплект, вид 1 та 2).

«Відповідно до повідомлення Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки Служби безпеки України від 18.09.2019 № 17/1/2-3542нт вищевказані Окуляри захисні балістичні Revision Military моделі Sawfly та Окуляри-маски захисні балістичні, базовий комплект, вид 1 та 2, закуплені Міністерством оборони України у ТОВ «КМ Дісті», ТОВ «ЮА.РПА» та ТОВ «Тактичні системи» не відповідають необхідним технічним вимогам та стандартам, а також придбані за завищеними цінами, внаслідок чого державі заподіяно матеріальну шкоду в розмірі близько 90 млн грн», - йдеться в матеріалах справи.

27 вересня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва задовільнив клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань та продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 3 квітня 2022 року.

Нагадаємо, 18 березня 2021 року ДП «Житомирський бронетанковий завод» купив 400 приладів спостереження за ціною на 50% вищою від минулорічної закупівлі.

Як повідомляв Житомир.info, 2 березня 2020 року пресгрупа СБУ інформувала, що контррозвідники Служби безпеки України викрили посадовців Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» на зловживаннях із державними коштами під час закупівлі запасних частин сумнівної якості. 2 липня 2020 року СБУ повідомила про викриття посадовців Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» на мільйонних зловживаннях під час ремонту систем захисту для українських Збройних Сил.

На бронетанковому заводі прокоментували обшуки та розслідування мільйонних зловживань, зазначивши, що сприяють СБУ у розслідуванні зловживань колишнім керівництвом заводу.

7 жовтня 2020 пресгрупа УСБ України в Житомирській області поінформувала, що контррозвідники Служби безпеки України спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону викрили посадовців оборонного заводу на зловживаннях із державними коштами, що призвело до неякісного ремонту броньованої техніки для українських Збройних Сил. У ДП «Житомирський бронетанковий завод» відкидають звинувачення СБУ щодо оборудки з держкоштами.

Житомир.info



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бронетанковий завод тендер закупівля ЮА.РПА Ігор Кабаненко  
Матеріали по темі