Місто

​Який вигляд має житомирський сміттєпереробний завод та коли завершать будівництво

19 January 2022, 15:11

У Житомирі триває будівництво сміттєпереробного заводу за адресою провулок Складський, 20. 19 січня журналістам показали, на якому етапі перебувають роботи. На території вже можна побачити адмінбудівлю, пропускний пункт та приміщення, де знаходяться два цехи – сортувальний та відділення по компостуванню. Саме в сортувальний цех наразі завозять обладнання.

«На сьогодні готовність цеху становить 90 % – те, що стосується загальнобудівельних робіт, а те, що стосується робіт з монтажу обладнання – на 40 %. Ми бачимо, що частина обладнання вже знаходиться у приміщенні. У цьому році, починаючи з 13 січня, доставка обладнання поновилася, враховуючи свята, була тимчасова пауза. Ми розраховуємо, що до кінця січня буде завершена доставка обладнання повністю, починаючи з 25 січня очікуємо повернення наших колег з Хорватії, які забезпечать повністю монтаж цього обладнання і початок пусконалагоджувальних робіт по обладнанню», - говорить директор групи компаній «Ґрін Бін Україна» Євгеній Барах.

Директор групи компаній «Ґрін Бін Україна» розповідає, яке саме сміття будуть переробляти на заводі.

«Будемо приймати все сміття, яке не належить до спеціальних видів відходів, які вимагають відповідних ліцензій і дозволів на поводження з ними. Також те, яке наразі є великогабаритним, наприклад, будівельне сміття, яке фізично переробити неможливо. Все інше сміття, яке знаходиться в стаціонарних контейнерах перевізників по місту, воно підлягає доставці та переробленню. Вторинна сировина така, як скло, пластик, також підлягає переробці. В принципі, всі інші види відходів можуть потрапляти на завод, старі меблі, гілля», - розповів Євгеній Барах.

Після переробки сировину можна повторно використовувати, тому її можна буде продати, каже Євгеній Барах.

«Шукаємо ринки збуту. Сьогодні це досить цікаве питання, оскільки ринків збуту як таких в Україні немає, оскільки не було потужностей. З'явиться перша потужність, будемо формувати ринок збуту, сподіваюся, що наш проєкт, який має назву «соціальний», буде ще інвестиційним і економічно окупним», - сказав він.

Наразі триває набір працівників, планується, що на заводі буде працювати близько 120 осіб, як зазначив Євгеній Барах, люди отримуватимуть гідну заробітню плату, середня від 15 тисяч гривень.

Планується, що в лютому завод розпочне працювати в тестовому режимі, і вже в березні тут мають переробляти сміття з усього міста.

«За нашими розрахунками – це має відбутися у лютому, разом з введенням в експлуатацію як об’єкта будівництва, так і обладнання, згідно з законодавством України. Наш графік і моє завдання озвучено таким чином, що у березні має повноцінно функціонувати завод», - наголосив директор групи компаній «Ґрін Бін Україна» Євгеній Барах.

Також зазначимо, що 19 січня виконком затвердив тариф сміттєпереробному заводу на переробку відходів.

«Був затверджений тариф на переробку. На сьогодні тариф складається з перевезення і захоронення, а буде – перевезення, переробка, захоронення. Тариф збільшиться орієнтовно на 10-11 грн, в залежності від того, це приватний сектор чи багатоповерхівки. Збільшується шляхом того, що будуть везти на переробку. Водночас буде зменшена складова по захороненню, було кожному орієнтовно – 3 грн 50 копійок, а буде 15 копійок», - розповів начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.

Нагадаємо, у серпні 2021 року міський голова розповів, що роботи йдуть за графіком, будівництво сміттєпереробного заводу мають завершити до кінця року, а у 2022 році завод вже має працювати. У грудні 2021 року на сайті Житомирської міської ради повідомляли, що у січні 2022 року завод запрацює у тестовому режимі, а в лютому уже прийматиме на переробку сміття.

Як повідомляв Житомир.info, переробкою сміття у Житомирі планує займатися хорватська компанія «Технікс». На сесії міськради в липні 2018 представник компанії розповів про 100-відсоткову переробку сміття та назвав орієнтовну вартість заводу – 10 млн євро, а київське ТОВ «МС Соціальний Проект» отримало дозвіл на розробку проєкту землеустрою з відведення 5 га землі для сміттєпереробного заводу на східній околиці Житомира (провулок Складський, 20). 8 листопада 2018 депутати міської ради передали компанії цю земельну ділянку в оренду на 20 років.

Після сесії 17 травня 2018 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що є три пропозиції від інвесторів на будівництво сміттєпереробного заводу по пров. Складський, 20 та розповідав про умови співпраці: усім потенційним інвесторам виставляють умову щодо банківської гарантії на 1-1,5 млн євро на термін здачі заводу в експлуатацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміттєпереробний завод сміття ТПВ Грін Бін переробка сміття  
Матеріали по темі