Влада

​З 6 грудня увійдуть в дію нові правила карантину, більшість обмежень торкнуться невакцинованих громадян, - голова Житомирської ОДА

30 November 2021, 11:56

З 6 грудня 2021 вступає в силу постанова Кабміну щодо внесення змін щодо карантинних обмежень. Відтепер сертифікат про вакцинацію потрібен буде й в жовтій зоні.

Про це 30 листопада під час щоденного брифінгу нагадав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

«Звертаємо увагу жителів Житомирщини на те, що вже з 6 грудня увійдуть в дію нові правила карантину, які передбачають значні посилення карантинних обмежень. Перш за все, це торкнеться невакцинованих громадян. Уряд вимушений піти на вказані заходи заради зменшення навантаження на медичну систему та збереження життя громадян, які досі не прийшли до пункту щеплення, щоб отримати друге щеплення. Відтепер у жовтій зоні карантинних обмежень для невакцинованих громадян буде діяти більшість обмежень червоної зони», - зазначив Віталій Бунечко.

Він детально розповів про нові зміни в карантинних обмеженнях, які вступають в силу вже за тиждень.

«Вже з наступного тижня громадські заклади, заклади культури, спортзали, ресторани навіть у жовтій зоні зможуть працювати лише за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою, або при наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання. Це ж правило стосується і прийому відвідувачів. Останні мають бути вакциновані принаймні однією дозою, або мати сертифікат про одужання чи негативний ПЛР-тест. Зокрема в межах жовтого рівня заборонено: відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більше 50% учнів та співробітників; робота закладів освіти, у яких вакциновано менше 100% персоналу; проведення масових заходів, робота кінотеатрів, театрів, інших закладів культури, робота закладів громадського харчування, окрім роботи на виніс і доставки, робота спортзалів, басейнів, діяльність закладів з розміщення, крім готелів, санаторних і соціальних закладів, міжобласні та міжнародні перевезення», - розповів голова ОДА.

Додані нові норми й для зеленого рівня.

«Зокрема додано заборону регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів в міському та внутрішньообласному громадському транспорті в кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння, та 50 % місць для стояння. Ця норма також буде чинна і на жовтому рівні. Усі інші обмеження, передбачені на жовтому рівні, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один з документів, а саме – жовтий COVID-сертифікат, або відповідну довідку про здійснені щеплення, чинну 30 днів, зелений сертифікат, діючий протягом 1 року, негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту на антиген, чинний 72 години, сертифікат про одужання від COVID-19, що працюватиме протягом 105 днів з дати встановлення діагнозу. Термін дії жовтого сертифікату 30 днів, раніше він був чинним 120 днів», - розповів Віталій Бунечко.

Зазначимо, що зміни, які під час брифінгу анонсував Віталій Бунечко, передбачені постановою Кабінету міністрів України №1240 від 24 листопада 2021. Ця постанова набирає чинності з 6 грудня 2021 року.

Відповідні зміни вносились у постанову КМУ від 9 грудня 2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».







Скріншот постанови КМУ

Нагадаємо, 24 листопада 2021 Уряд посилив вимоги «жовтої» зони: персонал і відвідувачі закладів мають бути вакциновані хоча б однією дозою.

Як повідомляв Житомир.info, з 30 жовтня 2021 року в Житомирській області діє червоний рівень епідемічної небезпеки: в «червоній» зоні дозволена робота закладів громадського харчування, ТРЦ, непродовольчих ринків та магазинів, проведення масових заходів тощо, якщо 100 % працівників та відвідувачів закладів (заходів) вакциновані або мають негативний ПЛР-тест.

На який термін та як саме мають відсторонювати від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19 та чи можуть через це звільнити, пояснювали в управління Держпраці у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 карантин обмеження сертифікат вакцинація  
Матеріали по темі