Інтерв'ю

Інтерв’ю зі Світланою Ольшанською про проблеми бюджету та бізнесу Житомира і допомогу тим, хто втратив житло

3 June 2022, 10:23

До загального фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади за І квартал 2022 року надійшло 581,5 млн грн, що на 17% більше, ніж у відповідний період минулого року, але майже на 29 млн грн менше від запланованого. В квітні стало відомо про зменшення освітньої субвенції і нарікання від освітян на меншу зарплату, а в травні були проблеми із виплатою зарплат працівникам комунальних підприємств міської ради. Крім запланованих витрат кошти міського бюджету тепер спрямовуються і на підтримку людей, які втратили житло внаслідок російських обстрілів. Яка зараз ситуація з місцевим бюджетом, як місцева влада допомагає людям, що залишились без житла, і чим підтримує місцевий бізнес, чи всі працівники виконавчих органів міської ради повернулися до роботи – про це в інтерв’ю Житомир.info розповідає перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

- Розпорядженням міського голови ви призначені керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру. Штаб під вашим керівництвом займається тільки збором інформації про пошкоджені об’єкти?

- Наразі ми замовляємо звіти по технічних обстеженнях житлового сектору, щоб встановити відсоток руйнувань, можливість чи неможливість ремонту. Потім ці звіти передаються обласній військовій адміністрації.

- На засіданні виконкому 1 червня говорили про збільшення кількості таких об’єктів – їх вже більш ніж 260. Скільки всього треба обстежити?

- Важко сказати, тому що за 1 червня, після засідання виконкому, надійшло ще п’ять заяв про пошкоджені об’єкти, найчастіше мова йде про вікна та двері. Зараз люди повертаються до міста, бачать руйнування в своїх квартирах і звертаються із заявами. На сьогодні вже маємо заявки від 383 постраждалих родин.

- Об’єкт – це може бути одна квартира чи будинок в цілому?

- Це одна квартира. Якщо, наприклад, в приватному будинку кілька квартир, то це буде кілька об’єктів і технічний звіт по кожному з них.

- Якщо говорити про багатоквартирні будинки, то скільки їх зруйновано чи пошкоджено?

- Є два гуртожитки, які не підлягають відновленню і мають бути демонтовані – на вулиці Чумацький шлях і на вулиці БОС. Останній був збудований ще на початку ХІХ століття, його неможливо відремонтувати чи реконструювати, там було близько 40 квартир. І є ще житловий масив з приватних будинків на вулиці Романа Шухевича.

- Скільки комунальних закладів міської ради постраждали від обстрілів?

- Лікарні №1 і №2, дитяча лікарня, будівлі теплокомуненерго і водоканалу. І ще дитячий садок №32, який не зданий в експлуатацію: там постраждали вікна і двері.

Корпус міської лікарні №2

- Порахували вже збитки, скільки потрібно грошей на відновлення?

-Ні, ми не рахуємо, тільки технічними звітами встановлюємо, що відбулося, підлягає чи не підлягає відновленню, які заходи треба зробити, щоб відремонтувати.

- Передаєте ці звіти в ОВА і потім міська рада не бере участі ні у відновленні, ні у виплаті компенсації?

- Наразі є законопроєкт про компенсацію для тих, хто втратив житло, але закон ще не прийнятий, тому зараз важко сказати, який саме він буде. Щодо відновлення там, де незначні пошкодження, то є кошти (100 млн грн – авт.), виділені на обласну військову адміністрацію, і вона буде замовником робіт за ці кошти.

- Щодо компенсації за оренду для тих, хто втратив житло – скільки людей її вже отримують?

- Вже є приблизно 60 заяв від родин на компенсацію.

- В рішенні про виплату компенсації зазначалося, що компенсуватимуть лише за оренду житла на території Житомирської міської громади, а як бути іншим?

- Питання в тому, що кошти місцевого бюджету можуть виділятися виключно в межах громади. Якщо орендоване житло знаходиться не в Житомирській громаді, то це може бути інший вид компенсації, можливо – матеріальна допомога.

- Ці 60 родин – це всі, хто втратив житло?

- Ні, їх стає більше, бо, наприклад, люди, які після руйнування житла жили у родичів, зараз повертаються в Житомир, укладають договори на оренду. Зокрема, 1 червня ми ухвалили рішення виконкому про компенсацію ще певної кількості таких родин. Хочу наголосити, що ми відшкодовуємо не укладений договір, а факт проживання, тобто виплати починаються через місяць після укладання договору.

- Скільки за травень було виділено з міського бюджету на таку компенсацію?

- 17 травня ухвалили рішення про виділення 29 тис. грн компенсації для 7 родин і 1 червня – ще 166 тис. 700 грн для 36 родин, всього вже виділено 195 тис. 700 грн.

