Інтерв'ю

Інтерв’ю з начальником Житомирського ОМТЦК та СП про мобілізацію, повістки в нічних клубах та виплати військовим

2 November 2022, 09:30

Начальник Житомирського об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Бацюн розповів Житомир.info про сьогоднішню ситуацію з мобілізацією, виплати військовим, вручення повісток в нічних клубах.

- Хто зараз підлягає мобілізації? Раніше говорили про «чотири хвилі», тепер яка проходить?

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України починаючи з 24 лютого 2022 року на підставі Указу Президента України № 69/2022 «Про загальну мобілізацію» в державі оголошено та проводиться загальна мобілізація. ЇЇ термін постійно продовжується. Мобілізації підлягають усі громадяни України віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки) придатні до військової служби, які можуть виконувати військовий обов’язок. Придатність до військової служби за станом здоров’я визначає військово-лікарська комісія, що працює при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Насправді немає чіткого розмежування між хвилями мобілізації. В першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних.

- Що відбувається після мобілізації: скільки триває навчання, чи відправляють житомирян у військові частини, які дислокуються в області?

Особи, що були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та не проходили військової служби на першому етапі направляються до навчальних центрів. Термін підготовки залежить від військово-облікової спеціальності. Житомирян можуть відправляти до військових частин, які дислокуються в Житомирській області, але їх кількість залежить від плану мобілізаційного завдання.

- Багато говорять про великі зарплати військових, чи дійсно це так?

Держава забезпечує соціальний і правовий захист військовослужбовців та гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби. До складу грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в сучасних умовах входять так звані гроші мирного часу – оклад, виплата за військове звання та вислугу років і додаткові виплати за несення служби під час воєнного стану та безпосередню участь у бойових діях. Виплати мирного часу для осіб рядового складу починаються від 14 тисяч гривень на місяць. Додаткова «бойова» грошова винагорода виплачується щомісячно в розмірі 30 тис. гривень, а тим, хто бере безпосередню участь у бойових діях, розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 тис. гривень в розрахунку пропорційно часу участі у таких діях.

- Призови, які передбачали відправлення певної кількості юнаків до війська, скасували, чи є якісь місячні/квартальні плани з мобілізації, чи це відбувається за наявності потреби та запитів від військових частин?

Верховна Рада в жовтні ухвалила законопроєкт щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій (№8109 від 06.10.2022 року), Відповідно до нормативного акту під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться. ТЦК та СП здійснюватимуть лише медичний огляд осіб до 27 років з метою продовження їх перебування на обліку чи зняття з обліку. Натомість призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами. Наразі ці плани мають обмежений доступ.

- Щодо мобілізації жінок та їх військового обліку: яка ситуація в Житомирському ОМТЦК та СП?

Потреби у мобілізації військовозобов’язаних-жінок наразі немає. Військовий облік жінок, відповідно до ухвалених змін до закону, є добровільним, за винятком медичних спеціальностей.

- Щодо державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування – вони мають «бронь» чи це суто добровільна справа? Наприклад – мобілізація голови Житомирської обласної ради та його першого заступника.

У відповідності до пункту 1 розділу II додатка 72 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.03.2015 року №493дск, усім головам обласних рад та їх заступникам надається відстрочка від призову (бронюються) незалежно від віку, військового звання та військово-облікової спеціальності. Разом з тим, відповідно до статті 65 Конституції України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

- Періодично з'являється інформація про «облави» по нічних клубах та вручення повісток відвідувачам, це дійсно допомагає поповнити лави мобілізованих?

Треба усвідомлювати, що повістка не дорівнює мобілізації, і тим більше не означає відправку людини відразу на передову. Повістка до ТЦК та СП переважно видається з метою уточнення інформації про особу, а не її негайної мобілізації до військової частини. Відповідальність за порушення законодавства про мобілізацію може сягати позбавлення волі на строк до п’яти років. Будь-яка особа, яка отримала повістку, повинна у визначений термін звернутися до вказаного ТЦК та СП. Це стосується і тих осіб, які мають право на відстрочку або є непридатними до служби за станом здоров’я. Коли вручають таким людям повістки, то треба прийти до ТЦК та СП з документами, які підтверджують право на відстрочку чи непридатність до військової служби.


- Існує така думка, що зараз у військкоматах мають працювати лише ті, хто за станом здоров’я непридатний до ведення бойових дій, ви погоджуєтесь?

Хочу нагадати, що з 1 листопада 2020 року в Україні більше не існує військових комісаріатів. У рамках реформування їх переформували в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. В перші години оголошення загальної мобілізації міські та районні ТЦК та СП укомплектовувалися першими, хто прийшов, адже необхідно було забезпечити їх роботу для подальшого комплектування особовим складом військових частин. Військовослужбовці, які за станом здоров’я не можуть проходити службу в бойових частинах є придатними до служби в частинах забезпечення.

- Ваші поради тим, хто боїться мобілізації і готовий навіть платити шалені гроші, щоб втекти за кордон.

Хочу нагадати, що захист Вітчизни є конституційним обов’язком кожного громадянина, і це справа всього народу. Зробити свій внесок у збереження територіальної цілісності держави та мирного життя народу України є справою честі і обов’язком кожного громадянина. Повістку слід очікувати всім громадянам призовного віку. А щодо тих, хто ухиляється або намагається втекти за кордон, то хочу ще раз нагадати про кримінальну відповідальність за порушення законодавства про мобілізацію – позбавлення волі на строк до 5 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бацюн ТЦК та СП мобілізація  
Матеріали по темі