Влада

Мер Новограда-Волинського оскаржує штраф за конфлікт інтересів, НАЗК переймаються, що справу розглядатиме його сват

15 September 2022, 15:41

Мер Новограда-Волинського Микола Боровець в апеляційному суді оскаржує рішення місцевого суду, який визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення за статтею 172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Оскаржуване Боровцем рішення Новоград-Волинського міськрайонний суд ухвалив 31 серпня 2022 року.

В оприлюдненій постанові зазначається, що особа, яка здійснила добровільні внески до виборчого фонду Миколи Боровця під час виборів Новоград-Волинського міського голови у 2020 році в сумі 14 тис. 800 грн, після його перемоги на виборах за результатами конкурсу була призначена на посаду головного спеціаліста відділу інформації та зв`язків з громадськістю міської ради. Підписуючи розпорядження про її призначення, преміювання та відпустку з наданням максимально можливого розміру матеріальної допомоги, Боровець не повідомив «про реальний конфлікт інтересів, який виник у межах реалізації службових повноважень».

«В судовому засіданні ОСОБА_1 (Микола Боровець – ред.) вину не визнав та пояснив, що ОСОБА_2 внесла до його виборчого фонду його особисті кошти, які він доручив їй внести, оскільки сам не мав можливості їх внести в зв`язку з перебуванням на лікуванні. При цьому оскільки банк відмовив приймати кошти у ОСОБА_2 від його імені, вона внесла їх від свого ім`я. В зв`язку з тим, що кошти внесені ОСОБА_2 до його виборчого фонду були його особистими, він вважав, що у нього відсутній будь-який конфлікт інтересів, а тому і не було підстав для його врегулювання відповідно до законодавства. Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснила, що вона з ОСОБА_1 познайомилася через знайомого її батька та періодично виконувала певні доручення ОСОБА_1 під час виборчої компанії 2020 року. Одним з доручень від ОСОБА_1 було внесення його особистих коштів до виборчого фонду, які їй передавала дружина ОСОБА_1. Кошти за дорученням ОСОБА_1 вносила двічі. Внесення коштів відбувалось від її ім`я оскільки банк відмовлявся приймати у неї кошти від імені ОСОБА_1.. Наданий час працює на посаді головного спеціаліста відділу інформації та зв`язків з громадськістю міської ради, на яку призначена за результатами конкурсу», - йдеться в матеріалах суду.

Суд дійшов висновку що порушення відбулося.

Скріншот з постанови суду

Інформацію про ухвалене рішення 6 вересня оприлюднила пресслужба Національне агентство з питань запобігання корупції.

«Новоград-Волинський міськрайонний суд ухвалив рішення визнати винним міського голову Миколу Боровця у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) (за неповідомлення особою про наявність у неї реального конфлікту інтересів) та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу 1 700 грн. Також суд визнав винним міського голову у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-7 КУпАП(вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів) та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу – 3 400 грн з позбавленням права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування на строк до 6 місяців», - йдеться у повідомленні.

НАЗК зауважує, що постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом 10 днів з дня її винесення і застерігає від розгляду справи суддю, який є сватом Миколи Боровця.

«Враховуючи, що у Житомирському апеляційному суді працює сват Миколи Боровця, то НАЗК завчасно звертає увагу на необхідності дотримання вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів суддею апеляційного суду Житомирської області Романом Борисюком та у разі надходження на його розгляд вказаної справи заявити самовідвід», - зазначається у повідомленні.

Засідання з розгляду апеляційної скарги Миколи Боровця в Житомирському апеляційному суді має відбутися 22 вересня, суддя – Ляшук.

Як повідомляв Житомир.info, самовисуванець Микола Боровець на виборах 25 жовтня 2020 року став переможцем виборів міського голови Новограда-Волинського, набравши 18%: за нього проголосували 2463 виборці. На місцевих виборах 2015 року Микола Боровець був одним з шести кандидатів на посаду мера Новограда-Волинського і посів друге місце з результатом 17,2% (3286 голосів).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Боровець конфлік інтересів суд штраф НАЗК Новоград-Волинський 
Матеріали по темі