Місто

У Житомирі волонтери допомогли облаштувати укриття в багатоповерхівці: кімнати, кухня, вбиральня

1 July 2022, 19:51

Кімнати, кухня, вбиральня – так облаштували укриття в одній з багатоповерхівок у Житомирі. Раніше цей підвал був у занедбаному стані, але знайшлися волонтери, які привели укриття до ладу, розповідає голова ОСББ.

«Коли почалися перші бомбардування, то хлопці сказали: ми вам допоможемо, сформуйте матеріали і ми будемо допомагати вам робити. Підвал був у нас взагалі захаращений, дуже багато було сміття. Хлопці привезли пісок, ми повністю чотири зали засипали піском, постелили поли, щоб люди ходили, провели каналізацію, в нас є свій туалет, є кімнати для дітей, зроблена навіть кухня. І тут ми навіть почали давати речі біженцям з Бучі, Харкова, Маріуполя», - розповідає голова ОСББ Світлана Говорадло.

В укритті люди не витрачають час дарма, а допомагають нашим захисникам. Тут облаштували міні-цех, а ще показують куточок для тварин.

«Все це люди принесли самі. В нас є тут маленький міні-цех, віддали машинку для пошиття турнікетів, люди приносять і ми компонуємо речі далі. Навіть є клітки для тварин. В перші дні були покинуті тварини, і ми вирізали двері, рятували, бо вони тижнями сиділи вдома. І потім їх ховали тут, годували й клітки тут облаштовані», - говорить Світлана Говорадло.

Повітряна тривога у місті може тривати й всю ніч, люди потребували нормальних умов в укритті, тому волонтери вирішили зробити добру справу та допомогти. На їхньому рахунку вже більше ніж 10 підвальних приміщень, які вони своєю командою привели до ладу, і на цьому зупинятися житомиряни не планують.

«Спочатку починали допомагати з побудовою барикад і потім все це підійшло до того, що ми перейшли до допомоги при облаштуванні підвальних приміщень під бункери. Спочатку була група людей, яка все це робила, а потім ми створили своє громадське об’єднання «Блокпост №6». Тут залучено було у нас близько 10 людей, хтось приходив робив окремо електрику. Ми всі не будівельники, так просто трапилося, що ми були змушені взяти викрутку і молоток в руки, хтось взяв зброю, а ми - інструменти», - розповідає волонтер Віктор Цимбал.

«Ми спочатку приїздили до кожного будинку, питали, що потрібно, привозили матеріали свої і робили «під ключ». Це на безкоштовній основі, на власній ініціативі», - каже волонтер Олександр Ситнік.

«Надходять прохання від людей: голова ОСББ чи хто виявляє бажання, звертаються до керівника нашого «Блокпоста», ми координуємо свої дії, збираємо хлопців. Якщо приміщення є і потрібно його облагородити так само – хай звертаються ,будемо щось думати, чим зможемо допоможемо», - говорить волонтер Іван Фіалковський.

Усі мешканці будинку та сусідніх під’їздів знають, що можуть у будь-яку хвилину спуститися в укриття, каже голова ОСББ.

«В кожному під’їзді ми написали адресу, куди заходити. І люди з цього мікрорайону знають: якщо лунає сигнал тривоги, то сюди можна прийти, тут все відкрито і готово. Є місця, ліжка, ковдри, матрац, туалет, рукомийник, зробили навіть такі шафи, щоб люди складали свої речі. І є відчинений евакуаційний вихід на випадок обвалу», - говорить Світлана Говорадло.

Місцева жителька багатоповерхівки Лідія каже: в укритті є все необхідне і проблем з доступом немає. І вже після нашої перемоги мають на укриття свої плани.

«Мешканці спускалися, бо, чесно кажучи, лячно. А в укриття, здається, вже все є. В нас все в простому доступі, зателефонував і відкрили, то не проблема. А так чекаємо миру, щоб розібрати цей пісок і зробити потім зону відпочинку. Будемо збиратися на збори, в шахи грати будемо, малювати», - каже Лідія Марфіна.

Нагадаємо, в 11 березня ми показували як житомиряни облаштували та прикрасили одне з укриттів у підвалі будинку.

Як у житомирських дитсадках облаштували укриття для захисту дітей від російських обстрілів дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2022 року у Житомирі почали перевіряти стан тимчасових укриттів у підвалах багатоповерхівок: за місяць перевірок з’ясувалося, що 15% укриттів у багатоповерхових будинках непридатні для використання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття ОСББ волонтер підвал повітряна тривога 
Матеріали по темі