Події

Чотирьом фігурантам справи про продаж безкоштовних ліків пацієнтам житомирського онкодиспансеру оголосили підозри

29 July 2022, 12:04

У справі про махінації з ліками для пацієнтів КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» оголосили підозри двом медпрацівникам та двом пособникам.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«28 липня на підставі зібраних матеріалів оголошено про підозри у низці кримінальних діянь завідуючому одного з відділень онколікарні, медичній сестрі, менеджеру зі збуту аптечної мережі та їх пособникові», – йдеться у повідомленні.

Під час досудового розслідування встановлено, що злочинна схема була організована та функціонувала під безпосереднім керівництвом 33-річного завідувача відділення. Він, як лікар, робив відмітки у медичних картах хворих про призначення їм хіміотерапії та необхідність видачі певних препаратів, достовірно знаючи, що такі засоби хворий не отримає.

«Залучена до протиправної діяльності медична сестра була відповідальна за облік та звітність дороговартісних засобів для лікування злоякісних новоутворень, отриманих за кошти Державного бюджету України і придбаних за кошти місцевого бюджету. Вона зазначала у медичних картах хворих та журналах відповідного обліку видачу їм на руки для проходження подальшого лікування певних хіміопрепаратів у необхідній кількості. На підставі цих відміток формувала щомісячний звіт про надходження та відпуск (використання) медичних виробів, що у подальшому дозволяло їх списувати з балансу. У реальності ж препарати переходили в особисте розпорядження завідуючого відділення та згодом перепродавались», – розповідають у поліції.

Для цього до схеми були залучені менеджер зі збуту аптечних мереж однієї з сусідніх областей та знайомий завідуючого відділення. Їх роль полягала в отриманні препаратів та доставленні їх до місць подальшої реалізації.

У поліції нагадують, що у вересні 2021 року під час викриття схеми та проведення невідкладних слідчих дій з автомобіля одного з учасників злочинної схеми було вилучено готівку та чергову партію ліків (50 упаковок вартісного протипухлинного препарату).

«Під час досудового розслідування встановлено, що злочинна схема діяла понад рік (з червня 2020 по вересень 2021) і за цей час цинічними діями, що нівелюють високе покликання лікаря, завдано збитку онкодиспансеру на суму майже 180 тисяч гривень», – зазначають у ГУНП.

Відтак 28 липня завідувачу відділення оголошено про підозри у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191 ККУ) та у службовому підробленні шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч. 1 ст. 366 ККУ). До речі, чоловік є депутатом Житомирської міської ради 8-го скликання.

Медичній сестрі, окрім названих уже статей, інкримінується використання завідомо підроблених документів (ч. 4 ст. 358 КК України).

Ще двом учасникам схеми, 29-річному жителю Хмельниччини, менеджеру зі збуту, та 44-річному житомирянину висунуто підозри у пособництві в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 191 ККУ). Молодший з чоловіків є депутатом однієї з сільських рад Хмельницького району.

Нагадаємо, станом на 31 січня 2022 року у справі щодо продажу безкоштовних ліків пацієнтам КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» тривали експертизи, підозру на той час ще нікому не оголошували.

Нагадаємо, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. Причетним до оборудки виявився Сергій Гринчук, завідувач хіміотерапевтичного відділення, депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ. 28 вересня керівництво Житомирської облради надало офіційний коментар щодо ситуації з обшуками в онкодиспансері.

Наказом від 1 жовтня відсторонили від займаних посад працівників онкологічного диспансеру, які причетні до незаконного продажу ліків для онкохворих: завідуючий хіміотерапевтичним відділенням Гринчук С.О., лікар уролог Пономарьов О.В., медична сестра по введенню хіміопрепаратів Калюжна Л.І.

Згодом місцеві ЗМІ повідомили, що відсторонені працівники повернулися до роботи. Цю інформацію в коментарі Житомир.info 31 січня 2022 року підтвердив директор онкодиспансеру Ігор Сабадаш та розповів про результати службового розслідування.

Як повідомляв Житомир.info, директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш заявляв, що весь колектив шокований, що їх колеги заробляли на препаратах для важкохворих людей. На сесії Житомирської міської ради 4 листопада 2021 року стало відомо, що депутата Сергія Гринчука, завідуючого хіміотерапевтичним відділенням онкодиспансеру, виключили з фракції партії «Опозиційна платформа – За життя».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: онкодиспансер Сабадаш поліція Гринчук суд підозра  
Матеріали по темі