Події

Поліція завершила розслідування справи про хабар керівника житомирського ОЛЦ: йому загрожує до 10 років позбавлення волі

9 December 2022, 13:53

У Житомирі слідчі поліції завершили розслідування хабарництва посадовця держустанови системи МОЗ.

Про це 9 грудня повідомляє пресслужба поліції області.

«Восени правоохоронці затримали службовця та його посередника відразу після одержання ними тисячі доларів хабаря. Така сума вимагалась від кандидата на працевлаштування у держустанову. Нині обвинуваченим загрожує ув’язнення на термін від 5 до 10 років. Розслідування провели детективи Слідчого управління ГУНП за участі оперативників Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ та співробітників УСБУ регіону під процесуальним керівництвом обласної прокуратури», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 5 вересня на одній з вулиць обласного центру правоохоронці затримали виконуючого обов’язки генерального директора держустанови системи МОЗ та посередника-підприємця: чоловіки отримали 1 тис. доларів від кандидата на працевлаштування у вказаний заклад.

«51-річний посадовець вимагав неправомірну вигоду у кандидата на посаду в держустанові, обіцяючи подальше успішне проходження співбесіди. Для отримання грошей чоловік залучив посередника, 68-річного житомирянина, який є близьким до сфери діяльності закладу. Відтак обох викрили відразу після передачі неправомірної вигоди – тисячі доларів США. Після проведення необхідних процесуальних дій слідчі поліції оголосили чоловікам про підозру у вчиненні кримінального діяння, передбаченого ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, а посереднику – ще й ч. 3 ст. 27 (Види співучасників) ККУ», - інформують правоохоронці.

Обом загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Пресслужба обласної прокуратури зазначає, що посередником керівника державної установи був колишній головний лікар обласного диспансеру, а зараз – позаштатний спеціаліст підрозділу Житомирської облдержадміністрації.

«Обох обвинувачених викрили 05.09.2022, вдень, у центрі Житомира, під час передачі-отримання обумовленої суми. Неправомірну вигоду – 1000 доларів США вилучили з автомобіля марки Lexus, який належить в. о. генерального директора держустанови. Наразі чинний посадовець перебуває під заставою на суму 200 тис. грн. Також накладено арешт на майно обох обвинувачених – три квартири, дві земельні ділянки, автомобіль марки Lexus», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Нагадаємо, з власних джерел Житомир.info стало відомо, що 5 вересня на хабарі затримали нового керівника ОЛЦ Романа Зелінського: 1 тис. доларів він вимагав за сприяння призначенню кандидата на посаду в державній установі.

6 вересня Зелінськогому оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3. ст. 368 КК України – про це йшлося в ухвалі Корольовського райсуду від 7 грудня щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу: прокурор клопотав про тримання під вартою строком на 60 діб, але суд вирішив застосувати запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 130 тис. грн. Під час обрання запобіжного заходу три захисники Романа Зелінського висловилися проти такого запобіжного заходу, і взагалі – підозра необґрунтована і їх підзахисний злочину не вчиняв. Підозрюваний у судовому засіданні підтримав пояснення захисників і теж заперечував проти застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Скріншот з ухвали Корольовського райсуду від 7 вересня 2022 року

Прокурор Житомирської обласної прокуратури подав апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Корольовського райсуду і рішенням від 21 вересня Житомирський апеляційний суд її частково задовольнив: збільшив розмір застави до 198 тис. 400 грн

Як повідомляв Житомир.info, Роман Зелінський в жовтні 2014 року виграв конкурс і був призначений на посаду начальника управління охорони здоров’я Житомирської міської ради. До призначення Зелінський працював головним лікарем Баранівської райлікарні. В 2010 році був обраний депутатом Житомирської облради від Партії регіонів. Але в лютому 2014 року написав заяву про вихід із фракції ПР. Наприкінці березня 2016 року Романа Зелінського звільнили з посади начальника управління охорони здоров’я Житомирської міської ради «за власним бажанням». 13 грудня 2021 року Роман Зелінський подавав декларацію кандидата на посаду директора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, але конкурс не відбувся, бо кандидат не прийшов.

15 червня 2022 року під час робочого візиту в Житомир заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін представив колективу Житомирського обласного лабораторного центру нового керівника – Романа Зелінського. Згодом ОЛЦ був перейменований в Центр контролю та профілактики хвороб, Зелінський став в.о. гендиректора установи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція хабар ОЛЦ Зелінський  
Матеріали по темі