Влада

Житомирський суд другий рік розглядає справу затриманого на хабарі заступника начальника управління ОДА

26 November 2021, 14:57

Корольовський районний суд м.Житомира продовжує розгляд справи затриманого на хабарі в квітні 2019 року заступника начальника управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Віктора Лучківа, який зараз працює заступником директора департаменту охорони здоров’я ОДА.

26 листопада 2021 року під час чергового судового засідання обвинувачуваний Віктор Лучків заявив, що вину не визнає, а покази по справі буде надавати після виступів всіх свідків. На черговому засіданні починають вивчати письмові докази по справі.

Детальніше дивіться у сюжеті

Нагадаємо, 8 квітня 2019 року Віктора Лучківа затримали в робочому кабінеті після отримання хабаря – 10 тисяч гривень за «сприяння» у встановленні групи інвалідності. Пресслужба військової прокуратури Центрального регіону України уточнила, що таку суму чиновник затребував за позитивне вирішення медико-соціальною комісією питання щодо встановлення І групи інвалідності онкохворому. На брифінгу цього ж дня начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик повідомив, що його затриманий заступник відсторонений від виконання обов’язків на час слідства, та наголосив, що скарг на роботу Віктора Лучків не було. 10 квітня Корольовський районний суд м.Житомира не задовольнив клопотання прокуратури про тримання під вартою і відпустив Лучківа під цілодобовий домашній арешт.

Суд 12 вересня 2019 року отримав обвинувальний акт по обвинуваченню Віктора Лучківа у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3, ч. 4 ст. 354, ч. 3 ст. 368 КК України.

Зазначені частини статті 354 «Підкуп працівника підприємства, установи чи організації» передбачають покарання у вигляді штрафу (максимально – 12 тис. 750 грн), громадських робіт (максимум – 240 годин), обмеженням волі або позбавленням волі (максимум – до 3 років).

За частиною 3 статті 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Ухвалою від 9 жовтня 2019 року суддя Олександр Скрипка закрив підготовче провадження у справі про хабар посадовця і призначив кримінальне провадження до судового розгляду. Але наказом Вищої ради правосуддя від 3 червня 2021 року Скрипку відрядили на рік працювати в Броварський міськрайонний суд Київської області, і в липні 2021 року справу передали на розгляд іншому судді, який повертається на початок розгляду справи Лучківа і має пройти всі етапи знову: підготовче засідання по кримінальному провадженню призначене на 16 вересня 2021 року.

Водночас Віктор Лучків продовжує працювати на посаді заступника керівника в управлінні охорони здоров’я ОДА, яке вже стало департаментом: за 2019 рік він отримав 306 тис. 818 грн зарплати; за 2020 рік – 393 тис. 624 грн.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 21 січня 2021 року стало відомо, що директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколу Суслика затримали на хабарі. Служба безпеки України повідомила, що Суслика затримали за вимагання «відкатів» з коштів, виділених на протидію пандемії COVID-19. Згодом у прокуратурі назвали суму «відкату», який вимагав директор департаменту – 123 тис. грн, 10% від перерахованих коштів. Пізніше з матеріалів суду стало відомо, що 1 грудня 2020 року в своєму службовому кабінеті під час розмови з генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» повідомив про необхідність передачі йому грошових коштів у розмірі 10% від суми субвенції, виділеної бюджету Коростеня на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров`я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Обвинувальний акт в травні скерували до суду і 8 липня 2021 року, після завершення підготовчого засідання суд почав розгляд кримінального провадження по обвинуваченню Миколи Суслика, який до цього часу вже звільнився з посади і розлучився.

Свою вину Микола Суслик теж не визнає і називає звинувачення у вимаганні «відкату» помстою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лучків суд хабар ДОЗ  
Матеріали по темі