Влада

Апеляційний суд вирішив, що турбазу «Лісовий берег» на околиці Житомира вже пізно повертати у державну власність

4 November 2022, 15:11

Прокуратура Житомирської області 13 жовтня 2022 року подала до Верховного Суду касаційну скаргу на постанову апеляційного суду щодо відмови у задоволенні позову про витребування із незаконного володіння майнового комплексу туристичної бази «Лісовий берег» загальною площею понад 7800 кв.м на користь держави.

Про це 4 листопада повідомила пресслужба обласної прокуратури.

«Йдеться про те, що майновий комплекс є державною власністю, рішення (волевиявлення) уповноважених органів на зміну форми власності не приймалося. Разом з цим, комплекс незаконно та поза волею власника вибув із власності держави унаслідок вчинення кримінального правопорушення. Неправомірне вибуття відбулося за обставин, коли приміщення колишньої турбази реконструйовано у найсучасніший заклад – Центр вертебрології із Центром реабілітації учасників АТО/ООС, на облаштування яких з державного бюджету виділено понад 80 млн грн. До того ж у зв’язку з широкомасштабним збройним вторгненням рф на територію України, гостро зросла потреба у функціонуванні таких центрів, призначених для реабілітації поранених військових ЗСУ, та, відповідно, безумовному перебуванню майнового комплексу у власності держави», - йдеться у повідомленні.

Житомирською обласною прокуратурою був заявлений позов про витребування із незаконного володіння дочірнього підприємства на користь Держави майнового комплексу, який 23.06.2022 Господарським судом Житомирської області цілком задоволено. Однак Північно-західним апеляційним господарським судом, за результатами розгляду апеляційної скарги відповідача, рішення суду першої інстанції про задоволення позову скасовано та прийнято нове, яким у задоволенні позовних вимог обласної прокуратури відмовлено.

«При вивченні постанови суду апеляційної інстанції встановлено, що рішення прийнято необґрунтовано, у зв’язку з цим обласною прокуратурою оскаржено судове рішення в касаційному порядку. Цього разу відстоювати принципову позицію щодо захисту інтересів держави та територіальної громади Житомирська обласна прокуратура буде у Верховному Суді», - наголошує прокуратура.

Зауважимо, що скасування рішення суду першої інстанції апеляційний суд мотивував пропуском «строку позовної давності».

«Враховуючи встановлену нормами статті 257 ЦК України загальну позовну давність тривалістю у три роки та факт звернення прокурора 09.08.2018 із вимогами у даній справі, тобто поза межами вказаного трирічного строку, а також приймаючи до уваги у порядку ч.4 ст.75 ГПК України преюдиціальні обставини встановлені господарськими судами у справі №17/5007/98/11, колегія суддів дійшла висновку про відмову у задоволенні позову в частині витребування майна із чужого незаконного володіння з підстав пропуску строку позовної давності. У зв`язку з наявністю підстав для застосування строку позовної давності у даній справі та відповідно відмови у задоволенні позовної вимоги про витребування майна на підставі ст.387 ЦК України як основної вимоги, позовна вимога про скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про реєстрацію права власності на нерухомість за дочірнім підприємством «Житомиртурист» не підлягає до задоволення як похідна з тих же підстав», - йдеться в постанові Північно-західного апеляційного господарського суду від 20 вересня 2022 року.

Скріншот з постанови апеляційного суду

Нагадаємо, 6 жовтня 2021 року Житомирський виконком скасував право власності на турбазу «Лісовий берег», видане ДП «Житомиртурист» у 2001 році, бо виявилось, що підставою видачі свідоцтва є рішення виконкому від 21 грудня 1972 року №1045, яке стосувалося нагородження восьми багатодітних матерів. 4 листопада 2021 року Житомирська обласна рада на сесії підтримала звернення до Генеральної прокуратури України з проханням взяти під особистий контроль справу щодо Житомирського центру вертебрології.

Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2018 року на Чуднівському шосе під Житомиром відкрили реконструйований Центр вертебрології із Центром реабілітації учасників АТО. Реконструкція та облаштування найсучаснішого в Україні Центру реабілітації тривала більше року, роботи обійшлися у 55 мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку у співфінансуванні з обласним бюджетом. А згодом в цій будівлі офіційно запрацював «Дім ветерана».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр вертебрології Лісовий берег суд прокуратура турбаза 
Матеріали по темі