Суспільство

У Житомирській області парафії московського патріархату продовжують переходити до ПЦУ

26 April 2022, 14:11

У Житомирській області громади церков московського патріархату продовжують ухвалювати рішення про перехід до ПЦУ.

Зокрема, сайт Житомирсько-Овруцької єпархії Православної Церкви України інформує про дві громади, які перейшли з московського патріархату:

громада Свято-Покровського храму с. Тетірка, Житомирського (Пулинського) району під час зборів прийняла рішення про перехід з московського патріархату до складу Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ (інформація опублікована 20 квітня);

громада св. Димитрія Солунського с. Буки Коростенського (Малинського) району вирішила вийти зі складу московського патріархату та приєднатися до Православної Церкви України, але без священника (інформація опублікована 23 квітня).

А на сайт RISU 26 квітня оприлюднена інформація, що відповідну до указу №19 від 22 квітня 2022 року, парафію Різдва Пресвятої Богородиці смт Лугини Житомирської області прийнято до складу ПЦУ як ставропігійну релігійну організацію в безпосередньому підпорядкуванні Предстоятеля ПЦУ.

image

Також Житомирсько-Овруцька єпархія повідомляє, що 17 квітня 2022 року в селі Калинівка Житомирського району у місцевому храмі Покрови Божої Матері відбулось перше богослужіння після виходу з Російської Православної Церкви в Україні.

«Релігійна громада ще 9 березня 2019 року оголосила про вихід із підпорядкування Московського Патріархату та приєдналася до Української Православної Церкви. Рішення не підтримав священник і тому розпочав війну проти віруючих з допомогою тітушок та у судах. Проте, оскільки правда на боці українського народу, то громада отримала перемогу над ворогом», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у селі Калинівка Житомирського району 3 листопада 2019 року стався конфлікт біля церкви: місцеві жителі, які проголосували за перехід в Православну церкву України, відтісняли людей, що блокували вхід до церкви, де знаходились представники УПЦ МП. Тоді ж юрист Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ пояснював, що приміщення церкви не закріплене за релігійною громадою і, фактично, є комунальною власністю, але оскільки церква є пам’яткою архітектури, то рішення про її передачу громаді має прийматися на обласному рівні, але спочатку треба юридично визначити власника майна.

З 2020 року справа про вихід громади з московського патріархату розглядався в судах. Спочатку судилася Житомирська єпархія Української православної церкви (Московський патріархат), яка позивалася до Житомирської облдержадміністрації щодо скасування розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади, яка перейшла в ПЦУ. Справу розглядав Господарський суд міста Києва, який ухвалою від 2 листопада 2020 року відкрив провадження за позовною заявою єпархії, а рішенням від 13 січня 2022 року у задоволенні позовних вимог відмовив. Наприкінці 2021 року вже настоятель церкви в селі Калинівка Олександр Хрустюк звернувся до суду щодо скасування рішення про перехід релігійної громади до Православної церкви України.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2022 року Житомирсько-Овруцька єпархія ПЦУ інформувала, що з початку війни офіційно про вихід з російської церкви оголосили три парафії та два священнослужителі з районів Житомирської області. 22 квітня стало відомо, що релігійна громада села Українка Малинського району проголосувала за перехід до Православної церкви України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква ПЦУ храм єпархія УПЦ МП 
Матеріали по темі