- Як довго місцевий бюджет може робити такі виплати?

- До кінця поточного року точно, ми це передбачили в бюджеті.

- Щодо бюджету – зрозуміло, що зараз надходження не такі, як планувалося.

- Так, ми бачимо недоотримання податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) стосовно бізнесу, але водночас є перевиконання цього виду податків по бюджетній сфері. Це за рахунок збільшення виплат військовим, правоохоронцям. Тому у нас є виконання по ПДФО, але саме за рахунок тих, хто отримує кошти з бюджету. І ми розуміємо, що це тривожний показник для бюджету, бо економіка падає, це відображається в зарплатах по найманих працівниках. А щодо бюджетників, то на рівні держави це – переливання з одного кошика в інший, це не про розвиток. Такий показник не показує розвиток регіону або міста.

- Зараз взагалі говорити про розвиток якось не дуже виходить…

- Погоджуюсь, але у нас в травні були проблеми з виплатою заробітних плат працівників комунальних підприємств саме тому, що не було фінансування держави, був дефіцит коштів.

- Ці проблеми вже вирішені?

- Так, на 1 червня заборгованості по виплатах з місцевого бюджету немає.

- Були скарги від вчителів, що їм зменшили зарплати, доплати.

- Це було за період, коли освітні заклади не працювали, і за цей період були зменшені певні виплати. Коли школи перейшли на дистанційне навчання, садочки відкрилися, то всі, хто вийшов на роботу, отримують зарплати на довоєнному рівні. І по доплатах керівник закладу сам приймає рішення, враховуючи результати кожного працівника, кожного вчителя, тому що кошторис ми довели повністю, але за мінусом тих 10% освітньої субвенції, які держава зняла з усіх бюджетів, не тільки з бюджету Житомира. Для нашого міста це мінус 62 мільйони гривень, а в 2022 рік ми вже заходили з недостатністю субвенції близько 28 млн грн. Тобто вже недоотримані кошти на заробітну плату – це майже 100 млн грн.

Заступниці мера Житомира Марія Місюрова (ліворуч) та Світлана Ольшанська на позачерговій сесії міської ради 31 травня

- Зараз говорять про тенденцію до зменшення кількості учнів, можливо хтось з дітей залишиться там, де перебуває зараз і де вже ходить у школу, частина вчителів теж знаходиться закордоном, можливо, не повернеться. Ви вже підраховували, наскільки можуть зменшитися витрати на освіту?

- Наразі є поодинокі заяви про те, що діти залишаються закордоном. До червня діти продовжували навчання, намагалися навчатися і там і тут – закордоном виходили на навчання дистанційно, робили контрольні роботи. Зараз ми не можемо казати, що є зменшення кількості дітей. Але навіть якщо по Житомиру буде зменшення, то ми просто увійдемо в нормативне значення, бо у нас середній показник завантаженості по класах перевищує встановлений по державі (у 2021/2022 навчальному році в Житомирі середня наповнюваність класів становила 29 – авт.).

- А яка ситуація щодо вчителів?

- Поки що такої інформації немає. На період воєнного стану держава захищає працівників: навіть якщо ти закордоном, то можеш йти у відпустку без збереження заробітної плати на чотири місяці.

- З приводу малого та середнього бізнесу – яку допомогу він може отримати від місцевої влади, від держави?

- Держава скасувала всі штрафні санкції у разі невчасної сплати податків. Ми бачимо по місцевому бюджету, що по земельному податку і податку на майно у нас зараз виконання плану є лише на 50%. Щодо допомоги, то на рівні міста у нас є програми, ще довоєнні, кредитування, але запиту бізнесу на отримання кредитів зараз теж немає. Нерозуміння подальшої ситуації зупиняє людей від того, щоб взяти на себе фінансове зобов’язання.

- Ви відстежуєте ситуація з малим та середнім бізнесом: на скільки зменшився, в яких саме сферах?

- Якщо говорити про єдиний податок, то у порівнянні з 2021 роком «просідання» немає. Ми також спілкувалися з податковою: на сьогоднішній день немає таких коливань, які б викликали занепокоєння. Так, є коливання по найманих працівниках, і ми бачимо зменшення ПДФО, бо десь бізнес оптимізувався, десь немає можливості виплати навіть тієї мінімальної заробітної плати, бо відсутня реалізація, експорт і все інше. Десь, можливо, люди просто виїхали.

- Ви допомагаєте з пошуком грантів для бізнесу?

- На сьогодні найвагоміше, що ми зробили – запустили Telegram-канал для релокації бізнесу зі сходу та півдня, місцевий бізнес може пропонувати свої вільні площі – здати в оренду чи продати. Житомирська область зараз включена в програму релокації, де держава повністю компенсує витрати по перенесенню бізнесу. Ми довго в неї не включалися через військові дії на території області.

