Політика

У Житомирі матері загиблих захисників говорили про свої проблеми з представниками благодійного фонду «Чисте Полісся»

6 November 2022, 10:58

«Благодійний фонд “Чисте Полісся”» опікується рідними полеглих військових. Зокрема, 2 листопада організували зустріч з матерями загиблих захисників, аби дізнатися про їх проблеми та відшукати шляхи їх вирішення.

«Ми будемо намагатися робити юридичний супровід, будемо намагатися допомогти по охороні здоров'я. І, я думаю, що ми зможемо систематизувати питання, які є у матерів, і максимально надати допомогу їм», – каже один із засновників «Благодійного фонду “Чисте Полісся”» Костянтин Косяченко.

Благодійна організація співпрацює з міжнародними фондами.

«Стикаємося з проблемами збору коштів, але почали працювати з фондами, з міжнародними фондами, з такими як “Карітас”, “Надія України”, Фонд Папи. І в нас на опрацюванні ще 20 фондів і волонтерів, які нам потрошку допомагають. ми будемо концентруватися у цьому напрямі, щоб допомагати матерям загиблих, сім'ям загиблих. І це лиш початок», – зазначає засновниця “Благодійного фонду “Чисте Полісся” Катерина Бабічева.


Аби оперативніше допомагати рідним захисників, «Благодійний фонд “Чисте Полісся» планує створити «гарячу лінію».

«У нас у фонді працює юрист. Ми будемо спілкуватися з ними через Олену Михайлівну, будемо трошки допомагати. Але в перспективі ми плануємо, що буде “гаряча лінія”, як чат якийсь, де ми будемо співпрацювати, мабуть, з якоюсь юридичною компанією, яка буде нам допомагати у більш широкому напрямі», – пояснює Катерина Бабічева.

Спілкуючись із засновниками благодійної організації, матері бійців розповіли про різні проблеми. Але найболючіші питання щодо пошуку рідних.

«У Маріуполі пропала у мене дитина, 8 місяців тому. І я не можу добитися від прикордонної служби документів. Мені через суд прислали свідоцтво про смерть і “бумажку” на похорон. Тільки що мені хоронити? У мене немає ні тіла, ні кісточок – нічого. І я не можу від них нічого добитися. Допоможіть мені в цьому питанні», – звернулася мама захисника Зоя Ходоровська.

Керівниця громадської організації «Об'єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» у Житомирській області Олена Максименко, яка сама втратила сина через війну, розповідає: сьогодні її ГО об’єднує майже пів тисячі жінок.

«На сьогодні у мене 490 мам, і з кожним днем, на жаль, дуже багато добавляється. Дуже багато є загальних питань і проблем: нема довідок – свідоцтва про смерть, МСЕК тобто, також дуже багато нарікань і проблем до військових частин, тому що привезли дитину, поховали і дуже багато обіцяють частини. На превеликий жаль, дуже багато проблем», – каже Олена Максименко.

Серед присутніх була і Лілія Ільницька, яка у 2014 році втратила на війні єдиного сина Дмитра.

«Мій син пішов добровольцем з перших днів війни на захист нашої країни. Як будь-яка мама я старалася його відмовити, хоча це неправильно, і я розуміла: якщо не вони, то хто. Але він мені сказав (і це не пафосні слова): “Мама, я давав присягу на вірність народу України. Я йду за тебе, за бабулю, за Іру». І загинув у день свого народження, у 24 роки. Він був єдиною дитиною у нашій родині», – з сумом каже жінка.

Справжнім порятунком для пані Лілії та її чоловіка Андрія стало народження трьох донечок, яким нині вже по 5 років.

«Мене підтримують мої діти на цьому світі. І дякувати Богові, що він мені подарував таку… Це друге моє життя. Тому що коли загинув Діма, життя зупинилося —- Бог дав мені таке щастя: трьох дівчаток: Марію, Дарію і Олександру. Вони знають про свого брата, вони до нього ходять, вони кажуть, що він наш герой. Вони ним дуже пишаються. Наші діти знають, хто такі рашисти, хто такі орки. Вони дуже гарно співають калину, вони дуже гарно співають гімн, вони ростуть справжніми українками», – тішиться Лілія Ільницька.

«Благодійний фонд “Чисте Полісся”» планує й надалі проводити подібні зустрічі.

Як повідомляв Житомир.info, 9 червня 2021 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна підписали меморандум про співпрацю, у рамках якої запроваджується проєкт «Адмінсервіс Ветеран». Житомир став першим містом в Україні, де запустили цей проєкт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: матері військовий АТО ООС фонд "Чисте Полісся" Федоренко  
Матеріали по темі