- Великі підприємства, які працюють в Житомирі, відновили роботу на рівні довоєнного часу чи є якісь зміни?

- Є певні зміни кількості працівників: по «великому колу» платників податків ми бачимо, що менше сплачують заробітну плату найманим працівникам. Відсоток скорочення назвати не можу, бо сьогодні всі статистичні форми на рівні держави зведені до мінімуму. Тому наша статистика – це виключно спілкування з бізнесом, коли ми обдзвонюємо, запитуємо. Статистика сьогодні максимально спрощена, і ті форми статистичної звітності, які є, вони не дають навіть можливості приймати певні управлінські рішення, щоб зрозуміти певні галузі, як це було раніше.

- Міський бюджет також втратив доходи від акцизу на пальне, якого зараз немає?

- Ці надходження до місцевих бюджетів зараз взагалі скасовані, і з пальним зараз інша проблема: ми намагаємося розібратися з проблемами кожного підприємця, які до нас звертаються, зокрема – торговельні мережі, яким треба розвозити продукцію. І ми в «ручному режимі» домовляємося з АЗС, щоб заправляти автомобілі хоча б цієї критичної сфери послуг, бо продукти в магазинах мають бути.

- Які зараз інструменти ви можете задіяти для наповнення бюджету в такій ситуації?

- Мені здається, що в такій ситуації треба просто подякувати платникам за сплачені податки. Тут можна говорити про збільшення кола платників податків, та ж сама релокація, але залучення коштів до бюджету за рахунок ще більшої фіскалізації – це, на мою думку, зовсім не правильний шлях для нас, бо сьогодні бізнесу вижити вкрай важко, і важко знайти свого споживача, бо купівельна спроможність населення теж падає.

- У місцевої влади ще є можливість наповнення бюджету за рахунок продажу комунальних приміщень і земельних ділянок, вже кілька таких проєктів рішень сесії з’явилися.

- Про аукціони ми взагалі не хочемо говорити, тому що зараз не найкращий час виставляти об’єкти на аукціон, бо попит набагато нижчий. Оприлюднені проєкти, де є питання місцевого бізнесу, бо це ті питання, які почали розглядати ще до війни. Якщо говорити про невід’ємні поліпшення, то є орендарі, які взяли в оренду приміщення на аукціоні через майданчик «Прозорро», але не можуть їх використовувати, бо там треба робити капітальний ремонт, без згоди власника, тобто сесії міської ради, вони цього зробити не можуть.

- Дивує, що подібні проєкти рішень переважно стосуються приміщень, які орендують депутати міської ради.

- Інших звернень немає. Проєкти рішень відпрацьовані по тих, чиї заяви надійшли, вибіркового права тут немає. Сьогодні ніхто не може сказати, що чиїсь питання не розглянуті або вони не покладені в проєкти рішень, всі заяви розглянуті. Коли буде формуватися порядок денний сесії, то міський голова і представники депутатського корпусу будуть вирішувати, що включати до порядку денного.

- Коли плануєте провести сесію?

- Поки що дати немає, депутати працюють в комісіях.

- Можна особисте питання – виїжджали кудись з Житомира?

- З 24 лютого і до сьогодні виїжджала в місто Бердичів на три години і в Київську область на день.

- А родина, діти теж тут?

- Син разом з моєю сестрою виїхав 4 березня в Німеччину і наразі там перебуває.

- Страшно було?

- Ні, страшно зараз. Тоді, на початку, був певний адреналін, розуміння того, що ти маєш працювати, робити певні кроки і іншого шляху немає. Зараз важче, бо планові процеси не запущені, колектив великий, десь є емоційні навантаження працівників, емоційні сплески, чого не було раніше.

- В інтерв’ю 14 квітня мер казав, що в міській раді залишилося 20% працівників, зараз яка ситуація?

- Зараз вже майже 80% є в Житомирі, інші перебувають у відпустках без збереження заробітної плати.

- Це люди, які знаходяться закордоном?

- Не тільки, є люди, які перебувають в області. Наприклад, у нас зараз Центр надання адміністративних послуг не працює на повну потужність, бо по лінії Держгеокадастру послуги не надаються, відповідно, працівники не можуть бути задіяні. Зрозуміло, що людині простіше бути у відпустці без збереження заробітної плати, ніж сплачувати за оренду квартири в місті, отримуючи лише 2 тис. грн «за простій».

- За ці сто днів війни були моменти, які дуже вразили, врізалися в пам'ять?

- Мабуть, це – велике емоційне навантаження у зв’язку з тим, що дитина закордоном. В червні у сина завершується навчання в німецькій школі і він планує повертатися.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ольшанська бюджет бізнес війна воєнний стан 
Матеріали по темі